Brazil sajtos puffancs: kívülről ropogós, belül levegős és nagyon puha

sajtospuffancs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha izgalmas sós nassolnivalót keresel és szeretnél elrugaszkodni a megszokott sós rúd- és pogácsareceptektől, készíts brazil sajtos puffancsot.

A brazil sajtos puffancs, vagyis a pão de queijo hagyományos nassolnivaló Minas Geraisban, Brazília egyik államában. Nyers fordításban a pão kenyeret jelent, bár nem sokban hasonlít a pufi sajtos tészta az általunk ismert pékárura.

A sajtos puffancs kívülről ropogós, belül viszont levegős és picit lágy a sok olvadt sajtnak köszönhetően. Úgy tekints rá, mint egy nagyon sajtos, kelesztés nélküli pogácsára, nassként, előételként is kínálható, de zöldségek, felvágottak mellé is. A recept annyiban alakítható, hogy olívaolaj helyett olvasztott vajat, parmezán helyett pedig cheddart is használhatsz.

A brazil puffancs gluténmentes, ugyanis tápiókaliszttel készül: ettől lesz könnyű és levegős, egyben picit ragacsos és nyúlós a belseje. Úgyhogy ne egy élesztővel készült kenyér vagy pogácsa állagára számíts végeredményként, teljesen más, mégis ettől olyan jó.

Sajtos puffancs

sajtospuffancs2

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 80 milliliter olívaolaj
  • 240 milliliter tej
  • 1.5 teáskanál
  • 300 gramm tápiókaliszt
  • 100 gramm parmezán
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Az olívaolajat, a tejet és a sót melegítsük össze egy kis lábasban. Ahogy forrásnak indul, kapcsoljuk le alatta a lángot.

Egy nagy tálban keverjük össze a tápiókalisztet a meleg folyadékkal, míg egynemű nem lesz. Hagyjuk picit hűlni.

Ha kihűlt, keverjük bele a tojásokat és a reszelt parmezánt. Tegyük a tésztát a hűtőbe pihenni 15-20 percre.

Tegyünk 1-2 evőkanálnyi kupacokat a tésztából az előkészített tepsire. Kisebb méretű muffinformákba is bele lehet tölteni a masszát.

18-20 percig süssük a tésztát, míg pufi és aranybarna nem lesz. Melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük