A túlevés öt csapdája - ha elkerülöd, jobban kontroll alatt tarthatod a súlyod
Adagméret

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vannak ételek, amelyekből bármennyit ehetünk, és van, amiből nem. Viszont ha az alábbi öt szabályt betartjuk, biztosan nagyobb sikerrel fogunk a súlyunknál maradni (vagy fogyni, ha épp az a cél).

Még sosem láttunk embert, aki répától meg almától hízott volna el - szoktak viccelődni a dietetikusok, de azért a fele mégiscsak komoly. Mert miközben tényleg szinte korlátozás nélkül ehetünk bármennyi zöldséget-gyümölcsöt, más dolgokról, mint a kenyér, az édesség, a vörös hús, vagy éppen a chips, ez már nem mondható el.

shutterstock 237542929

De nem igényel akkora munkát kicsit újraprogramozni az agyunkat, és ha az alábbiakat betartjuk, máris jóval kevesebb feladat hárul az akaraterőnkre - írta dr. Lisa Young dietetikus.

1. Ne vegyünk giganagy zacskó nasit

Nehéz ellenállni, amikor az óriászacskó alig kerül többe, mint a feleakkora. Sőt, ez nyerő stratégia, ha vécépapírról van szó, ugyanez már nem mondható el, ha nassokat vásárlunk. Próbáljuk meg úgy felfogni, hogy a legjobban az fizetődik ki, ha a választásnál a diétánkat és a súlyunkat is szem előtt tartjuk.

A dietetikusok szerint ezért nem érdemes óriászacskóban/dobozban venni az édes-sós nasikat, kivéve, rászánjuk az időt, és valóban javasolt adagméretenként porciózzuk ki az evésnél.

2. A csomagolásból eszünk

A szükségtelenül nagy mennyiség evéséhez vezető egyik legkönnyebb út, ha valamit közvetlenül az eredeti csomagolásából eszünk. Lehet az egy doboz jégkrém, egy gyümölcslé, vagy a csipszes zacskó - borzasztó nehéz megbecsülni, pontosan mennyit is ettünk, amikor közvetlenül rámegyünk a csomagra. Ilyenkor maximum az akaraterőben bízhatunk - az pedig sajnos leggyakrabban kevés - állítja a dietetikus.

Hogyan csináljuk? Szedjünk ki egy ésszerű adagot egy tányérra, és élvezettel fogyasszuk el. Ülve.

3. Öntjük, ahelyett, hogy mártanánk

Még a salátával sem vagyunk biztonságban - hiába, hogy alig van benne kalória, ha aztán az egészet jól  egy brutális öntettel. Egyetlen kanál olívaolaj 120 kalória, gyakran ennek többszöröse van egyetlen adag salátán. 

Ha öntés helyett inkább a falatokat mártjuk meg a dresszingben, jóval kevesebb kalóriával sem maradunk le az ízekről. 

4. Nem figyelünk a csomagoláson az adagméretre

Nem véletlenül van az ételek csomagolásán feltüntetve a javasolt porció is. Mert oké, hogy a kekszre rá van írva, hogy egy adag csak 100 kalória, de ha az adag az egy keksz, és mi már az ötödiket tömtük be éppen, akkor már 500 kalóriánál tartunk.

shutterstock 548984920

És ne tévedjünk, a gyártók néha egészen viccesen határozzák meg a javasolt porciót, például egy szelet nasi, amit ránézésre simán egy adagnak néznénk néha 2-3 adag a javaslat szerint. Vagy a muffin, ami a gyártó szerint két porció. De hát ki a csuda eszik meg egy fél muffint, és hagyja ott a másik felét? Senki.

Szóval ne hagyd magadat becsapni, és mindig figyelj arra is, hogy valójában mekkora a javasolt porció, az adott kiszerelés összesen hány adagot tartalmaz, és számolj ennek megfelelően.

5. Az asztalra raksz minden ételt, nem a tányérra adagokat

Ha egy táplálkozási szakértőt kérdezünk, az étel tálalásának legjobb módja az, ha a konyhában kitálalunk egy ésszerű adagot, aztán azzal leülünk az étkezőasztalhoz, és kényelmes tempóban elfogyasztjuk.

Ha éhesek vagyunk, még mindig visszamehetünk a konyhába, és szedhetünk újra, viszont ha nincs közvetlenül előttünk egy óriási adag étel, kisebb eséllyel fogunk többet enni a szükségesnél. A megfigyelés szerint ráadásul, minél nagyobb edényben van az asztalon a kaja, és/vagy minél nagyobbak a szedőeszközök, annál nagyobb dózist szedünk ki belőle.

Ezt is szeretjük