Kellemetlen szag árad a konyhai lefolyódból? Ezekkel a módszerekkel szüntetheted meg

konyhai lefolyó
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztos veled is előfordult már, hogy a konyhába belépve kellemetlen szag csapta meg az orrodat, és hiába szimatoltál, nem találtad a baj forrását.

A szemetes nem lehet bűnös, azt szinte minden nap leviszi az ember, a zöldségek, gyümölcsök frissek, így tovább kell kutakodni, hogy honnan jön a kellemetlen szag. Remélhetőleg a használt olaj sem maradt elöl, ezt egy arra alkalmas zárható edényben kell tárolni, amit aztán el kell vinni például egy benzinkútra, ahol beveszik. 

A legtöbbször a szag nem máshonnan, mint a konyhai lefolyóból jön. Hiszen oda kerül a piszkos, zsíros víz a leöblített tányérokról, edényekről, amely utána csak pang a lefolyóban. Érdemes a lefolyót rendszeresen tisztítani, nem szabad megvárni, amíg a szag kellemetlenné válik. Megelőzésre például minden mosogatás után, de legalább hetente egyszer érdemes egy kis szódabikarbónát szórni a lefolyóba. Ha megtörtént a baj, szerencsére akkor sem kell rögtön vegyszerekhez nyúlni, természetes módszerekkel is szagtalanítható a lefolyó, az a lényeg, hogy nem szabad sokat várni a tisztítással. 

konyhai lefolyó szagtalanítás

Szagtalanító módszerek

Forró víz

A legegyszerűbb módszerhez semmi más nem kell, mint forró víz. Akár a tea megmaradt főzővize is alkalmas rá - a felforrt és felesleges vizet öntsd a lefolyóba. Ha nincs nagyobb baj, vagyis nincs dugulás, ez a módszer orvosolja a problémát. 

Só és citromlé

Keverj össze konyhasót és annyi citromlevet, hogy folyékony massza legyen. Öntsd bele a lefolyóba, majd önts rá forró, végül hideg vizet. Ez a módszer is csak akkor hatékony, ha nem dugulás áll a háttérben. 

Szódabikarbóna és ecet

Ha valahol dugulás van, akkor először önts szódabikarbónát a lefolyóba, majd meleg ecettel öblítsd le. Hallani lehet, ahogy a két anyag elég durván reakcióba lép, hevesen habzani fog a lefolyó. Ekkor oldódnak fel a szennyeződések. Várj, amíg abbamard a habzás, ekkor önts a lefolyóba forró, majd hideg vizet. Általában fél csésze szódabikarbóna és egy csésze ecet meghozza a kívánt hatást. Aki nem bírja az ecet szagát, citromlével is helyettesítheti. 

Citromsav és bórax

Ezt a kombinációt duguláskor és kellemetlen szagok esetén érdemes bevetni. A citromsavat vagy a bóraxot öntsd a lefolyóba, és hagyd legalább 20 percig hatni. Utána jöhet a forró víz. A citromsav egyébként nagyon kellemes illatú, érdemes beszerezni belőle. 

Kóla vagy egyéb szénsavas üdítő

Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de kólával vagy egyéb szénsavas itallal is lehet szagtalanítani a lefolyót. A kóla savas kémhatása, vagyis a benne lévő foszforsav szinte lemarja a szennyeződéseket. Fél liter üdítővel már el lehet érni a kívánt hatást. A kóla egyébként egyéb tárgyak takarítására is használható. 

Ha kipróbáltad ezeket a módszereket, de a probléma továbbra is fennáll, akkor érdemes szakembert hívni, aki bevetheti a bizarrul hangzó, de nagyon hatásos csőgörényt, hogy megszüntesse a dugulást. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük