Hogy készül a legfinomabb limonádé? A citrom és a cukor sem mindegy, milyen

limonádé
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A limonádé annyira alapdolog, hogy általában nem fordítunk rá nagy figyelmet, citrom, víz, cukor, készen is van. Hogyan lehet mégis igazán finom?

Egy limonádé esetében nehéz szabályokról és arányokról beszélni, ki savanykásabban, ki édesebben szereti, ki szénsavmentes vízzel, ki szódával, ki jéggel, ki anélkül. De akkor miért futunk bele elképesztően rossz limonádékba néha?

Frissen facsart citromléből

Egy szabály mégiscsak van, ha banálisnak is hangzik: soha, de soha ne bolti citromléből készítsük a limonádét. Ég és föld a frissen facsart citromlé és a bolti változat, ha már limonádét kívánunk, rendes gyümölccsel dolgozzunk. Ha esetleg mag vagy túl sok gyümölcshús marad a lében, le lehet szűrni, de én kifejezetten szeretem, ha picit rostos a limonádé.

Cukorsziruppal

Nem túl kellemes érzés, amikor korcog a cukor a fogunk alatt, nem olvad el rendesen. Maga a limonádé savanyú marad, a pohár alján pedig gyűlik az édes cukor. Hogyan lehet ezt elkerülni? Érdemes egy kis vízzel cukorszirupot készíteni.

Ez általában 1:1 arányban készül, tehát pl. 1 bögre cukorhoz 1 bögre vizet kell adni. Gyöngyözve kell főzni, míg a cukor fel nem oldódik teljesen, de azt ne várjuk meg, míg karamell lesz belőle. Ha a cukor elolvadt, kapcsoljuk le alatta a lángot. Fontos, hogyha a szirup elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mert különben a rengeteg jégkocka sem menti meg a limonádét.

Arányok

Mint feljebb említettem, szerintem nagyon nehéz arányokról beszélni, mert míg valaki egészen savanyúan, más édesen issza a limonádét. Mégis az az elfogadott álláspont, hogy kb. 6 citrom leve kell 1,5 liter vízhez. Ez természetesen függ a citrom nagyságától, egészen pici biocitromokból lehet akár 8 is kelleni fog, míg az öklömnél is nagyobbakból lehet, hogy 4 is elég lesz. A cukor kérdése még nehezebb, 1,5 liter vízhez érdemes 200 gramm cukorból és 200 milliliter vízből készíteni a szirupot, majd ízlés szerint adagolni, ha megmarad, sokáig eláll a hűtőben.

Ízesítések

Citrusokkal

Nem csak citrom kerülhet a vízbe, a narancs és a lime is nagyon jól áll neki. Használjunk biogyümölcsöket, vágjuk őket karikákra, majd tegyünk belőlük párat a vízbe. A héjuk is sok aromát ad a limonádénak. Arra figyelni kell, hogyha sokáig áll a limonádé, a héjtól meg tud keseredni, úgyhogy ha előre készítjük el a limonádét, ne héjastól kerüljenek bele a gyümölcsök. Természetesen a narancs és a lime frissen facsart levével is ízesíthetjük a limonádét.

Szörppel

Cukorszirup helyett szörppel is lehet édesíteni a limonádét: ez lehet bodzaszörp, málnaszörp, meggyszörp, mentaszörp, bármilyen ízesítésű, amit szeretünk. A szörp édességétől függően lehet, hogy több kell picit belőle, mint a cukorból, folyamatosan kóstolgassuk, hogy eltaláljuk az ízeket.

Friss gyümölccsel

Nem csak szörppel, friss gyümölccsel is ízesíthető a limonádé: a választott gyümölcsöt, például a málnát, epret, picit törjük meg vagy vágjuk félbe, majd dobjuk a limonádéba, hagyjuk állni. A gyümölcsök mellé valószínűleg cukorszirupra is ugyanúgy szükség lesz. A gyümölcsöt le is pürésíthetjük, de egészben is beletehetjük az italba, viszont utóbbi esetben inkább látványelem, kevésbé adja majd át az ízét a víznek.

Zöldfűszerekkel

A citromhoz szuperül illik a menta és a bazsalikom. A megmosott leveleket picit törjük meg, zúzzuk össze mozsártörő segítségével, hogy kioldódjanak majd a vízben az aromák, dobjuk a limonádéba, hagyjuk állni. A cukorszirupba is belefőzhetjük a zöldfűszereket, hogy még jobban átadják az ízüket.

Fűszerekkel

A fűszerek közül a gyömbér a citrom legjobb barátja. 1,5 liter vízhez kb. egy 2-3 cm-es darabot reszeljünk le, majd keverjük bele a cukorszirupba, főzzük vele össze. Ha a szirup kihűlt, öntsük a limonádéba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük