Így készíts mesebeli mézeskalács házikót: engedd szabadjára a fantáziádat

mkhcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karácsony közeledtével előkerülnek a mesebeli dekorációk, asztaldíszek, fénysorok, gömbök, de a mézeskalácsból készült házikó sem hiányozhat.

A december a legcsodálatosabb hónap, sokan egész évben ezekre a hetekre készülnek gyermeki izgalommal, hisz ilyenkor szabadjára engedhetik a fantáziájukat, kreativitásukat, átélhetik az ünnepi csodát.

Az ünnepi hangulat megteremtéséhez hozzátartozik a dekoráció, ilyenkor a város is felölti díszes öltözékét, na meg az otthonok, mindenki igyekszik mesés hellyé varázsolni a környezetét. Decemberben az adventi koszorú, a karácsonyfa az ünnep részét képezik, és vannak olyan tipikus sütemények is, melyek dekorációként is szolgálnak, elképzelhetetlen nélkülük a karácsony, ilyen a mézeskalács.

mkhct4

A mézeskalácsnak hagyománya van: a sütit nem csak elmajszolni élvezet, illatos dekorelemeket is készíthetsz belőle.  

A szépséges házikó látványa biztosan rabul ejt. Sokan épp a látottak miatt csak csodálják, elkészíteni nem merik, pedig egyáltalán nem nehéz mesebeli mézeskalács házikót építeni. Ha eddig féltél tőle, de idén szívesen alkotnál, akkor elmondjuk, mit tarts szem előtt.

mkct5

A tészta

A házikó alapja a jó öreg mézeskalács. Mindig bevált recept alapján dolgozz, itt olvashatod el a miénket. Ha szeretnéd, hogy picit sötétebb legyen a színe, keverhetsz bele egy kevés fahéjat is, majd sablon segítségével vágd ki a házikó részeit, díszítőelemeit. A házikóhoz szükséged lesz első, hátsó és oldalsó falakra, tetőre, kéményre. A sütikunyhón legyen ajtó és ablakok is. 

A tésztát ne nyújtsd ki nagyon vékonyra, inkább legyen picit vastagabb, hogy ne törjön. Fontos, hogy egyenesek legyenek a falak, határozott mozdulattal vágd körbe a sablont, ha ferde, nem illenek majd össze, de ezt még sütés után is korrigálhatod.

mkct6

Ragasztás

A kisült elemeket cukormázzal cifrázhatod és ragaszthatod, itt találsz hozzá egy szuper receptet. A cukormáznak több időbe telik, míg megköt, így egy ideig tartani kell a falakat, hogy stabil legyen a végeredmény. Az elemek összeillesztésénél karamellt, égetett cukrot is használhatsz, tökéletes ragasztóanyag, viszont nagyon gyorsan köt, illetve vigyázni kell vele, mert könnyű égési sérülést szenvedni.

mkhct3

Díszítés

A ház cifrázásánál engedd szabadjára a fantáziádat, használj cukorkákat, fahéjrudat, a mézeskalács tésztájából szúrj ki vidám, ünnepi formákat, ezek mind-mind sokat dobnak a díszítésnél, de kis karácsonyi kerámiák, LED-világítás, mécsesek is varázslatosabbá tehetik a házikódat. A házikó ablakai és az ajtó vonalát írókával rajzold körbe. A tetőre tegyél terülő mázat, úgy szép havas hatása lesz.

mkhct2

Ha pedig nagyon belejöttél, akkor bájos mézeskalács falut is gyárthatsz. A munkálatokat érdemes a családdal közösen végezni, a gyerekek imádni fogják a mesevilág megteremtését.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük