Krémes, tejszínes tészta zöldborsóval és csirkemellel: citromlétől lesz friss
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Friss és üde, könnyed, de laktató az egylábasos csirkés tészta, ráadásul gyorsan kész, egy rohanós hétköznapon is belefér az időbe.
Zsenge zöldborsóból az igazi ez a szaftos, frissítő fogás, annyi idő éppen elég a tavaszi zöldségnek, míg a tészta puhára fő. Ha esetleg öregebb borsót használsz, érdemes előfőzni, ha pedig mirelitet, ráérsz az utolsó 2 percben az ételhez adni.
Amellett, hogy gyorsan kész van, nagy előnye, hogy nincs utána mosogatnivaló, csak egy lábasra van szükség hozzá, abban készül a hús, a szósz és a tészta is. Hogy igazán friss legyen az összhatás, bazsalikommal, citromhéjjal és citromlével ízesítsd az ételt, a tejszínes-csirkés tészta hatalmas családi kedvenc lesz ebben a formában.
Tejszínes tészta csirkemellel, borsóval
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 500 milliliter alaplé
- 375 milliliter tejszín
- 250 gramm tészta
- 150 gramm zöldborsó
- ízlés szerint bazsalikom (friss)
- 1 darab biocitrom
- 50 gramm parmezán
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk 2 centi vastag csíkokra. A hagymákat hámozzuk meg, a vöröshagymát kockázzuk össze, a fokhagymát reszeljük le.
Melegítsünk egy evőkanál vajat egy mélyebb, széles serpenyőben vagy lábasban. Mikor elolvadt, dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk. Addig süssük, míg kifehéredik, itt-ott lepirul, nagyjából 5-6 percig. Nem baj, ha még nem sül át teljesen, később még főni fog. Tegyük félre.
Tegyük a serpenyőbe/lábasba a maradék vajat. Mikor elolvadt, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük, míg puha nem lesz, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1 perc után szórjuk rá a lisztet, keverjük alaposan össze a hagymákkal, majd öntsük fel az alaplével és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük bele a csirkemellet, a tésztát, a zöldborsót és egy ág bazsalikomot. Ha forr a lé, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le, majd gyöngyözve főzzük 10-15 percig.
Ha a tészta al dente, vegyük ki belőle a bazsalikomot, majd adjuk hozzá a citrom reszelt héját és levét. Szórjuk bele a reszelt parmezánt és a tetszőleges mennyiségű, apróra vágott bazsalikomot, majd főzzük össze 1-2 perc alatt.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images