Omlós mákos pite a nagyi receptje szerint – A töltelék almától lesz szaftos

mákoscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagyiféle mákos pite igazi régi nagy kedvenc, ami vasárnapi ebéd után tökéletes desszert - egy kis csavarral pedig különlegessé tehetjük a szeretett finomságot.

A puha, vékony tésztájú süteménybe bőséges mákos tölteléket teszünk, amit érdemes almával, meggyel, kevés dióval vagy lekvárral párosítani szezontól függően - sokkal gazdagabb, szaftosabb lesz a pite. A régi receptekben vaj helyett zsírt használtak, ha szeretnénk hűek maradni a nagyi konyhájához, akkor mi is nyugodtan tegyünk így - sokkal omlósabb lesz tőle a tészta.

A mákos tölteléket érdemes valamivel kiegészíteni, én reszelt almával szoktam felturbózni, illetve keményre vert tojásfehérjehabot is szoktam a töltelékhez keverni.  

Szaftos mákos pite

mákosct

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 30 dekagramm liszt
  • 12 dekagramm vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csipet
  • vaj a forma kikenéséhez
  • tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 20 dekagramm darált mák
  • 15 dekagramm cukor
  • 2 darab alma
  • 5 dekagramm búzadara
  • 3 deciliter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 2 darab tojás

Tálalás:

  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tejfölt hozzáadva tésztát gyúrunk belőle, amit két cipóra osztva folpackba csomagolunk és a hűtőbe teszünk pihenni.

Töltelék:

A darált mákot elkeverjük a cukorral.

A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját simán felverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a vaníliás cukorral a felfőzött mákhoz keverjük, majd a reszelt citromhéját, reszelt almát és a kemény tojáshabot is beleforgatjuk.

A formát (15x30 cm-es) kikenjük vajjal, majd az egyik cipót lisztezett felületen a forma méretére kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, majd a mákos tölteléket rásimítjuk. A másik tésztacipót is kinyújtjuk ugyanúgy a tepsi méretének megfelelően, majd ráigazgatjuk a töltelékre, a tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva, felszeletelve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük