Így tartsd tisztán a forró levegős sütőt: a legmakacsabb zsírfolt is eltűnik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A forró levegős sütő az egyik legnépszerűbb masina a konyhában, ami hosszú ideig szolgál, ha vigyázol rá.
Néhány évvel ezelőtt jött, látott és győzött a forró levegős sütő, amelyben ínycsiklandó, ropogós és szaftos finomságok készülhetnek. A receptek nagy részéhez minimális olaj bőven elég, de olykor még zsiradék hozzáadására sincs szükség, hogy elkészüljön a mennyei étel.
A masinában sokféle finomság készülhet: rántott hús, krumpli, fagyasztott termék és még süti is. A gép takarítása elkerülhetetlen, de nagyon könnyen tisztán tartható. Hogy sokáig a rendelkezésedre álljon, ajánlott az ápolásával foglalkozni, a legjobb, ha minden használat után rendbe teszed.
Ne feledd, a tisztaság fél egészség!Különben sem gusztusos, hogy krumplisütés után nem takarítod ki, aztán másnap húst sütsz benne. Ez a gépnek sem tesz jót, és az étel minőségén is érződni fog a hanyagság.
Így tartsd tisztán
- Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig olvasd el a gép használati utasítását, a kis könyvben tanácsokat találsz, miként tartsd karban.
- Minden használat után rendbe kell tenni. Miután végzett a gép az alapanyag pirosra sütésével, húzd ki az áramból, és várd meg, hogy teljesen kihűljön.
- Ezután húzd ki a kosarat, és vedd ki belőle a rácsot. A legtöbb kosarat és rácsot mosogatógépbe is lehet tenni, így ha megengedett, akkor tegyél így. Természetesen kézzel is működik a tisztítás. Forró vízzel, szivaccsal és mosogatószerrel gond nélkül el lehet mosni. Majd miután megszárad, mehet vissza a gépbe minden.
- A gépet is érdemes meleg vizes, mosogatószeres, nedves ronggyal letakarítani, hiszen zsír és más szennyeződés is kerülhet rá. A gép mindennap megérdemli, hogy áttöröld, így mindig makulátlan lesz.
- Sajnos bárkivel megesik, hogy nem mossa el használat után, aztán szembetalálja magát a beszáradt, zsíros szennyeződésekkel. Ilyenkor súrolás előtt érdemes forró, mosogatószeres vízzel megtölteni a kosarat, a rács benne is maradhat, és hagyd picit állni. Mosogatószer helyett szódabikarbónával és citromlével is megcsinálhatod az áztatást, és a súrolást is végezheted ezzel a kombinációval.
- A forró levegős géphez ma már könnyen beszerezhetsz papírt, vagy használj sütőpapírt. Ha ilyen papír kerül a kosárba, a gép nem lesz annyira zsíros, de ilyenkor is érvényes a szabály, minden használat után el kell mosni!
Forró levegős sütőben sült krumplichips
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 g sütni való krumpli
- hideg víz
- 1 ek olaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A krumplikat pucoljuk meg, majd gyaluljuk le 2 mm vastag szeletekre. Öntsünk a szeletekre annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, hagyjuk állni 20 percig.
Öntsük le a vizet a szeletekről, majd itassuk fel róluk a nedvességet papírtörlő segítségével.
A krumpliszeleteket tegyük egy tálba, öntsünk rájuk 1 ek. olajat, forgassuk vele össze.
Kapcsoljuk be a forró levegős sütőt 190 fokon. Tegyük a szeleteket szorosan a kosárba, de ne fedjék egymást, különben nem lesznek ropogósak. Több adagban fognak majd elférni.
Süssük őket 7 percig, majd fordítsuk meg a szeleteket, tegyük vissza még 4-5 percre, vagy míg ropogósak lesznek. (Ha vékonyabbak a szeletek, mint 2 mm, már az első félidőben is lesz, ami ropogós.)
Szedjük őket tányérra, majd sózzuk, mikor kínáljuk.
Fotók forrása: Getty Images