9 szuperbiztos tipp a leégett serpenyő tisztítására - Olcsó, hétköznapi megoldások
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A serpenyő talán a legtöbbet használt konyhai edény, a reggeli rántottától kezdve a sültekig minden ebben készül.
Ha összeszámolnám, hányszor veszem elő a serpenyőt egy nap, nem biztos, hogy egy kezemen látnám az eredményt. Reggel rántotta, tükörtojás sül benne, délben is előkerül és sokszor este is. Hiába tartok belőle többféle méretet, elég hamar elhasználódnak. Akármennyire is odafigyelünk, bizony előfordul, hogy leég, odakap benne az étel. Ahhoz, hogy minél tovább jó legyen és ne kelljen gyakran újat venni, használjunk egészen egyszerű tisztító módszereket.
Szódabikarbóna és hidrogén-peroxid keverék
A szódabikarbóna nagyon gyakran alkalmazott természetes szer a háztartásban, például a vízkövet is tökéletesen leszedi az eszközökről. A serpenyőre égett szennyeződések ellen viszont önmagában nem hatásos, ezért kell hidrogén-peroxiddal keverni. A hidrogén-peroxid, amelyet a fodrászatokból ismerhetünk, egy szuper anyag, amely nemcsak tisztít, hanem fertőtlenít is. Nem mérgező, így az ételek közelében is biztonságosan használható. Gyógyszertárakban lehet hozzájutni.
Szódabikarbóna, ecet és só
Egy kicsit erősebb keverék a szódabikarbóna, az ecet és a só elegye. A piszkos serpenyőbe öntsünk egy kevés szódabikarbónát és sót, majd permetezzünk rá 20 százalékos ecetet. Mindössze öt perc nem túl intenzív súrolás után a foltok eltűnnek.
A serpenyő forralása
Ez a leggyakrabban használt módszer. Tegyük vissza a serpenyőt egy kevés vízzel a tűzhelyre, forraljuk fel benne a vizet, így feloldódnak a szennyeződések. Ha egy kevés mosogatószert vagy szódabikarbónát adunk hozzá, az eredmény még hatékonyabb lesz.
Fehérítő és forró víz
Ehhez a módszerhez forralni sem kell a vizet, csak tegyünk fehérítőport és forró vizet az edénybe, hagyjuk állni fél órát, majd dörzsölés nélkül mossuk el.
Fémdörzsi
Ez a fémszálakból készült szivacs nagyon sok háztartásban megtalálható, de kizárólag akkor használjuk, ha az edényünk öntöttvasból készült. A fémdörzsi nem csak a foltokat, de a rozsdát is leszedi az edényről.
Borax és forró víz
Boraxot általában ruhatisztításra használnak, pedig a konyhában is hasznos. Oldjunk fel egy csésze Boraxot meleg vízben, öntsük bele a serpenyőbe, majd hagyjuk hatni néhány percig és mossuk el.
Teafaolaj
A teafaolaj nemcsak szuper fertőtlenítő, hanem a ragacsos szennyeződések ellen is hatásos. Akkor használjuk, ha nem túl makacs piszoktól szeretnénk megszabadulni. A teafaolajat keverjük össze egy kevés mosogatószerrel, öntsük a serpenyőbe, hagyjuk egy kicsit hatni, majd utána tisztítsuk meg az edényt.
Ketchup
A ketchup bizony nemcsak a sült krumplihoz illik, hanem a foltok ellen is bevethető. Öntsünk belőle a serpenyőbe és dörzsöljük meg vele, már enyhe dörzsölésre is eltűnnek a foltok, áztatásra sincs szükség. Bár elég hihetetlenül hangzik, de működik, méghozzá azért, mert a ketchupban lévő sav dolgozik ilyenkor.
Mágikus koszradír
Ezt a módszert azért hagytam utoljára, mert nem vagyok biztos benne, hogy mindenki ismeri. Itthon csak néhány éve lehet kapni, de azóta már a drogériákban is elérhető. Ez egy kemény szivacs, amely vízzel benedvesítve úgy működik, mint egy csiszolópapír, a repedésekből is eltávolítva a piszkot. Érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert ezzel is kevesebb kémiai anyagot használunk.
Fotó: Getty Images