Látványos reggeli pillanatok alatt: remegősre sül a tojás a kenyér közepén
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Anélkül is laktató, meleg reggelit készíthetsz, hogy sokáig álldogálnál a konyhában, a tojásos toast biztosan a kedvenced lesz.
Ha te is szereted az egyszerű, mégis laktató és tápláló reggeliket, készítsd el ezt a tojással sült toast kenyeret, a meleg napindító pillanatok alatt elkészül és biztosan nem leszel éhes utána. A pirítós, a tükörtojás és az olvadt sajt kerek egészet alkot, minden benne van egy falatban.
Bár a legtöbb recept szerint lefedett serpenyőben kell készíteni a toast kenyeret, nekem egyáltalán nem jött be az a módszer, a kenyér alja megégett, a sajt pedig még alig kezdett el olvadni a tetején. Sütőben sütve viszont tökéletes lett, de azért egy-két dologra oda kell figyelni.
Fontos, hogy forró sütőbe told a tepsit, hogy a meleg levegő egyszerre kezdje el sütni a tojást és pirítani a kenyeret, így éppen egy időben lesz tökéletes mindkettő. A tepsit ne a sütő aljába tedd, mert akkor gyorsan megég a toast alja, én a sütő felső harmadába toltam a rácsot, arra raktam rá. Ha van grillfunkció a sütődön, kapcsold be az utolsó 2 percben, úgy nem csak megolvad, meg is pirul a sajt.
Toast kenyérben sült tükörtojás
Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 szelet toast kenyér
- 4 darab tojás
- vaj (puha)
- 50 gramm sajt (gouda vagy trappista)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A toast kenyerek közepét lapogassuk le egy kanál hátlapjának segítségével, hogy egy kis mélyedést képezzünk, de vigyázzunk, ne lyukasszuk át a kenyeret. A széleken hagyjuk meg a peremet, legyen éles a különbség a perem és a lelapított rész között, hogy ne folyjon ki a tojás.
A széleket kenjük meg vajjal. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Tegyük az előkészített kenyérszeleteket a tepsire, majd üssünk mindegyik mélyedésbe egy tojást. Óvatosan, lassan engedjük bele, nehogy túlfolyjon. A tojások tetejét sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg reszelt sajttal a kenyér szélét és a tojásfehérjét, a sárgáját hagyjuk szabadon.
Toljuk a tepsit a forró sütőbe - a rácsot tegyük a sütő felső harmadába -, nagyjából 7-8 percig süssük, ekkor lesz még éppen remegős a tojássárgája. Ha van a sütőnkön grillfunkció, kapcsoljuk be az utolsó 2 percben, hogy a sajt is szépen megpiruljon.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors