Tésztafőzési tippek: tényleg kell olaj a vízbe?

Tészta főzési tippek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tésztafőzés az egyik legegyszerűbb konyhai művelet, ennek ellenére el lehet rontani. Bármilyen tésztát is főzz, a csomagoláson írtakat mindig ajánlott elolvasni és betartani.

A tészta végtelen formában az asztalra kerülhet, a leggyakrabban búzából készül, de találni olyan különlegesebb fajtákat, amelyek rizslisztből, hajdinából vagy mungóbabból állnak össze. A színes tésztákat is érdemes megemlíteni, amelyek nem csak látványban csábítanak, az ízük is különleges.

A tészta szaftos ragukhoz és levesekhez is remek választás. A boltokban izgalmas olasz vagy épp ázsiai fajtákat találhatsz, de magyar változatok, például a tarhonya is fellelhető.

A tészta elkészítése nem nehéz, forrásban lévő vízben szokás készre főzni. A vízbe só mindig kerül, és régi nagyipraktika szerint olaj is kell bele, mert úgy nem ragad össze.

Tészta főzési tippek ct2

Tényleg szükséges az olaj?

Valójában elég megkavarni néhányszor a tésztát, miközben fő, úgy nem fog egy tömbbe állni, az olajat inkább akkor érdemes hozzákeverni, mikor már leszűrted. Mindig csak keveset csorgass rá, úgy szép fényes lesz, és nem ragad egybe.

Mire kell még figyelni?

Sokan úgy tartják, a só hozzáadásánál lényeges, mikor kerül a vízbe. Inkább forrás után érdemes beleszórni, mert ha az elején kerül az alapízesítő a folyadékba, akkor lassabban éri el a forráspontot.

Tészta főzési tippek ct1

A csomagoláson írtakat mindig olvasd el. Az ázsiai jellegű tészták főzési ideje és elkészítése teljesen más, mint az olasz tésztáké. Van olyan, amelynek 3-4 perc is elég, hogy megpuhuljon, sőt, akár áztatni is elég.

A házi tészta főzési idejét úgy lehet a legjobban megtippelni, hogy miután beleszórtad a forrásban lévő vízbe, megvárod, amíg felúszik a tetejére. Ezután keverd át, majd 2-3 percenként kóstold meg, így ellenőrzöd, hogy halad a puhulás.

Házi tészta

Hazi-teszta

Hozzávalók 4 személyre

  • 150 g liszt (BL 55)
  • 150 g búzadara
  • 0.5 tk
  • 150 ml víz
  • 1 ek olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a búzadarát és a sót, majd öntsük hozzá a vizet és az olajat, és alaposan dolgozzuk össze őket.

Borítsuk lisztezett felületre, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg teljesen sima felületű és ruganyos nem lesz. Ez a folyamat 8-10 percet vesz majd igénybe. (Adjunk hozzá kevés lisztet, ha túl nedves, kevés vizet, ha nem áll össze.)

Formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.

Vágjuk két részre, lisztezett felületen nyújtsuk őket 1 mm vastagságúra. A tésztalapok tetejét is lisztezzük be, lazán tekerjük fel, és egy éles késsel vágjunk belőlük 0,5-1 cm vastag csíkokat.

Óvatosan szedjük szét az így képződött csigaformációkat, és lazán fektessük őket kis kupacokba, mintha tésztafészkeket akarnánk létrehozni. Tegyük őket félre, terítsük le egy tiszta konyharuhával, és 1-2 nap alatt szárítsuk ki.

Ha a tésztát frissen akarjuk felhasználni, akkor elkészítés után tegyük forrásban levő vízbe, és 3-4 perc alatt főzzük készre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük