![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tiszta a gáztűzhely: a kifutott tej és a ráégett zsiradék sem akadály
![gtcover](https://kep.index.hu/1/0/3768/37684/376840/37684061_2875983_680df3bbf7de75640909ee151dbfd8ba_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A legjobb, ha főzés után rögtön letisztítod a gáztűzhelyet, mielőtt rászárad a szennyeződés a főzőlapra, így elkerülhető a későbbi suvickolás.
A gáztűzhely az egyik legfontosabb konyhai gép, higiéniai és esztétikai okokból is tisztán kell tartani. A gáztűzhely könnyen koszolódik, ha épp pörkölt rotyog rajta, a piros szaft kicsöppenhet, rántott hús sütésénél az olaj csapkod ide-oda, de forrásban lévő víz vagy tej is kifuthat.
Minden használat után rákerülhet valamilyen folt, épp ezért főzés után rögtön érdemes letakarítani, hogy később ne jelentsenek gondot a rászáradt maradékok. Nem csak a lap, a gombok, a rózsája, a belseje, a rács és a sütőablak is koszolódhat, ezekre mind oda kell figyelni, az időt és energiát nem sajnálva tisztán kell tartani!
![gtct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37683/376838/37683863_bcca7cd1158fd444792567f9b42c22c5_wm.jpg)
Zsíroldók?
Mi tagadás, a gáztűzhely takarítása nem a legkedvesebb időtöltés, ha elhanyagolod, még kellemetlenebb lesz a rendbetétele. Makacs, rászáradt foltoknál sokan egyből az erős, akadályt nem ismerő zsíroldószerek használatát javasolják. Ezek a szerek valóban elpusztítják a zsíros, rászáradt foltokat a tűzhely minden pontjáról, de megvan a hátrányuk is. Erős szaguk miatt sokan elrettennek a használatuktól, vannak olyan felületek, amelyeken karcolást okozhathat vagy a festék lekophat. Aggodalomra azonban semmi ok, vegyszermentesen is újjá lehet varázsolni még a legkoszosabb főzőalkalmatosságot is, mutatjuk, hogyan!
![gtct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37683/376838/37683859_ea7964e343f6fde6d62dabd8b46936e2_wm.jpg)
Főzőlap tisztítása természetesen
Először is vedd le a rácsot a főzőlapról és a gázrózsákat is szedd ki a helyükről. A rózsákat áztasd forró, mosogatószeres vízbe, dörzsiszivacs segítségével súrold le róluk a foltokat, majd miután újra tisztán ragyognak, töröld őket szárazra és tedd félre, amíg a lapot is megtisztítod.
A főzőlapot többféleképpen is megtakaríthatod. Ugyanúgy, mint ahogy a rózsákkal jártál el, forró mosogatószeres víz és dörzsiszivacs segítségével is átsúrolhatod. Ha túl erősen kapaszkodnak a foltok, akkor szórj a szennyeződésekre szódabikarbonát és hagyd állni kicsit. Közben 1 deciliter forró vízbe keverj bele 1 evőkanál citromsavat és keverd addig, míg feloldódik. Utána öntsd a szódabikarbónás gáztűzhelyre a folyadékot. Hagyd néhány percig állni, míg a házilag kevert szer működésbe lép, majd sikáld át, töröld át tiszta vizes ronggyal, végül pedig szárazzal és helyezd vissza a rózsákat a helyükre.
![gtct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37683/376837/37683783_b4347de30447ebd03ba06b781ca8887d_wm.jpg)
Szódabikarbóna helyett sütőporral is működni fog a dolog. A természetes módszereknél maradva ecettel is át lehet mosni a gáztűzhely főzőlapját, elbánik a zsírral és még fertőtlenít is.
A tűzhely rácsáról se feledkezz meg!
Ragyog a főzőlap, a rózsákon sincs már zsírfolt, csak a rács maradt. Halogatni nem nagyon érdemes a takarítását, ha sok zsír rakódik rá, kínkeserves lesz a feladat, ezért hetente egy alkalommal súrold át forró, mosogatószeres vízzel. Így mindig tiszta lesz, nem lesz rajta makacs zsírfolt.
![gtct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376841/37684199_935808e640d0aaaae430589171a5705b_wm.jpg)
Ha azonban mégis előfordul, hogy hanyag voltál és nagyon zsíros a rács, akkor az áztatás zsíroldóval, vagy a természetes módszert választva, ecettel történjen. A zsíros rácsot helyezd bele egy edénybe/lavorba, önts rá annyi ecetet, amennyi ellepi és hagyd benne néhány órát, ez akár 8-10 óra is lehet, majd jöhet a súrolás.
A rácsot áztatás nélkül is rendbe lehet tenni, félbevágott citrommal kell átsikálni, vagy forró, szódabikarbónás vízzel ajánlott még átsúrolni.
További praktikákra vagy kíváncsi? Itt a sütő belsejének kitakarításáról találsz hasznos információkat.
Fotók: Getty Images