A kézi vagy a gépi mosogatás a jobb? Gyorsaság, kényelem, energiatakarékosság

kgmcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mosogatógép nagy előnye, hogy jó sok piszkos edénnyel lehet megtölteni egyszerre, a tisztítás során pedig nyugodtan hátradőlhetsz és pihenhetsz.

A mosogatás nem tartozik a legkedveltebb házimunkák közé, sokan irtóznak tőle, épp ezért boldogan választják inkább a mosogatógépet.

A régiek még álmodozni sem mertek arról, hogy egyszer majd a jövőben lesz egy masina, amely megkíméli őket, helyettük varázsolja tisztává a piszkos edényeket. Szerencsére te már élvezheted ezt a kényelmet, egy nagy családi lakoma után nem kell a zsíros tányérokkal foglalkoznod. A mosogatógép egyre népszerűbb, sok konyhában kap helyet, és hidd el, nem szégyen, ha szeretnéd magad megkímélni, ezért a mosogatást a gépre bízod.

Sokan mégis a kézi mosogatás mellett döntenek, amelynek szintén megvan a maga előnye, a fő kérdés azonban az, melyik a környezetbarátabb megoldás, vízhasználat szempontjából melyik éri meg, és persze az sem mindegy, hogy egy mosogatógép, amely ára alsó hangon 70-80 ezer forint, megéri-e a befektetést?

mct2

Melyik fogyaszt több vizet?

Kézi mosogatásnál sokkal több vizet használ az ember, hisz a tisztítás során végig folyik a víz, hacsak nincs két mosogatótálcád, hogy az egyikben a mosogatószeres, a másikban a tiszta víz kapjon helyet, viszont azokat is rendszeresen cserélni kell. Ha pedig folyó víz alatt mosogat az ember, akkor az edények mennyiségétől függően akár 50-80 liter víz is elhasználódhat. A gép jóval kevesebb vizet használ, 10 és 20 liter között.

Fertőtlenítés

A víz melegítéséről sem szabad megfeledkezni: a gépben magas hőfokon születnek újjá a tányérok, ez a fertőtlenítés szempontjából a gép mellett szól, hisz kézi mosogatás során kizárt, hogy bárki keze elviselje a forróságot.

kmct3

A kézi vagy a gépi tisztítás hatékonyabb?

Vannak olyan ételek, amelyek után fontos az edény, tepsi áztatása, de azt is számításba kell venni, mi történik, ha odakozmált lábas tisztítására kerül a sor, akkor melyik a hatékonyabb módszer? Ezeket valószínűleg kézzel kell elmosnod, illetve van, amit eleve nem tehetsz a mosogatógépbe: ilyenek a nagy lábasok, a római tál, kések, tapadásmentes edények vagy fából készült dolgok, például a vágódeszka.

Igaz, a mosogatógépeken találni 90 fokos programot is, amely jól jöhet a makacs szennyeződéseknél, sok tányérnál, evőeszköznél, pohárnál tökéletes, persze fontos, hogy jó minőségű mosogatótablettát használj. Arról se feledkezz meg, hogy a maradékot mindig dobd a kukába, ne kerüljön a mosogatógépbe. A magas hőfőkön történő tisztításnak köszönhetően makulátlan, ragyogó tányéroknak lehet majd örülni.

mct1

Gyorsaság

Nem szabad túlzásba esni, 1 pohárért és néhány tányérért felesleges - és pazarló - mosogatógépet használni. Nagy ebédek és vacsorák után érdemes elindítani a programot, ezzel rengeteg időt spórolhatsz meg magadnak, amit a szeretteiddel tölthetsz. Azokban a háztartásokban, ahol gyakori a sütés-főzés, elkerülhetetlen, hogy egy nap többször is a mosogatótálca felett görnyedjen az ember. Van, amit ajánlatos rögtön elmosni, de vannak olyan eszközök is, amelyeket a mosogatógépben is össze lehet gyűjteni, ha pedig megtelt, indulhat is a program. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon