Így használd fel a kukoricahajat: bűn lenne kidobni
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
A kukorica selymes, halványsárga és zöld szálait a legtöbben kidobják, pedig értékes házi orvosság is lehet belőle. Olvasd el, mi mindenre használhatod!
A csöves kukorica velejárója a többrétegű csuhé – amelynek felhasználási lehetőségei szintén szerteágazóak –, és a kukoricahaj (bajusz vagy selyemszakáll), amelynek sok pozitív egészségügyi hatása ismert.
Ha tehát legközelebb friss kukoricát veszel, ne csak a szemeket tartalmazó csövet használd fel, hanem a zsenge szálakat is, hiszen sok jó tulajdonsága mellett kár lenne kidobni.
Támogatja a húgyutak egészségét
A kukoricahaj erős vízhajtó, ami azt jelenti, hogy fogyasztása jót tesz a veséknek és a húgyhólyagnak, és méregtelenítő hatású is. Ráadásul teája nemcsak megelőzésként, de a már kialakult húgyúti panaszok, például felfázás esetén is alkalmazható, hiszen enyhén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású is. Emellett sikerrel alkalmazható gyerekeknél ágybavizelés, felnőtteknél inkontinencia esetén, mert erősíti a húgyhólyagot.
Szuper gyulladáscsökkentő
A kukoricahajban található pigmentek, amelyek a halványsárga, zöld, barna vagy piros színét adják, tulajdonképpen flavonoidok. Az antioxidánsok mellett legalább annyi C-vitamint is tartalmaz, ez a kombináció pedig remek gyulladáscsökkentővé teszi, ugyanakkor hatékonyan használható az öregedés jelei ellen is – főként a belőle készült kivonatok.
Vércukorszint-szabályozó
A kukoricahaj ősi orvosságnak számít a cukorbetegség kezelésében, hiszen Dél-Amerikában és Kínában évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. A haj kivonata képes csökkenteni a vércukor szintjét, és megelőzni olyan idegi sérüléseket, amelyek a cukorbetegség komplikációjaként jelentkeznek. A kukoricahaj ugyanakkor képes lassítani a vérben lévő cukrok felszívódását, így megelőzve az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést. Abban az esetben azonban, ha már használsz készítményeket a vércukorszinted szabályozására, mindenképp konzultálj az orvosoddal további hatóanyagok alkalmazásáról.
Javítja a vér koleszterinszintjét
A kukoricahajban található flavonoidok gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkentik a vérben található trigliceridek és az LDL, azaz „rossz” koleszterin szintjét. A koleszterin ezen formái felelnek az érelmeszesedésért, növelve a szívroham és agyvérzés kockázatát.
Így fogyaszd a kukoricahajat
Mivel a zsenge szálaknak kellemes, enyhén édeskés az íze, akár frissen is fogyaszthatod. Szórd őket salátára toppingként, vagy fogyaszd bármilyen más étel mellé. Ezen túl kiszáríthatod, porrá őrölheted vagy teát is készíthetsz belőle. Egy bögre teához forrázz le 1 teáskanálnyi kukoricahajat 200 ml forrásban lévő vízzel, és hagyd ázni legalább 15 percig.
Fotók: Getty Images