![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a különböző nemzetek töltött káposztája: újíts idén karácsonykor
![A világ töltött káposztái cover](https://kep.index.hu/1/0/5079/50797/507977/50797753_3872619_671e51761faeb089330354dedd7d7144_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A töltött káposzta nem csak a magyar konyha éke, más nemzetek is ismerik és szeretik. Érdemes ezeket a különleges változatokat felfedezni, ünnepi időszakban kipróbálni.
Mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a töltött káposzta igazi hazai étel, pedig, ha az eredetét nézzük, akkor török múltra tekint vissza.
A zöldségbe csomagolt húsos töltelékkel készült étel a hódoltság után terjedt el, változott az előnyére. A törökök a vallásuk szabályai szerint bárányhúsból készítették (készítik).
Hazánkban először a 17–18. században jelent meg a receptkönyvekben. A múltba tekintve érdekes dolgokat lehet olvasni a töltött káposztáról: Apor Péter történetíró, főispán az egyik művében régi hazai fogásnak titulálja, melyet gyakran tehénhússal, lúdhússal és szalonnával készítettek.
![A világ töltött káposztái ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5079/50797/507977/50797765_e78bfb65352660a4422c336d0439d3c1_wm.jpg)
Krúdy Gyula író szintén szerette a töltött káposztát, az egyik művében így írt az ételről: „ Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg, jó puhára, és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kelléket. Nevezetesen a vastag marhaszeget, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezve meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem.”
A káposzta hazánkban sokféle recept szerint készülhet, tájegységenként és családonként is eltérő. Az egyik legismertebb a színes felhozatal közül a szabolcsi, mely szintén többféle változatban élvezhető. Van, aki darált sertéshússal készíti, míg más apróra kockázza, a hús mellé pedig kukoricadara vagy rizs kerülhet. A számtalan hazai recept mellett érdemes a nagyvilágba is kitekinteni, mert más nemzetek étlapján is találni töltött káposztát. Van, amelyik egész ismerős lehet, míg más különleges. Mutatunk is néhányat.
A nagyvilág töltött káposztái
Orosz töltött káposzta
Oroszországban a káposzta kedvelt alapanyagnak számít, egy régi mondás is alátámasztja, miszerint „Scsí (orosz káposztaleves) és zabkása, ezek a mi ételeink.” Az orosz töltött finomság ránézésre teljesen olyan, mint a mi töltött káposztánk, mégis más. A darált hús mellé reszelt sárgarépa és petrezselyem kerül, majd a betöltött káposztákra kerülhet paradicsomlé vagy alaplé. Természetesen orosz földön is többféle recept szerint készítik. Gyakori, hogy a betöltött csomagok sütőben, zsírral vagy paradicsomszósszal leöntve pirulnak, majd tejföllel kínálják. Érdekes, hogy nemcsak hússal, hanem zöldségekkel is előszeretettel töltik, sőt még túróval is.
![A világ töltött káposztái ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5079/50797/507978/50797801_19bcb1d52d3b977b82a55b84b22c5888_wm.jpg)
Lengyel töltött káposzta
A lengyel változat kétféle darált húsból készül, sertésből és marhából, rizs helyett pedig árpa kerülhet a hús mellé. A töltelékben zeller is helyet kap, a paradicsomos főzőlébe pedig kapor kerül. Az edénybe sorakoztatott káposztacsomagok tetején erdeigomba-keverék is helyet kaphat.
![A világ töltött káposztái ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5079/50797/507978/50797805_39dbb57f6a6098a05e1ac01fbe220e6e_wm.jpg)
Koreai töltött káposzta
A párolással vagy főzéssel előkészített leveleket hússal, gombával vagy zöldségekkel töltik meg, de káposzta- vagy kelkáposztalevelekkel is szokás gazdagítani. A csomagok ízesítésénél a szezámolaj, chili és fokhagyma dominál. Ez a fajta töltött káposzta vegetáriánusok számára különösen ajánlott: válogasd kedvedre a zöldségeket, hagymát, paprikát, gombát, sárgarépát, majd olajon pirítsd le őket, közben ízlés szerint fűszerezd. Ezekhez a zöldségekhez kimchit is lehet adni, vagy tofut, majd darabosan vagy pépesítve leforrázott levelekbe tölteni. A csomagokat serpenyőben pirítsd meg, vagy paradicsomos lében főzd meg.
![Polish stuffed cabbage ct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5079/50797/507978/50797849_b97a3e34c548c30ee14b1d55db9dac2a_wm.jpg)
Azerbajdzsáni töltött káposzta
Az azerbajdzsáni töltött káposzta szintén hasonlít a magyar változathoz. Ők sertés helyett bárányból készítik, rizzsel és olyan különleges fűszerekkel bolondítva, mint az ánizs és fahéj. A betöltött csomagokat paradicsomos lében főzik készre, vagy kevés vízzel felöntve, a rétegek közé pedig apróra kockázott paradicsom kerül.
Fotók: Getty Images