Így készítve lesz a legfinomabb a karácsonyi fatörzs: a lágy piskótát jó sok krémmel érdemes megtölteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A szépen díszített sütemény kötelező résztvevő a francia családok ünnepi asztalán. Változatos ízekben és mesés díszítéssel ejti rabul az édesszájúakat.
Azt szokták mondani, ha az ember megtanul piskótát sütni, onnantól kezdve nyert ügye van, nyitva áll előtte az út, jöhetnek a bonyolultabb receptek. A levegős piskótából látványos és nagyon finom roládok készülhetnek, a tekercsek világa nagyon színes, érdemes ünnepnapokon is előrukkolni valamilyen finomsággal - Szentestére a karácsonyi fatörzs a legjobb választás!
Mire kell figyelni?
A sütemény készítésénél nagyon fontos, hogy a tésztát vékonyan simítsd a tepsire, mert úgy sokkal könnyebb lesz feltekerni. A piskóta sütésénél légy résen, alkalmazz tűpróbát, nem szabad túlsütni a tésztát, mert akkor tekerésnél meg fog törni. A roládot mindig szorosan tekerd fel, ne maradjon benne levegő.
A karácsonyi fatörzs alkotásánál engedd szabadjára a fantáziádat. Ha szeretnéd, a tésztába keverj kakaót, így az egész tekercs sötétbarna színben fog tündökölni. A megkent tésztára szórj durvára vágott diót vagy mandulát, ha szeretnéd, mazsolával is gazdagíthatod a desszertet. A gyümölcsös zamat kedvelői a csokikrémbe narancs levét és héját is belekeverhetik.
Az elkészült tekercset kedved szerint cifrázhatod, használhatsz villát, amit egyszerűen húzz végig a törzsön, szórhatsz rá magvakat vagy kókuszreszeléket, de különböző marcipánfigurákkal is varázslatossá teheted. A süteményt tálalásig hűtőben kell tartani, minél tovább áll a hűvösben, annál szebben lehet majd szeletelni.
Karácsonyi fatörzs
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 5 darab tojás
- 7 dekagramm liszt
- 10 dekagramm porcukor
Krém:
- 8 dekagramm ribiszke- vagy málnalekvár
- 2 evőkanál cukor
- 4 darab tojássárgája
- 25 dekagramm vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dekagramm ét- vagy tejcsokoládé
- 2 evőkanál rum
- 5 dekagramm durvára vágott dió
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját a porcukor felével keverjük habosra, a porcukor másik felét pedig a tojásfehérjével verjük kemény habbá. Utána óvatosan forgassuk egybe a tojásos keveréket, végül pedig szitáljuk rá a lisztet, óvatosan keverjük egybe. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos előmelegített sütőben 10-18 percig süssük (sütésnél alkalmazzunk tűpróbát). A megsült lapot hagyjuk langyosra hűlni, ezután borítsuk tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt.
A piskótatekercset vékonyan kenjük meg lekvárral.
A cukrot a tojássárgájával keverjük habosra, majd vízgőzre téve főzzük krémesre, hagyjuk kihűlni.
A puha vajat a vaníliás cukorral keverjük habosra.
A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, hagyjuk hűlni, majd keverjük össze a puha vajjal, rummal és a kihűlt tojáskrémmel.
A krém kétharmadát egyenletesen kenjük rá a piskótára, szórjuk rá a durvára vágott diót, szorosan tekerjük fel, majd a maradék krémet kenjük rá, díszítsük tetszőlegesen.
Fotó: Getty Images