Így lesz tiszta a gáztűzhely: a kifutott tej és a ráégett zsiradék sem akadály

gtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legjobb, ha főzés után rögtön letisztítod a gáztűzhelyet, mielőtt rászárad a szennyeződés a főzőlapra, így elkerülhető a későbbi suvickolás.

A gáztűzhely az egyik legfontosabb konyhai gép, higiéniai és esztétikai okokból is tisztán kell tartani. A gáztűzhely könnyen koszolódik, ha épp pörkölt rotyog rajta, a piros szaft kicsöppenhet, rántott hús sütésénél az olaj csapkod ide-oda, de forrásban lévő víz vagy tej is kifuthat.

Minden használat után rákerülhet valamilyen folt, épp ezért főzés után rögtön érdemes letakarítani, hogy később ne jelentsenek gondot a rászáradt maradékok. Nem csak a lap, a gombok, a rózsája, a belseje, a rács és a sütőablak is koszolódhat, ezekre mind oda kell figyelni, az időt és energiát nem sajnálva tisztán kell tartani!

gtct3

Zsíroldók?

Mi tagadás, a gáztűzhely takarítása nem a legkedvesebb időtöltés, ha elhanyagolod, még kellemetlenebb lesz a rendbetétele. Makacs, rászáradt foltoknál sokan egyből az erős, akadályt nem ismerő zsíroldószerek használatát javasolják. Ezek a szerek valóban elpusztítják a zsíros, rászáradt foltokat a tűzhely minden pontjáról, de megvan a hátrányuk is. Erős szaguk miatt sokan elrettennek a használatuktól, vannak olyan felületek, amelyeken karcolást okozhathat vagy a festék lekophat. Aggodalomra azonban semmi ok, vegyszermentesen is újjá lehet varázsolni még a legkoszosabb főzőalkalmatosságot is, mutatjuk, hogyan!

gtct1

Főzőlap tisztítása természetesen

Először is vedd le a rácsot a főzőlapról és a gázrózsákat is szedd ki a helyükről. A rózsákat áztasd forró, mosogatószeres vízbe, dörzsiszivacs segítségével súrold le róluk a foltokat, majd miután újra tisztán ragyognak, töröld őket szárazra és tedd félre, amíg a lapot is megtisztítod.

A főzőlapot többféleképpen is megtakaríthatod. Ugyanúgy, mint ahogy a rózsákkal jártál el, forró mosogatószeres víz és dörzsiszivacs segítségével is átsúrolhatod. Ha túl erősen kapaszkodnak a foltok, akkor szórj a szennyeződésekre szódabikarbonát és hagyd állni kicsit. Közben 1 deciliter forró vízbe keverj bele 1 evőkanál citromsavat és keverd addig, míg feloldódik. Utána öntsd a szódabikarbónás gáztűzhelyre a folyadékot. Hagyd néhány percig állni, míg a házilag kevert szer működésbe lép, majd sikáld át, töröld át tiszta vizes ronggyal, végül pedig szárazzal és helyezd vissza a rózsákat a helyükre.

gtct4

Szódabikarbóna helyett sütőporral is működni fog a dolog. A természetes módszereknél maradva ecettel is át lehet mosni a gáztűzhely főzőlapját, elbánik a zsírral és még fertőtlenít is.

A tűzhely rácsáról se feledkezz meg!

Ragyog a főzőlap, a rózsákon sincs már zsírfolt, csak a rács maradt. Halogatni nem nagyon érdemes a takarítását, ha sok zsír rakódik rá, kínkeserves lesz a feladat, ezért hetente egy alkalommal súrold át forró, mosogatószeres vízzel. Így mindig tiszta lesz, nem lesz rajta makacs zsírfolt.

gtct2

Ha azonban mégis előfordul, hogy hanyag voltál és nagyon zsíros a rács, akkor az áztatás zsíroldóval, vagy a természetes módszert választva, ecettel történjen. A zsíros rácsot helyezd bele egy edénybe/lavorba, önts rá annyi ecetet, amennyi ellepi és hagyd benne néhány órát, ez akár 8-10 óra is lehet, majd jöhet a súrolás.

A rácsot áztatás nélkül is rendbe lehet tenni, félbevágott citrommal kell átsikálni, vagy forró, szódabikarbónás vízzel ajánlott még átsúrolni.

További praktikákra vagy kíváncsi? Itt a sütő belsejének kitakarításáról találsz hasznos információkat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük