Magas lesz tőle a piskóta és még a kellemetlen szagokat is megszünteti – A sütőport sok mindenre lehet használni

sütöporeredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kamrák, konyhaszekrények süteményes részéből, ahol a klasszikus száraz hozzávalókat tároljuk, nem hiányozhat a sütőpor, ami nélkül nehéz lenne szép megemelkedett tésztájú piskótát készíteni.

Ha torta vagy piskótatészta, akkor rutinosan nyúlunk is a sütőporért, adjuk hozzá a liszthez, és már sülhet is a szép magas tésztánk. A sütőpor 1898-ben hódította meg a világot, Dr. August Oetker német gyógyszerész kezdte el terjeszteni. A "sütésre kész lisztet" újságokban receptekkel együtt hirdette. 

A siker gyorsan jött és még mindig tart. A boltok polcairól könnyen beszerezhetjük a jól ismert Dr. Oetker sütőport, mely az indulása óta megőrizte azt a jó szokását, hogy egy finom receptet rejt a csomagolás hátoldalán. 

A sütőpor igazi csodaszer, amelynek előnyeit nagyanyáink is jól ismerték. Hűtőszagtalanítás, mosás, takarítás, de még dugulás ellen is hasznát vehetjük. Jöjjön most 7 egyszerű praktika, mi mindenre érdemes használni a sütemények lelkét, a sütőport.

Kutya, macska és szőnyeg

Négylábú kedvenceink szeretnek a kanapénkon pihenni, sok macska pedig megőrül a puha szőnyegekért. Bármennyire is imádjuk hű barátainkat, maguk után kellemetlen szagokat hagyhatnak, de ezek ellen tökéletes segítség lehet a sütőpor. Porszívózás előtt szórjunk sütőport a szőnyegre, ezt a módszert használva örökre búcsút mondhatunk a kellemetlen szagoknak. 

Macskatartóknak külön ajánlom, hogy a tiszta alomtálca aljára mindig szórjanak egy kevés sütőport, arra öntsék az almot, így megszabadulunk a kellemetlen szagtól a lakásban.

sütöporcikkct

Soha többet szagos hűtő!

A szagtalanító technika a hűtőben is működni fog. A modern hűtők egyik előnye, hogy a jégszekrényekben található az úgynevezett turmalin kristály, ami megakadályozza a baktériumok és szagok elterjedését. Persze nem mindenkinek van ilyen hűtője, nekik a leghatásosabb megoldás a sütőpor. Egy kis tál, pohár, de van, aki kis zacskóban rejti el a száraz sütőport a hűtőben, így védekezve a kellemetlen szagok ellen.

A kukában is jut neki hely

A szemetes a kellemetlen szagok forrása, érdemes a tisztára mosott kukába duplán tenni a szemeteszsákot, közé pedig sütőport szórni. Remek védekezés ez a szagok ellen.

Dugulás van?

Nem kell rögtön rohanni valami drága duguláshárítóért, elég lesz egy zacskó sütőpor és pár pohár forró víz. A sütőport öntsük bele a lefolyóba, pár perc után 2-3 pohár forró vizet öntsünk rá és meg is oldódott a problémánk.

Takarításnál is jól jön

Nem is gondolná az ember mennyire! Legyen szó gáztűzhelyről, mikróról vagy konyhai munkapultról, ez a kis por nagy meglepetést fog okozni! Tegyünk egy keveset egy vizes szivacsra, majd essünk neki a piszkos felületnek. Odakozmált lábasoknál is érdemes segítségül hívni, öntsük a lábas aljára, eresszünk rá forró vizet és hagyjuk egy éjszakát állni, reggel kényelmesen el tudjuk mosni. Jó tanács: takarítás közben adhatunk hozzá egy kis citromot, így kellemes, friss illatot csempészhetünk a lakásba.

sütöporcikkect

A mosógép jó barátja is

A nagymamák egyik népszerű tanácsa: ágyneműknél, törülközőknél és függönyöknél adjunk egy kevés sütőport a mosópor és öblítő mellé. Fehér függönyöknél alkalmazva garantált a vakító szín. Ruháknál is alkalmazhatjuk, zsíros foltok tökéletes ellenszere.

Rozsda ellen is harcba hívhatjuk

Egy pohár ecet és egy tasak sütőpor keverékére lesz szükségünk, na meg némi súrolásra, de a végeredmény fantasztikus lesz.

Az általam leghasznosabbnak vélt tippeket osztottam meg a kedves olvasóval, de biztos vagyok benne, érdemes megkérdezni a nagyikat, szomszédasszonyokat, tuti, hogy lesz egy-két jó tanácsuk a sütőporral kapcsolatban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük