Foszlós kürtőskalács házilag: sörösdobozra tekerd a tésztát

kkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kürtőskalács hazánkban nagyon kedvelt utcai, kelt tésztás édesség, melyet dorongra tekerve, forró kemencében sütnek pirosra.

Romantikus vagy épp családi sétát ejtve a belvárosban biztos, hogy megérzed a kürtőskalács csábító illatát. Az ínycsiklandó finomság sokféle ízben kapható, lehet kókuszos, csokis vagy fahéjas a ruhája. Mivel speciális eszközre tekerve készül, sokan elképzelni sem tudják, hogy otthon is készítsenek kürtőskalácsot. A recept egyszerű, megéri nekiállni, ráadásul sokkal olcsóbban kijön a házi változat.

Mire tekerjük a tésztát?

A legnagyobb problémának tűnik, a megoldás azonban egyszerű. Ha úgy döntesz, ruházz be kürtőskalács készítő eszközre, egy életen át szolgálni fog, de ha nem akarsz ekkora kiadást, akkor hasznosítsd újra az üres sörösdobozt, alufóliával bevonva tökéletes lesz erre a célra.

Házi kürtőskalács

kkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 30 g élesztő
  • 2 darab tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • vaj a kenéshez
  • olaj vagy vaj a tészta kenéséhez
  • cukor a forgatáshoz
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba és keverjük egybe a sóval.

A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.

A felfuttatott élesztőt adjuk a liszthez a tojással és az olvasztott vajjal együtt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük, amíg a duplájára kel.

A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.

A tésztát hosszában vágjuk csíkokra (2 cm széles).

A cukrot és a fahéjat keverjük össze.

Az üres sörösdobozt teljesen csomagoljuk be alufóliával, majd a fóliát kenjük meg zsiradékkal. Fogjunk egy tésztacsíkot és szorosan, egymást fedve tekerjük rá a zsiradékkal megkent alufóliás dobozra. A tésztát kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal, majd forgassuk a cukros fahéjba.

A kürtőskalácsot toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 20-25 percre, míg szép aranybarnára sül.

Tálalásnál, ha szeretnénk, újra forgassuk meg a fahéjas porcukorban a kürtőskalácsot.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük