Puha medvehagymás pogácsa krumplival gyúrva: ilyen finomat még nem ettél
A tavasz kedvenc pogácsája medvehagymával készül, és a krumplitól és a tejföltől lágy textúrát kap.
A tavasz első hónapjaiban gyűjthető és egyedülálló aromájú medvehagyma rendkívül népszerű a gasztronómiában. Érdemes kihasználni ezt az időszakot, és minél többféle ételbe belecsempészni.
A medvehagyma íze kissé a fokhagymára emlékeztet, így főzhetsz belőle krémlevest, feldobhatod vele a sülteket, a salátákat. A különféle sós sütik is finomabbá válnak tőle, a pogácsa mellett készíts ínyenc medvehagymás tekercseket is. A töltelék nem más, mint egyszerű házi pesto.
A tekercseket muffinsütőben is megsütheted. Ez rendkívül praktikus, hisz a tésztát könnyebb porciózni, és mutatósabb lesz a végeredmény.
A tésztához a tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Pihentessük addig, amíg megnő a térfogata.
A lisztet szitáljuk egy tálba, és tegyük hozzá a sót, a kisebb darabokra vágott vajat, a tojást, végül pedig a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel dagasszuk a tésztát, majd letakarva kelesszük körülbelül egy órát.
Közben készítsük el a tölteléket. A megtisztított medvehagymát tegyük késes aprítógépbe. Adjuk hozzá a diót, a sajtot, az olívaolajat és a sót, majd jól dolgozzuk össze.
A duplájára kelt tésztát gyúrjuk át, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 3 mm vastagságú téglalappá. Kenjük meg a vajjal, majd a medvehagymás krémmel, és szorosan tekerjük fel, és vágjuk 12 egyforma szeletre.
A tepsi mélyedéseit kenjük ki olajjal, és rendezzük el benne a tekercseket. Kenjük le felvert tojással és tegyük előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük meg körülbelül 20-25 perc alatt.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!