A 10 legjobb spárgás recept tavaszra: változatosan használhatod fel a zöldséget

spárgáspite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A spárga szezonja rövid ideig tart, úgyhogy érdemes kihasználni a zsenge zöldség adta lehetőségeket, amíg lehet.

A spárga egy méltatlanul mellőzött zöldség, sokkal több és nagyobb figyelmet érdemelne, mint amennyit jelenleg kap. Sütve és párolva is isteni, és akkor a legfinomabb, ha picit roppanós marad. Itt olvashatsz róla bővebben, mire kell figyelni az előkészítésénél. Az alábbi válogatásban kedvenc receptjeinket gyűjtöttük össze, meglátod, nagyon változatosan használhatod fel a tavaszi zöldséget.

Spárgás lasagne

Ha szereted a spárgát, és nemcsak előételként, hanem főfogásként tálalnád, készíts belőle lasagnét, a tésztalapok közé selymes sajtmártás és roppanós zöldségek kerülnek. Minél többféle sajttal készíted, annál finomabb lesz az olasz fogás, de friss zöldfűszerekkel is érdemes feldobni, a petrezselyem és a bazsalikom jól passzolnak a spárgához. 

spárgáslasagne

Baconbe tekert spárga

Ha valamilyen különleges és mutatós ételt készítenél, süss baconbe tekert spárgát, alig lesz vele munkád, de isteni a végeredmény. Hogy még finomabb legyen, öntsd nyakon hollandi mártással, amelyet ha turmixgépben készítesz, nem lehet elrontani. Amennyire egyszerű, annyira ízletes ez az étel, mindenképp próbáld ki.

spárgásbacon

Spárgasaláta eperrel, feta sajttal

A spárga nem csak sós, édes ízekkel párba állítva is jól működik, ha lédús epret keversz mellé, és meglocsolod mézzel, mennyei lesz. Hogy mégse legyen belőle desszert, sós feta sajt és balzsamecet ellensúlyozza az ízeket, érdemes kipróbálni ezt a salátát, ha igazán különleges élményre vágysz. 

spárgasaláta

Spárga ropogós bundában

A sült spárga önmagában is mennyei, de ha a puha zöldséget ropogós morzsába forgatod, még sokkal finomabb lesz. Érdemes pankomorzsát használni, amelyet bátran fűszerezz, mehet bele chili, fokhagymapor, szárított zöldfűszerek. Ha valamilyen könnyed, joghurtos mártogatóst is készítesz mellé, szuper vendégváró nasi lehet belőle.

spárgapanko

Spárgás tészta

Nincs olyan, aki ne szeretné a tésztaételeket, amelyeket nagyon változatosan tudsz elkészíteni. A szósz lehet paradicsomos vagy tejszínes, amelybe szinte bármit keverhetsz a zöldségektől kezdve a húsokig. Ha a spárga mellett döntesz, tejszínnel, fokhagymával és citromlével főzd össze, majd forgasd össze az al dentére főtt tésztával, mennyei lesz.

spárgástészta

Spárga és újburgonya

A sült spárga mennyei köret, de ha újkrumplit is keversz mellé, laktató is lesz. A zsenge zöldségek pillanatok alatt elkészülnek, vajon megpirítva nagyon finomak lesznek. A fűszerezés rád van bízva, de érdemes kipróbálni Cayenne-borssal és balzsamecettel, nagyon különleges lesz. 

spárgásújkrumpli

Spárgás omlett

Nemcsak elő-, főétel és köret készülhet a zsenge spárgából, hanem reggeli is, a fehérjében gazdag omlettet feldobja a tavaszi zöldség, valódi vitaminbomba lesz. A tojást egy kevés tejszínnel érdemes kikeverni, hogy krémesebb legyen, de sajtot is szórhatsz bele, úgy még finomabb lesz. Egy kevés vajon futtasd meg a spárgát, mielőtt az omlettre szórod, de még legyen picit roppanós.

spárgásomlett

Spárgás kuszkuszsaláta

A saláta is lehet laktató, ha a zöldségeket kuszkusszal kevered, tartalmas, mégis könnyed főételt tehetsz az asztalra. Ebben a receptben a spárga a főszereplő, de mellé koktélparadicsomot és római salátát is érdemes keverni, majd öntsd nyakon az egészet tökmagolajjal. 

kuszkusz

Spárgás pite

Mutatós és isteni finom a spárgás pite: az alapja omlós, vajas tészta, amelyen roppanós spárga, tojásos-tejfölös szósz és rengeteg sajt terül el. Ha még laktatóbb fogást készítenél, a tejfölös alapba tört krumplit is keverj, sokkal tartalmasabb lesz. A pite tetejét borítsd be erdei sonkával, hogy picit füstösebb és karakteresebb legyen a végeredmény.

spárgaquiche

Spárgabefőtt

Ha nem csak tavasszal szeretnéd élvezni a spárga zamatát, el is teheted. Öntsd fel sós-cukros vízzel, melegítsd vele össze, tedd dunsztba, úgy sokáig eláll. A hideg napokon jó érzés lesz levenni a polcról a zamatos spárgát, amelyet rengetegféleképpen használhatsz majd fel. Ha önmagában fogyasztanád, a felöntőlevet fűszerezheted is, egész borsot, babérlevelet, chilit is tehetsz bele. 

Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük