![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így nem lesz rémálom a sütőtök pucolása - Tippek, hogy ne tartson sokáig
![sütőtökpucolása4](https://kep.index.hu/1/0/3504/35045/350450/35045065_2681949_ead0d1a7f833e0337a4bbe325096a2f5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokszor a sütőtök pucolása és feldarabolása is kínszenvedés, utóbbi még izomerőt is igényel, ha nem megfelelően állunk neki.
Nem egyszer fordult már elő velem, hogy párom segítségét kellett kérnem a sütőtök előkészítésénél, mert nem boldogultam vele. Nyilván minden irányból, mindenhogyan vágtam és pucoltam, csak éppen abba nem gondoltam bele, hogyan is lenne a legegyszerűbb.
Ha veled is előfordult már, hogy hosszú percekig, energiát és fáradtságot nem kímélve szenvedtél a sütőtökkel, most adunk pár tippet, hogyan lehet könnyebben előkészíteni.
A pucolás
Ha sütőben sütöd
Természetesen a legkönnyebb dolga akkor van az embernek, ha sült tököt készít, ebben az esetben csak be kell tenni az összedarabolt zöldséget a sütőbe, majd a puha tökről könnyedén le lehet húzni a héját. Minden olyan esetben, ahol sült tök szerepel a receptben, utólag, melegen érdemes meghámozni, nem érdemes nyersen szenvedni vele.
Arra figyelj, hogy a tököt ne kis darabokban süsd, a kockákról sokkal több idő lesz lehúzni a héjat, vágd a zöldséget 4-5 nagyobb darabba, így gyorsabban sül, mégsem tart majd sokáig a pucolás.
Zöldséghámozóval
Ha párolni kell a tököt, köret készül belőle vagy levesbe kerül, mindenképpen nyersen kell megpucolni. Ezekben az esetekben így érdemes nekiállni: először is készíts elő egy zöldséghámozót, ennek hiányában egy jó éles kést. A tököt vágd félbe, itt sem érdemes kisebb darabokra szelni, majd a hámozó segítségével egyszerűen pucold meg fentről lefelé haladva. A hüvelykujjaddal támaszd meg a zöldséget, hogy könnyebb legyen a hántolás, ne csússzon el a hámozó.
![sütőtök](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3504/35047/350472/35047295_2b96c68199d57cff9c4869328329f23d_wm.jpg)
Késsel
Ha késsel dolgozol, jó éleset válassz. A félbevágott tököt tedd egy vágódeszkára a vágott felével lefelé, hogy stabilan álljon. A vágódeszka alá tegyél egy konyharuhát, így nem csúszkál majd, biztosan nem fogod megszúrni magad. Vágd le a tök talpát és tetejét is, majd felülről lefelé haladva, hosszanti csíkokban vágd le a zöldség héját, mindig a tököt forgasd körbe.
Mikrós módszer
Egy másik bevált praktika, ha a tököt megszurkálod villával pár helyen, majd a mikróba teszed magas fokozaton 4-5 percre. Ennyi idő alatt pont annyira puhul meg, hogy könnyedén le lehessen húzni a héját hámozóval, de a húsa még nem fő meg.
![sütőtökpucolása2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3504/35047/350472/35047285_f67ac015b846bdeaf0b5ed66e5035013_wm.jpg)
A darabolás
Ha megvagy a hámozással, vágd hosszában félbe a tököt, majd ismét félbe. Így már hozzá tudsz majd férni a magokhoz, amit egy kanál vagy fagyiadagoló segítségével tudsz kikanalazni belőle.
Ha megvannak a sütőtökdarabok, vágd őket ujjnyi vastag szeletekre, végül kockákra. A sütőtökkockából készülhet leves, püré, de a magot sem érdemes kidobni, pirítva szuper nassolnivaló lehet belőle.
Fotók: Getty Images