Így főzd a szálas teát, hogy igazán finom legyen - Felejtsd el a teatojás használatát

szálastea
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a filteres tea örvend nagyobb népszerűségnek, a szálas tea - jól elkészítve - még intenzívebb ízű italt eredményez.

Az, hogy a teafüvet mennyi ideig és hány fokos vízben kell áztatni, mindig az adott tea típusától függ, mégis vannak olyan általános szabályok, amelyeket érdemes betartani, ha igazán finom italt szeretnél készíteni.

Milyen legyen a víz?

Ha finom teát készítenél, fordíts legalább akkora figyelmet a vízre, mint magára a levélre. Fontos, hogy friss, lágy vízzel öntsd fel a teát, ha csapvizet használsz, szűrd meg víztisztító kancsóval, vagy vegyél mentes ásványvizet, de olyat, amelyben nincsenek túlsúlyban az ásványi anyagok. A víz íze és lágysága nagyban befolyásolja a tea élvezeti értékét, ha nehézfémeket, klórt tartalmaz, az italnak is kellemetlen mellékíze lesz.

Az eszközök

Akármennyire is evidens, mind a teáskanna, mind a bögre legyen mindig tisztára mosva, mert az esetlegesen bennük maradt szennyeződések feloldódhatnak a forró víz hatására, elronthatják a tea ízét. Mielőtt használatba vennéd őket, forró vízzel öblítsd át a kannát és a bögrét is. Az agyagból készült konyhai eszközök porózusak, átveszik a tea ízét, ezért csak egyfajta teafüvet érdemes bennük készíteni. Inkább porcelán- vagy üvegpoharakat használj.

szálastea3

A teafű mennyisége

Ízlés kérdése, ki mennyi teafüvet használ, attól függ, gyengébb vagy intenzívebb ízeket szeretnél elérni. Általában 1 bögre - 2,5 deci - vízhez 1 púpos teáskanálnyi teafüvet szoktak javasolni. Ha erősebb teát szeretnél, több teafüvet tegyél a vízbe, ne az áztatási idejét növeld!

A víz hőmérséklete

A különböző típusú teákat más hőfokon kell áztatni, ez általában fel van tüntetve a teafű csomagolásán. A legtöbb teát forrázással kell készíteni, vagyis a teafűre kell ráönteni a megfelelő hőmérsékletű, forró vizet. Általában alacsonyabb hőfokot szoktak javasolni a világosabb, zöld, fehér teákhoz, ezekhez a 75-80 fokos víz az ideális, magasabb hőmérsékletet a sötétekhez, a fekete- vagy oolong teákhoz a 100 fokos víz a megfelelő. A víz hőfokát úgy tudod a legkönnyebben szabályozni, ha egy rész forró vízhez adsz egy kevés hideget is, de meg is várhatod, míg a megfelelő hőmérsékletre hűl.

szálastea2

Az áztatás ideje

A tea típusától függ, hogy mennyi ideig kell áztatni a leveleket, a zöld tea és az oolong érzékenyebb típus, nem szabad sokáig hagyni őket a vízben, különben kesernyések, élvezhetetlenek lesznek. Általánosságban elmondható, hogy 5 perc után kezdenek kioldódni a kesernyésebb aromák a teából - kivéve a gyümölcs- és gyógyteák esetében, de ezek valójában nem is tartalmaznak tealevelet, inkább főzeteknek hívhatjuk őket.

Minél töröttebbb, apróbb a levél, annál gyorsabban oldódik ki az íze, ezt is érdemes figyelembe venni az áztatási idő meghatározásánál. Érdekes, hogy bár gyakori és közkedvelt módszer a teatojás használata, mégsem ajánlott: a szűk térben nincs elég helyük a tealeveleknek, nem tudnak teljesen kinyílni, szabad mozgásra van szükségük ahhoz, hogy minden ízanyag kioldódjon belőlük. 

szálastea4

Ezek az elfogadott áztatási idők, de érdemes megkóstolni a teát, ízlésre szabni: 

  • Fekete tea: 100 fokos víz, 3-5 perc
  • Oolong tea: 80-90 fokos víz, 2-3 perc
  • Zöld tea: 70-80 fokos víz, 1-3 perc
  • Fehér tea: 70-80 fokos víz, 1-3 perc
  • Gyümölcstea: 100 fokos víz, 8-10 perc
  • Rooibos tea: 100 fokos víz, 3-5 perc
  • Gyógytea: a gyógynövény típusától függ

Ízesítés

Ha túl sokáig áztattad a teát és picit kesernyés vagy savas íze lett, tej, tejszín vagy citrom hozzáadásával tudsz rajta lágyítani, ez akkor is jó megoldás, ha túl erősre főzted. Ha fahéjjal, szegfűszeggel ízesítenéd a teát, akkor azt forrázás előtt tedd meg, utána a teafűvel együtt szűrd le. 

szálastea5

Ha édesíteni szeretnéd a teát, tehetsz bele cukrot és mézet is, de utóbbit csak a langyosra hűlt italba keverd bele, ugyanis 40 fok fölött elbomlanak a benne található értékes enzimek.

+ 1 tipp: a tea tárolása

Ahhoz, hogy a fenti módszerrel tényleg finom teát tudj készíteni, az sem mindegy, hogyan tárolod a teafüvet a felhasználásáig. A legjobb, ha sötét, napfénytől védett, száraz helyen tartod, légmentesen zárható edényben. Ha levegővel vagy vízzel érintkezik, romlik a minősége. Fémdobozt, kerámia- vagy porcelánedényt érdemes használni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük