Így lesz ropogós és finom a másnapos pizza: ezzel a módszerrel melegítsd újra

pizzamelegítés
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem szeretnél hideg és kőkemény pizzát enni, illetve a forró, de átázott szeleteket is jó lenne elkerülni, ezekkel a módszerekkel melegítsd újra a maradékot.

A sült krumplihoz hasonlóan a pizza is melegen, frissen a legjobb, másnap már közel sem nyújt olyan élményt, mint amit elvárnánk tőle. A legtöbben csak bedobják a másnapos szeletet a mikróba fél percre, igaz, az alja szottyadt, a teteje száraz lesz, de legalább melegen ehetik. Vannak szerencsére jobb módszerek is a pizza újramelegítésére, ezeket szedtük most össze.

Abból az alapvetésből indultunk ki, hogy a maradék pizza szeletekben, a hűtőben töltötte az éjszakát, ezt szeretnénk másnap újramelegíteni. 

Melegítés sütőben

Nem mindegy, hogyan melegítesz a sütőben, nem elég csak bedobni 1-2 percre a megmaradt pizzaszeleteket. A TasteofHome oldalán szuper tippeket találtam arra vonatkozóan, hogyan lesz tényleg ropogós az újramelegített pizza. 

Ahogyan a pizza sütéséhez is magas hőfokra van szükség, úgy a melegítéséhez is. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, várd meg, amíg eléri a kívánt hőmérsékletet. Semmiképp ne hideg sütővel indíts, nagyon rosszat tesz a másnapos pizzának, ha lassan melegszik fel. A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy alufóliával, majd tedd pár percre a sütőbe, hogy az is jó forró legyen. Utána tedd rá a pizzaszeleteket, majd told a sütőbe 5-10 percre, figyelgesd, mikor jó. A végeredmény olyan lesz, mintha most hozta volna ki a futár.

pizzamelegítés4

Igaz, nem mindig éri meg az idő- és energiaráfordítás, akkor érdemes a sütőt használni, ha több szeletet, akár egy fél pizzát melegítesz. 

Melegítés teflonserpenyőben

Ez egy sokkal gyorsabb módszer, de csak akkor érdemes használni, ha maximum 2-3 szelet pizza maradt meg. A serpenyőt tedd fel közepes lángra, mikor forró, tedd bele a pizzát. A szeletet szárazon kell sütni pár percig, majd önts mellé - ne rá! - 1 kiskanálnyi vizet, fedd le a serpenyőt és süsd további 1-2 percig. Ezzel a módszerrel a pizza alja picit lepirul, ropogós lesz, a feltét pedig a keletkező gőztől szaftos lesz, a sajt szépen megolvad a tetején.

pizzamelegítés2

Ha mégis a mikró mellett döntenél

Igaz, a mikróban sosem lesz olyan ropogós a pizza, mint a sütőben vagy a serpenyőben, ha időszűkében vagy, mégis jó megoldás lehet, de csak akkor, ha megfelelően melegíted benne az ételt.

Miért lesz szottyos a pizza a mikróban?

A mikró elektromágneses hullámokkal melegít, amelyek behatolnak a melegítendő étel belsejébe, majd mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. Ahogyan azok mozogni kezdenek, súrlódási hő keletkezik, így felmelegszik az étel. Az elektromágneses hullámokat a vízmolekulák nyelik el a leghatékonyabban, így azok hamar párologni kezdenek. 

pizzamelegítés5

Ahogyan a pizzaszószban található vízmolekulák felmelegednek és elpárolognak, gőz képződik, amitől szottyos, vizes lesz a pizza alja. Mivel a szélén nincs mártás, a párolgás következményeként az inkább kemény és száraz lesz.

Hogyan lehet jobb a mikróban melegített pizza textúrája?

Tedd a pizzaszeletet egy tányéron a mikróba, majd tegyél mellé egy pohár vizet, ez lesz a "csali". A víz elnyeli az elektromágneses hullámok nagy részét, így azelőtt melegszik majd fel a pizza, mielőtt teljesen elveszítené a tészta a textúráját. Magas fokozaton, 30-45 másodpercig melegítsd a szeletet, de tartsd a szemed a mikrón.

pizzamelegítés6

Konklúzió

A serpenyő és a sütő mindenképpen jobb választás az újramelegítésre, mint a mikró, előbbi akkor az igazi, ha csak pár szeletet melegítenél, utóbbi pedig akkor, ha nagyobb adag pizzád maradt. Ha időt és energiát spórolnál, a mikrót is használhatod, de akkor a fentebb említett módszerrel melegíts, úgy sokkal-sokkal jobb lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük