![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz ropogós és finom a másnapos pizza: ezzel a módszerrel melegítsd újra
![pizzamelegítés](https://kep.index.hu/1/0/3648/36480/364807/36480751_2787409_7482a8fa76c587aad7eb52802ecfee11_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha nem szeretnél hideg és kőkemény pizzát enni, illetve a forró, de átázott szeleteket is jó lenne elkerülni, ezekkel a módszerekkel melegítsd újra a maradékot.
A sült krumplihoz hasonlóan a pizza is melegen, frissen a legjobb, másnap már közel sem nyújt olyan élményt, mint amit elvárnánk tőle. A legtöbben csak bedobják a másnapos szeletet a mikróba fél percre, igaz, az alja szottyadt, a teteje száraz lesz, de legalább melegen ehetik. Vannak szerencsére jobb módszerek is a pizza újramelegítésére, ezeket szedtük most össze.
Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy a maradék pizza szeletekben, a hűtőben töltötte az éjszakát, ezt szeretnénk másnap újramelegíteni.
Melegítés sütőben
Nem mindegy, hogyan melegítesz a sütőben, nem elég csak bedobni 1-2 percre a megmaradt pizzaszeleteket. A TasteofHome oldalán szuper tippeket találtam arra vonatkozóan, hogyan lesz tényleg ropogós az újramelegített pizza.
Ahogyan a pizza sütéséhez is magas hőfokra van szükség, úgy a melegítéséhez is. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, várd meg, amíg eléri a kívánt hőmérsékletet. Semmiképp ne hideg sütővel indíts, nagyon rosszat tesz a másnapos pizzának, ha lassan melegszik fel. A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy alufóliával, majd tedd pár percre a sütőbe, hogy az is jó forró legyen. Utána tedd rá a pizzaszeleteket, majd told a sütőbe 5-10 percre, figyelgesd, mikor jó. A végeredmény olyan lesz, mintha most hozta volna ki a futár.
Igaz, nem mindig éri meg az idő- és energiaráfordítás, akkor érdemes a sütőt használni, ha több szeletet, akár egy fél pizzát melegítesz.
Melegítés teflonserpenyőben
Ez egy sokkal gyorsabb módszer, de csak akkor érdemes használni, ha maximum 2-3 szelet pizza maradt meg. A serpenyőt tedd fel közepes lángra, mikor forró, tedd bele a pizzát. A szeletet szárazon kell sütni pár percig, majd önts mellé - ne rá! - 1 kiskanálnyi vizet, fedd le a serpenyőt és süsd további 1-2 percig. Ezzel a módszerrel a pizza alja picit lepirul, ropogós lesz, a feltét pedig a keletkező gőztől szaftos lesz, a sajt szépen megolvad a tetején.
![pizzamelegítés2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3648/36480/364807/36480785_5533071a7b45c5625324667dc6307cd3_wm.jpg)
Ha mégis a mikró mellett döntenél
Igaz, a mikróban sosem lesz olyan ropogós a pizza, mint a sütőben vagy a serpenyőben, ha időszűkében vagy, mégis jó megoldás lehet, de csak akkor, ha megfelelően melegíted benne az ételt.
Miért lesz szottyos a pizza a mikróban?
A mikró elektromágneses hullámokkal melegít, amelyek behatolnak a melegítendő étel belsejébe, majd mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. Ahogyan azok mozogni kezdenek, súrlódási hő keletkezik, így felmelegszik az étel. Az elektromágneses hullámokat a vízmolekulák nyelik el a leghatékonyabban, így azok hamar párologni kezdenek.
Ahogyan a pizzaszószban található vízmolekulák felmelegednek és elpárolognak, gőz képződik, amitől szottyos, vizes lesz a pizza alja. Mivel a szélén nincs mártás, a párolgás következményeként az inkább kemény és száraz lesz.
Hogyan lehet jobb a mikróban melegített pizza textúrája?
Tedd a pizzaszeletet egy tányéron a mikróba, majd tegyél mellé egy pohár vizet, ez lesz a "csali". A víz elnyeli az elektromágneses hullámok nagy részét, így azelőtt melegszik majd fel a pizza, mielőtt teljesen elveszítené a tészta a textúráját. Magas fokozaton, 30-45 másodpercig melegítsd a szeletet, de tartsd a szemed a mikrón.
![pizzamelegítés6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3648/36480/364809/36480915_c635879f0f5895e36e4d9dc4846e52ea_wm.jpg)
Konklúzió
A serpenyő és a sütő mindenképpen jobb választás az újramelegítésre, mint a mikró, előbbi akkor az igazi, ha csak pár szeletet melegítenél, utóbbi pedig akkor, ha nagyobb adag pizzád maradt. Ha időt és energiát spórolnál, a mikrót is használhatod, de akkor a fentebb említett módszerrel melegíts, úgy sokkal-sokkal jobb lesz.
Fotó: Getty Images