Sűrű újévi lencseleves, minden jóval megpakolva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A lencse az újév első napjának elmaradhatatlan étele, szerencsét és gazdagságot hoz a népszokás szerint. Többféle formában fogyaszthatjuk, a legnépszerűbb változat mégis a lencseleves. Ez is sokféleképpen készülhet, de megmutatom most nektek a tuti befutót.
Nálunk tényleg nem telik el úgy újév, hogy ne együnk lencsét - ilyenkor mindig a nagymamám készíti a lencselevest. Azonban már egyre kevesebb szilvesztert töltök otthon, családi körben, úgyhogy ideje volt megtanulnom nekem is a receptet. Ez nagyon hasonlít nagymamám változatára, egy-két kisebb csavar van csak benne.
Nálunk a lencseleves sosem tejfölös, sosem tárkonyos, hanem pirospaprikával készül, sok zöldséggel és karikára vágott házi kolbásszal. Ehhez a mennyiséghez én fél szál jófajta kolbászt használok, de van, aki szerint többet is elbír - ezért írtam a recepthez, hogy ízlés szerinti mennyiséggel dolgozzunk. Ha kicsit extrábban szeretnénk kínálni a levest, akkor még vékonyra szeletelt, lepirított bacont is teszünk a tetejére. Aki pedig tejfölösen szereti, nyugodtan kínálhat mellé, hogy krémesebb legyen.
Szinte minden évben változtatunk valamit a recepten, volt már olyan, hogy krumpli is került bele, mamám néha tarhonyát is rak levesbetétnek, illetve sokszor virslit is belefőzünk a húsimádó családtagoknak. Én paradicsomot is teszek, bele - nem sokat, éppen csak egy darabot -, a pirospaprikás ételekhez, legyen az gulyásleves vagy pörkölt, igen jól passzol.
Újévi lencseleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm lencse
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 darab paradicsom
- 1.5 teáskanál pirospaprika
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint kolbász
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. A lencsét mossuk meg és áztassuk be egy éjszakára.
2. Az olívaolajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, a felkarikázott répát és fehérrépát. Hagyjuk a répákat pár percig párolódni, hogy puhák legyenek.
3. Mehet rá az elkészült zöldségekre a pirospaprika, keverjünk rajta párat, hogy a paprika megolvadjon, majd mehet bele a leszűrt lencse is.
4. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ellepje, majd adjuk hozzá a kockára vágott paradicsomot és a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk.
5. Alacsony lángon, fedővel nagyjából 50 percig főzzük a levest, amíg a lencse meg nem puhul. Félidőnél tegyük bele a karikára vágott kolbászt is.
6. Tejföllel vagy egy kis pirított baconnel tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!