
Selymes majonézes krumpli házi majonézből - Nincs karácsony nélküle

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Ha az öcsémet kérdezném, mi a legjobb dolog a karácsonyban, gondolkodás nélkül a majonézes krumplit választaná.
Amennyire újító és kísérletező típusnak gondolom magam, annyira konzervatív vagyok a karácsonyi menü összeállításában. Ez abban áll, hogy minden évben szinte ugyanazt az ételsort esszük és készítjük.
Persze mindig van egy-egy újdonság, de az csak szinesíti a kínálatot, sosem vált ki semmilyen klasszikus fogást. A vacsora egyik kihagyhatatlan eleme a majonézes krumpli, amiből nem lehet eleget készíteni, mert ha az öcsém elkezdi enni, akkor villámgyorsan elfogy. Mindenkinek a saját receptje a legfinomabb, én az anyukámét használom, ami házi majonézzel és kiflikrumpliból készül.
Karácsonyi majonézes krumpli

Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab tojássárgája (nagyméretű)
- 2 deciliter kukoricaolaj
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál citrom leve
- 1 kávéskanál porcukor
- 1 pohár tejföl
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
- 1 kávéskanál fehérbor
- 80 dekagramm kiflikrumpli
- 1 szál póréhagyma
Elkészítés:
A tojások sárgáját robotgépbe tesszük, és fehéredésig keverjük, majd nagyon lassan belecsepegtetjük a kétféle olajat. Vigyázat! Ha az elején türelmetlenül, gyorsan öntjük, kicsapódik! Addig keverjük, míg igen sűrű masszát nem kapunk, majd beletesszük a többi hozzávalót, és a végén a tejfölt is hozzákeverjük.
A kiflikrumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, a póréhagymát vékonyra felszeleteljük, és a kész majonézbe keverjük.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors