Így nem lesz rémálom a sütőtök pucolása - Tippek, hogy ne tartson sokáig

sütőtökpucolása4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokszor a sütőtök pucolása és feldarabolása is kínszenvedés, utóbbi még izomerőt is igényel, ha nem megfelelően állunk neki.

Nem egyszer fordult már elő velem, hogy párom segítségét kellett kérnem a sütőtök előkészítésénél, mert nem boldogultam vele. Nyilván minden irányból, mindenhogyan vágtam és pucoltam, csak éppen abba nem gondoltam bele, hogyan is lenne a legegyszerűbb.

Ha veled is előfordult már, hogy hosszú percekig, energiát és fáradtságot nem kímélve szenvedtél a sütőtökkel, most adunk pár tippet, hogyan lehet könnyebben előkészíteni.

A pucolás

Ha sütőben sütöd

Természetesen a legkönnyebb dolga akkor van az embernek, ha sült tököt készít, ebben az esetben csak be kell tenni az összedarabolt zöldséget a sütőbe, majd a puha tökről könnyedén le lehet húzni a héját. Minden olyan esetben, ahol sült tök szerepel a receptben, utólag, melegen érdemes meghámozni, nem érdemes nyersen szenvedni vele.

sütőtökpucolása3

Arra figyelj, hogy a tököt ne kis darabokban süsd, a kockákról sokkal több idő lesz lehúzni a héjat, vágd a zöldséget 4-5 nagyobb darabba, így gyorsabban sül, mégsem tart majd sokáig a pucolás.

Zöldséghámozóval

Ha párolni kell a tököt, köret készül belőle vagy levesbe kerül, mindenképpen nyersen kell megpucolni. Ezekben az esetekben így érdemes nekiállni: először is készíts elő egy zöldséghámozót, ennek hiányában egy jó éles kést. A tököt vágd félbe, itt sem érdemes kisebb darabokra szelni, majd a hámozó segítségével egyszerűen pucold meg fentről lefelé haladva. A hüvelykujjaddal támaszd meg a zöldséget, hogy könnyebb legyen a hántolás, ne csússzon el a hámozó.

sütőtök

Késsel

Ha késsel dolgozol, jó éleset válassz. A félbevágott tököt tedd egy vágódeszkára a vágott felével lefelé, hogy stabilan álljon. A vágódeszka alá tegyél egy konyharuhát, így nem csúszkál majd, biztosan nem fogod megszúrni magad. Vágd le a tök talpát és tetejét is, majd felülről lefelé haladva, hosszanti csíkokban vágd le a zöldség héját, mindig a tököt forgasd körbe.

Mikrós módszer

Egy másik bevált praktika, ha a tököt megszurkálod villával pár helyen, majd a mikróba teszed magas fokozaton 4-5 percre. Ennyi idő alatt pont annyira puhul meg, hogy könnyedén le lehessen húzni a héját hámozóval, de a húsa még nem fő meg.

sütőtökpucolása2

A darabolás

Ha megvagy a hámozással, vágd hosszában félbe a tököt, majd ismét félbe. Így már hozzá tudsz majd férni a magokhoz, amit egy kanál vagy fagyiadagoló segítségével tudsz kikanalazni belőle.

Ha megvannak a sütőtökdarabok, vágd őket ujjnyi vastag szeletekre, végül kockákra. A sütőtökkockából készülhet leves, püré, de a magot sem érdemes kidobni, pirítva szuper nassolnivaló lehet belőle.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük