Így tárold helyesen a kenyeret: mutatjuk a legbiztosabb tippeket
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Egyszerű indiai naankenyér: otthon is könnyen elkészítheted
Vörösborban párolt gombafejek: isteni köret húsok mellé
Selymes karamellszósz tejtermék nélkül: kókusz az alapja
Puha, sütőtökös krumplitócsni: téli fűszerektől illatos
Így tárold helyesen a kenyeret: mutatjuk a legbiztosabb tippeket
A kenyér akkor az igazi, ha friss, kívül ropogós, belül pedig puha. Ehhez azonban tudnod kell, hogyan kell megfelelően tárolni, és hogyan nem szabad.
A nem megfelelően tárolt péksütemények, kenyerek könnyen és gyorsan kiszáradhatnak vagy bepenészedhetnek. A kenyér tárolására számtalan megoldást ismerhetsz, de nem biztos, hogy mindegyik a kívánt eredményhez vezet.
Sose tedd a kenyeret a hűtőbe!
Mivel a kenyér a puhaságát a benne lévő nedvességnek is köszönheti, ha beteszed a hűtőbe, alacsony hőmérsékletre, csak felgyorsítod a száradási folyamatot és a kenyér szavatosságának lejártát, és az ízei, illetve a puhasága is elvész.
Nejlonzacskó vs. papírzacskó
Ha a kenyeret pár napon belül tervezed elfogyasztani, akkor például akár a pulton is kibírja, persze zacskóban. Viszont nem mindegy, hogy milyen zacskóban tárolod, ugyanis – a tartós kenyér kivételével – a műanyagban szinte azonnal elveszíti a friss kenyér a ropogósságát, megpuhul a héja is.
Viszont, ha papírzacskóban tárolod, és finoman alátűröd a zacskó végét, úgy a kenyér némi oxigénhez jut, de annyi nedvességhez már nem, hogy attól idő előtt megpuhuljon, vagyis a kenyér ropogós marad benne.
Száraz levegő, a legnagyobb ellenség
A friss kenyér legnagyobb ellensége a száraz levegő. Ez főleg télen okoz gondot, amikor az egyébként is száraz levegőt a fűtés tovább rontja. A száraz levegőn ugyanis nemcsak az emberi bőr szárad ki, hanem a kenyér is.
Melyik kenyér áll el a leghosszabb ideig?
Az elsődleges válasz erre a tartós kenyér, mivel az tele van pumpálva tartósítószerrel. Viszont, ha arra is figyelsz, hogy milyen az adott kenyér összetétele, akkor például egy teljes kiőrlésű gabonából készült, vagy azt nagy arányban tartalmazó kenyér sokkal hosszabb ideig is friss maradhat.
Kovászos vagy élesztős?
Azt hinnéd, hogy mindegy, milyen a kenyér, eláll majd pár napig így is, meg úgy is. Azt azonban fontos tudnod, hogy a kovászos kenyér jóval tovább áll el, mint az élesztővel készültek, így nemcsak hogy finomabb lesz még napok múltán is a kenyér, de egészségesebb is.
Fagyasztható-e a kenyér?
A válasz igen! És főleg akkor ajánlott, ha nem vagy nagy kenyérevő, és tudod előre, hogy a friss kenyérnek csak a felét fogod vagy fogjátok elfogyasztani. A másik felét ilyenkor tedd egy lezárható zacskóba, lehetőleg egyben. Nyomd ki belőle a lehető legtöbb levegőt, majd zárd le, és mehet is a fagyasztóba.
A fagyasztandó kenyér milyensége lényegtelen, mert az előre csomagolt, a felszeletelt és a friss kenyér fagyasztása is ugyanazokat a lépéseket követi. Kiolvasztáskor célszerű 1 nappal előbb kivenni a fagyasztóból és hagyni, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon.
Fotó forrása: Getty Images