Így tisztítsd meg és készítsd el a zöld spárgát, hogy tökéletes legyen

sparga4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Javában tart a spárgaszezon: a zsenge zöldségből számtalan finom ételt készíthetsz, azonban nem mindegy, hogy miként tisztítod meg és használod fel.

Idén előbb indult a spárgaszezon, az utóbbi hetekben megteltek az üzletek és a piacok a zsenge zöldséggel. Mivel viszonylag rövid ideig érhető el, érdemes minél többféle formában és ízesítésben elkészíteni, amíg lehet.

Miért érdemes fogyasztani?

Mielőtt rátérnénk a spárga pucolására, nézzük meg, miért érdemes gyakran fogyasztani ezt a zsenge zöldséget! Amellett, hogy isteni finom, nagyon egészséges is, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között A-, C-, E- és többféle B-vitamint, de folsav-, kalcium-, kálium-, nátrium-, vas- és foszfortartalma is kiemelkedő.

A spárgának magas a rosttartalma, míg a zsír- és kalóriatartalma alacsony, így bátran beillesztheted diétába, segíti az emésztést, és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Mivel vízhajtó tulajdonsága is van, segíti a szervezet méregtelenítését és a vesekő eltávolítását.

sparga3

A spárga vásárlása, tárolása

Már a vásárlásnál is légy figyelmes: a zsenge, élénkzöld, fényes, darabokat keresd, ezek biztosan frissek és roppanósak. Ha fonnyadtnak, kókadtnak látod, kerüld el messzire.

A spárgát érdemes minél előbb feldolgozni, gyorsan megromlik és elveszti roppanósságát. Ha nedves papírtörlőbe csomagolva teszed a hűtőbe, akkor viszont 2-3 napig megőrzi frissességét.

sparga2

A spárga megtisztítása

A spárga tisztítása nagyon egyszerű: csak fogd a kezedbe a zöldséget, majd a végét/szárát próbáld letörni. Ahol megtörik, arra a részre nem lesz szükséged, az valószínűleg kemény és fás, ezért nem lehetett meghajlítani. Ha földesnek látod, a spárga hegyét is érdemes átmosni folyó víz alatt.

A fás végeknek nem kell feltétlenül a kukában landolniuk, ugyanis ízletes alaplét főzhetsz belőlük, amit aztán használhatsz rizottóhoz, krémleveshez és különböző szószokhoz is.

sparga1

A spárga felhasználása

A zöldség simán sütve, főzve, párolva is isteni, de ha ennél komplexebb fogásokba csempésznéd bele, akkor itt olvashatod el a spárgás receptválogatásunkat!

Spárga főzése

A zöld spárgát tisztítsd meg a fent leírtak szerint, majd dobd enyhén sós, forrásban lévő vízbe. A vastagságától függően kb. 7-9 perc szükséges neki, akkor jó, mikor puha, de még picit roppanós. Ha elkészült, rögtön öntsd le róla a forró vizet, és tedd bele jéghidegbe. Hagyd ebben pár másodpercig, szűrd le, majd kínálhatod is tetszőleges fűszerekkel megszórva.

sparga

Spárga párolása

Bár természetesen párolóedényben is készülhet a spárga – ebben az esetben is kb. 7 perc kell neki –, vajon készítve sokkal finomabb. Ehhez melegíts fel egy serpenyőben pár evőkanál vajat, majd dobd rá a megtisztított, feldarabolt spárgát. A lángot vedd kicsire, öntsd fel egy kevés vízzel, és addig párold, míg megpuhul. Ha elfő a víz és elkezd pirulni, pótold a folyadékot. Az is jó megoldás, ha vízgőz felett puhítod, és a vajon már csak átfuttatod.

Spárga sütése

Bár serpenyőben, egy kis vajon vagy olívaolajon is megsütheted a spárgát, ha sütőben készíted, még könnyebb dolgod lesz: ehhez itt találsz egy szuper receptet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük