Selymes majonézes krumpli házi majonézből - Nincs karácsony nélküle

majonézes krumpli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha az öcsémet kérdezném, mi a legjobb dolog a karácsonyban, gondolkodás nélkül a majonézes krumplit választaná.

Amennyire újító és kísérletező típusnak gondolom magam, annyira konzervatív vagyok a karácsonyi menü összeállításában. Ez abban áll, hogy minden évben szinte ugyanazt az ételsort esszük és készítjük.

Persze mindig van egy-egy újdonság, de az csak szinesíti a kínálatot, sosem vált ki semmilyen klasszikus fogást. A vacsora egyik kihagyhatatlan eleme a majonézes krumpli, amiből nem lehet eleget készíteni, mert ha az öcsém elkezdi enni, akkor villámgyorsan elfogy. Mindenkinek a saját receptje a legfinomabb, én az anyukámét használom, ami házi majonézzel és kiflikrumpliból készül. 

Karácsonyi majonézes krumpli

majonézes krumpli recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 5 darab tojássárgája (nagyméretű)
  • 2 deciliter kukoricaolaj
  • 0.5 deciliter olívaolaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál citrom leve
  • 1 kávéskanál porcukor
  • 1 pohár tejföl
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
  • 1 kávéskanál fehérbor
  • 80 dekagramm kiflikrumpli
  • 1 szál póréhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tojások sárgáját robotgépbe tesszük, és fehéredésig keverjük, majd nagyon lassan belecsepegtetjük a kétféle olajat. Vigyázat! Ha az elején türelmetlenül, gyorsan öntjük, kicsapódik! Addig keverjük, míg igen sűrű masszát nem kapunk, majd beletesszük a többi hozzávalót, és a végén a tejfölt is hozzákeverjük. 

A kiflikrumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk, a póréhagymát vékonyra felszeleteljük, és a kész majonézbe keverjük.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük