A világ legdrágább leveséből egy adag akár 25 ezer forintba is kerülhet

fecskefészek2cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A világ legdrágább levesével a kínai konyhaművészet büszkélkedhet, a leves alapanyagául szolgáló fecskefészek kilónként 3000 dollárra, azaz 885 ezer forintra rúg.

Kína emblematikus fogása, a kiváltságos ínyencek kedvence ez a leves, amely a legenda szerint egy válogatós császárnak köszönhetően hódította meg Kínát.

Réges-rég élt egy császár, egy igazi gourmet, aki nem volt hajlandó kétszer ugyanazt enni egy évben, ezért az udvarában serénykedő szakácsnak szigorúan meg lett parancsolva, hogy minden nap más étellel kápráztassa el őfelségét, mert ha nem így tesz, levágják a kezét. A szakács egy nap teljesen kifogyott az ötletekből, elkeseredetten bandukolt a piacon, lelkiekben felkészült a büntetésére, amikor is találkozott egy borneói árussal, aki rábeszélte, vegye meg tőle a fecskefészkeit és főzzön belőlük levest. A szakács így tett, elkészítette a levest, ami a császár kedvence lett.

Napjainkban ez a leves igazi különlegesség, nem csak az ára, maga az alapanyag, a fecskefészek miatt is felkelti az emberek figyelmét.

fecskefészek2ct

Nem minden madárfészek ehető!

Olvasva a sorokat nehogy azt higgye valaki, minden madárfészekből lehet levest főzni, szigorúan tilos! Csak az ázsiai, sziklás tengerpartokon élő szalangána fecske fészke alkalmas erre a célra. A fészek a madár nyálából, apró halakból és algákból áll, ürüléket nem tartalmaz, mivel a fecske nem a fészekbe piszkít. Alkotóelemei miatt magas a protein- és jódtartalma.

A híres fészek barlangok sziklás, magas falán lelhető fel, szűk, csészeszerű a formája. A hím madár akár 35 éven át barkácsol össze egy ilyen fészket.

fecskefészek3ct

Miért olyan drága?

A madár fészkei nagyon nehezen fellelhetőek, barlangokban, magasan fekvő sziklás járatokon találhatóak, amelyeket a nem túl biztonságos bambuszlétrákról gyűjtenek össze az életüket kockáztatva a fészekvadászok. Sokszor végződik tragédiával egy ilyen vadászat, ennek elkerülése végett mesterséges falvakba próbálják csábítani a madarakat, hogy ott rakjanak fészket, ez a megoldás azonban a madarak kihalásához vezethet.

Egy csésze fecskefészekleves 25 ezer forint körül mozog, semmihez sem hasonlítható ízét hús- vagy zöldségalaplébe főzik, többszörösen átszűrik, majd csirke, sonka, fűszerek és egyéb finomságok kerülnek bele. A drága egytálas a hiedelmek szerint áldás a szervezetünknek. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon