
Klasszikus csörögefánk a nagyi receptje alapján: kívül roppanós, belül puha

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Csörögefánk vagy forgácsfánk, lapos tésztájú olajban sült tészta, amit még melegen porcukorba vagy fahéjas cukorba öltöztetünk.
A rombuszalakú fánk apukám kedvence, gyerekkorában gyakran falatozta. Én is kedvelem ezt a fánkot, de őszinte leszek, nem csak az íze miatt lopta magát a szívembe, azt is szeretem benne, hogy röpke pihentetési idő után már süthetem is. A fánk hozzávalói között nincsen semmi extra, néhány alapanyagból készül, igaz, sokan tesznek a tésztába rumot is, ízlés kérdése, de a mamám receptjében nem szerepel.
A forgácsfánk tésztájába csak egy teáskanálnyi cukrot teszek, mivel a sütés után porcukros bevonatot kap a tészta - ha igazán különlegesre készítenénk a csörögét, fahéjas porcukorba öltöztessük. Egy pohár hideg tej mellé, esetleg baracklekvárral fogyasztva még finomabb lesz.
Csörögefánk

Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 250 gramm liszt
- 150 milliliter tejföl (20%-os)
- 50 gramm vaj
- 3 darab tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
Bevonat:
- fahéjas porcukor
Elkészítés:
A fánk hozzávalóit tálba öntjük, egynemű, nem ragadós tésztát gyúrunk az alapanyagokból. Az elkészült tésztát folpackba csomagoljuk, 10 percre hűtőbe tesszük, utána enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk (2-3 milliméter vastagságúra). Derelyevágó vagy kés segítségével rombuszokat vágunk a tésztából, a rombuszok közepén kis vágást ejtünk, a vágáson keresztül átfordítjuk a tészta egyik sarkát, majd bő olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. A kisült csörögét fahéjas cukorba forgatjuk, tálalásnál baracklekvárt kínálhatunk mellé.
Fotó: Getty Images