Krémsajttal töltött leveles tészta: répa alakban készül a vendégváró

toltott-leveles-teszta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kicsik és nagyok is imádni fogják ezt a répa alakú vendégvárót, ráadásul nem csak mutatós, nagyon finom is!

Ha valami igazán jópofa és ötletes vendégvárót tennél a húsvéti asztalra, ez a töltött leveles tészta a tökéletes választás: gyorsan, egyszerűen készül, jól néz ki, ráadásul nagyon finom! Az alapja kész leveles tészta, a töltelék pedig petrezselymes-citromos krémsajt, amit egy kevés tejföllel lágyítunk.

Az ikonikus répaformához szükség lesz fémből készült, tölcsér alakú sütőformára, de ha nincs ilyened, akkor se ess kétségbe, alufóliából is elkészítheted. Ehhez itt találsz egy szuper videót!

Ha azt szeretnéd, hogy még élethűbbek legyenek a „répák”, a tojássárgájába, amivel le kell kenni a tésztát, keverj egy kevés narancssárga ételfestéket, úgy nagyon mutatós lesz!

Krémsajttal töltött leveles tészta

toltott-leveles-teszta2

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 2 lap leveles tészta
  • 250 g krémsajt
  • 2 ek friss, aprított petrezselyem
  • 1 kis db biocitrom héja
  • ízlés szerint
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojássárgája (a kenéshez)
  • 6 szál friss petrezselyem (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Ehhez a recepthez szükségünk lesz 6 db tölcsér alakú sütőformára, de ennek hiányában is elkészíthető, ebben az esetben alufóliából formázzunk tölcséreket. Ha utóbbi mellett döntünk, a fóliát még egy réteg sütőpapírral is körbetekerhetjük, hogy biztosan ne ragadjon rá a tészta.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztákat nyújtsuk ki/terítsük ki lisztezett felületen, majd minden lapot vágjunk kb. 2 cm széles csíkokra. 12 csíkra lesz szükségünk.

A levelestészta-csíkokat tekerjük a tölcsér alakú sütőforma köré úgy, hogy egy kis átfedésben legyenek, ne legyenek köztük rések. 1 formához (a nagyságától is függően) kb. 2 csíkra van szükség. Kenjük le a tésztát a felvert tojássárgájával.

Toljuk őket a sütőbe 10-12 percre, míg aranybarnák lesznek, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűltek, húzzuk le őket a formáról.

A krémsajtot, a petrezselymet, a citromhéjat és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tejfölt is: ha hígabb krémsajttal dolgozunk, lehet, nem lesz szükség a megadott mennyiségre. Egy kenhető, könnyen kanalazható krémet kell kapnunk.

A krémet töltsük habzsákba, majd nyomjuk bele a kihűlt tésztatölcsérekbe. A tölcsérek tetejét 1-1 szál petrezselyemmel díszítsük, így a répára hasonlít majd.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük