Tökfaragás lépésről lépésre: a tiéd lesz a legmenőbb halloweeni töklámpás

tokfaragas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Közeleg a mindenszentek és a halloween: bár itthon ilyenkor a halottainkra emlékezünk, a gyerekek körében a tökfaragás már egy sokkal elterjedtebb és vidámabb program, amihez a család többi tagja is szívesen csatlakozik.

Egyre rövidülnek a nappalok, miközben egyre hidegebbre is fordul az idő, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne otthon programot csinálni. Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tökfaragás is egyike ezeknek a lehetőségeknek, amelynek kortól függetlenül az egész család hódolhat. Mi pedig most megmutatjuk, hogyan állj neki, ha teljesen az alapoktól kezdenéd.

A halloweeni töknek nem muszáj ijesztőnek lennie, hiszen ma már rengetegféle precíziós eszköz van, amivel egészen aprólékos mintákat és formákat is alkothatsz.

Milyen tököt válassz a faragáshoz?

Nos, a megannyi tökféle között viszonylag kézenfekvő, hogy úgynevezett halloweeni tököt vegyél és faragj. Ez nem ehető, kellemetlen ízű, a kisebb méretű dísztökök pedig konkrétan mérgezők. Éppen ezért fontos, hogy ha nem vagy biztos a tök fajtájában, mindig kérdezz meg egy eladót vagy zöldségest.

Legalább ezt a tököt kisebb bűntudattal vagdoshatod és faraghatod szét, mintha például egy finom húsú muskotályosnak, nagydobosinak vagy hokkaido töknek esnél neki. 

tokfaragas

Számos üzletben megtalálható ilyenkor a kanadai sütőtök és a sonkatök is. Ezek azonban megtévesztők, mivel sütni és főzni – telt ízeik miatt – ugyan kiválók, faraghatóság szempontjából viszont inkább ne erőltesd őket, mert kemény húsukból kifolyólag nehezen lehet belőlük formákat kivágni.

A halloweeni tök helyett a már említett nagydobosi és hokkaido tököket is megveheted, amelyek faraghatóságuk mellett emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Külső jegyek

Ha megtaláltad az ideális tökfajtát, már csak ki kell választanod az igazit. Ez azonban újabb szűrőt von maga után, ugyanis fontos szempont, hogy a tök ne legyen puha vagy sérült, esetleg már penészedő. Mindig ép tököt vegyél, mert egy sérült sokkal rövidebb ideig fogja bírni lámpásként, illetve dekorációként is. 

Hogyha a kiszemelted esetleg koszos, poros vagy sáros, az nem baj, hiszen azt könnyedén le tudod róla mosni, vagy ha nem, akkor beépítheted a rémisztő faragásba is háttérelemként.

tokfaragas

Mikor vedd meg?

Fontos tényező, hogy mikorra szeretnéd elkészíteni, avagy mikor lesz időd arra, hogy elkészítsd? A jól választott sütőtök hűvös, száraz helyen akár hónapokig is eláll, de lévén, hogy a szezon nyár végén kezdődik, és október végére illik kifaragni, így csak 2-3 hónap távlatban tervezz. Ha a tök már megvan, de a faragás időpontja még kétséges, úgy a tököt nyugodtan el tudod tárolni a megfelelő pillanatig. 

Viszont, ha már egyszer kifaragtad, utána a tök tartóssága eléggé lerövidül, ami azt jelenti, hogy a hónapok csupán 1-3 hétre csökkennek. Tehát érdemes a faragást október második felére időzíteni – kalkulálva az időjárással is –, hogy a szomszédok még november elején is megcsodálhassák őket.

tokfaragas

A lékelés

Akárcsak régen a dinnyét, úgy a tököt még ma is lékelik. Hogy alulról vagy felülről teszed, az rád van bízva, csak az a fontos, hogy az öklöd beleférjen. Persze lehet kisebb is a lék, ha esetleg nem marokkal, hanem például kanállal vájnád ki a tök belsejét. 

Mocskold be a kezedet!

Lássuk be, hogy a tökfaragás, minden végső esztétikum mellett, mégiscsak egy mocskos munka. Ahhoz ugyanis, hogy a tökből lámpás lehessen, ki kell vájnod a belét a magokkal és a hús jelentős részével együtt. Ehhez pedig egy élesebb peremű kanalat, esetleg tökfaragó készletet és persze a kezeidet is használnod kell. 

Minél vékonyabbra hagyod a tök húsát ott, ahol majd rá fogod faragni a mintát, annál könnyebb lesz kivágnod a mintát. 

Tokfaragas

A minta elkészítése

A minta elkészítését többféleképpen is kivitelezheted. Ma már rengeteg helyen árulnak sablonokat, akár műanyagból is, de ha van némi kézügyességed, akkor akár te magad is rajzolhatsz otthon mintákat. 

Ha nem akarsz sablonokkal bíbelődni és nem félsz szabad kézzel rajzolni, akkor filctollal vagy szemceruzával is rajzolhatsz mintát a tökre, amit utána csak ki kell majd vágni. A tökéletes minta megtalálásához keresgélj az interneten, vagy csak használd a képzelőerődet!

A tökfaragás Szent Grálja

Azt hihetnénk, hogy a rajzolás a legnehezebb része a tökfaragásnak, pedig nem. Hiszen egy egyszerű mintát felrajzolni szinte bárki képes. Azt azonban ki is kell tudni vágni, amihez ma már egész széles eszközpark áll a rendelkezésre.

A rutinosak a legvékonyabb pengéjű és legélesebb késsel és ollóval szoktak nekiesni, viszont, mivel sok családban ez egy gyerekekkel közös program, így nekik célszerű nem balesetveszélyes eszközt a kezükbe adni. 

A gyerekekre gondolva, számos kreatív üzletben kapható már olyan műanyag eszközkészlet, amivel nemcsak a tök kibelezésében tudnak segíteni a gyerekkézre optimalizált, mégis masszív műanyag lapátokkal, de vannak már úgynevezett mintapontozó műanyag eszközök is, amelyekkel a kivágandó mintát tudják előlyuggatni, hogy utána könnyebb legyen azt kivágni.

A kivágáshoz is léteznek gyerekeknek készült műanyag kések, illetve láttam már derelyevágóhoz hasonló eszközt is, ami a pontozást emeli egy egészen új szintre.

Igaz, hogy ezekkel az eszközökkel a gyerekeknek tovább fog tartani a faragás, viszont egy szuper családi program, amivel tényleg le tudod majd kötni a gyerekeket.

tokfaragas

S lőn világosság

Ha pedig elkészült a hőn áhított minta, már nincs is más dolgod, mint beletenni egy mécsest és meggyújtani, majd ámulni a fények és az árnyékok félelmetes, halloweeni táncán. 

Tipp

Ha ehető tököt választasz a faragáshoz, akkor a húsából és a magokból akár magadnak, akár a kertben lakó mókusoknak és itt telelő madaraknak is készíthetsz egy kis csemegét. A húst felhasználhatod nyersen, sütve vagy főzve, a magokat pedig kiszárítva és enyhén megpörkölve.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon