Itt a fügeszezon! 5 ok, miért fogyaszd gyakran az édes gyümölcsöt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A fügeszezonban érdemes minél többet fogyasztani az édes, puha húsú gyümölcsből, mert amellett, hogy nagyon finom, egy sor pozitív egészségügyi hatása is van.
A füge a ficus carica növény puha húsú, édes gyümölcse, amelynek bordós-lilás belsejében sok apró, ropogós mag található.
A semmihez nem hasonlítható textúrája teszi igazán különlegessé: frissen és aszalt formában remek kiegészítője zöldség- és gyümölcssalátáknak, sajttálaknak vagy húsoknak, de sütemény és még lekvár is készülhet belőle. A datolyához hasonlóan magas a cukortartalma, így pürésítve természetes édesítőként is használható süteményekhez, kekszekhez vagy energiagolyókhoz.
A füge nemcsak finom, de sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst is tartalmaz, mindezt olyan kombinációban, hogy képes támogatni a szervezet természetes védekező mechanizmusát. Friss és aszalt formában is bővelkedik a vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, rézben, A- és E-vitaminban.
Pozitív egészségügyi hatásai
Segít megszüntetni a székrekedést
A füge fogyasztása az egyik legősibb módja a székrekedés megszüntetésének, és közben még a hasznos bélbaktériumokat is táplálja. Annak köszönheti enyhe hashajtó hatását, hogy tele van vízben oldódó rostokkal. A székrekedés enyhítéséhez fogyassz éhgyomorra 2-3 darabot.
Segíthet a fogyásban
Megszabadulnál a felesleges kilóktól, de nem tudsz lemondani az édességekről? Fogyassz helyettük aszalt fügét! A benne található természetes cukor sokkal jobb opció, mint a finomított verzió, és mellette rengeteg rosthoz is jut a szervezeted. Már 2-3 aszalvány is segíthet fokozni a teltségérzetet, így tökéletes nasi két étkezés között.
A magas vérnyomás kezelésében is jól jön
A füge remek forrása a káliumnak, egy olyan ásványi anyagnak, amely természetes módon képes szabályozni a vérnyomást, ezzel olyan betegségeket segíthet megelőzni, mint a szívroham vagy az agyvérzés. Ha tehát káliumban gazdag ételeket keresel, akkor ezután a banán mellett a füge is jusson eszedbe!
A termékenység fokozásában is jeleskedik
Az ókori görögök a szerelem gyümölcsének tartották, és a termékenység szimbólumaként tekintettek rá. A vizsgálatok beigazolták, hogy magas vastartalmával valóban támogatja az ovuláció és megtermékenyülés folyamatait.
A szívnek is jót tesz
Magas rost- és káliumtartalma segít megszabadulni a felesleges kilóktól, a benne lévő antioxidánsok pedig csökkentik a szabad gyökök hatását, a triglicerid és koleszterin szintjét is.
Fotók: Getty Images