Így készül a különböző nemzetek töltött káposztája: újíts idén karácsonykor

A világ töltött káposztái cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A töltött káposzta nem csak a magyar konyha éke, más nemzetek is ismerik és szeretik. Érdemes ezeket a különleges változatokat felfedezni, ünnepi időszakban kipróbálni.

Mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a töltött káposzta igazi hazai étel, pedig, ha az eredetét nézzük, akkor török múltra tekint vissza.

A zöldségbe csomagolt húsos töltelékkel készült étel a hódoltság után terjedt el, változott az előnyére. A törökök a vallásuk szabályai szerint bárányhúsból készítették (készítik).

Hazánkban először a 17–18. században jelent meg a receptkönyvekben. A múltba tekintve érdekes dolgokat lehet olvasni a töltött káposztáról: Apor Péter történetíró, főispán az egyik művében régi hazai fogásnak titulálja, melyet gyakran tehénhússal, lúdhússal és szalonnával készítettek.

A világ töltött káposztái ct4

Krúdy Gyula író szintén szerette a töltött káposztát, az egyik művében így írt az ételről: „ Az első fogás magyaros töltött káposzta legyen. A vékonyra vágott káposztát két nappal előbb főzesd meg, jó puhára, és csak azután rakasd bele összefőzésre a szükséges kelléket. Nevezetesen a vastag marhaszeget, füstölt disznóhús zsírosabb részeit, nem feledkezve meg a csülkök, körmök, pirított füstölt szalonnák, ízesítő fűszerek, bors, paprika, babérlevél, kaporról sem.”

A káposzta hazánkban sokféle recept szerint készülhet, tájegységenként és családonként is eltérő. Az egyik legismertebb a színes felhozatal közül a szabolcsi, mely szintén többféle változatban élvezhető. Van, aki darált sertéshússal készíti, míg más apróra kockázza, a hús mellé pedig kukoricadara vagy rizs kerülhet. A számtalan hazai recept mellett érdemes a nagyvilágba is kitekinteni, mert más nemzetek étlapján is találni töltött káposztát. Van, amelyik egész ismerős lehet, míg más különleges. Mutatunk is néhányat.

A világ töltött káposztái ct2

A nagyvilág töltött káposztái

Orosz töltött káposzta

Oroszországban a káposzta kedvelt alapanyagnak számít, egy régi mondás is alátámasztja, miszerint „Scsí (orosz káposztaleves) és zabkása, ezek a mi ételeink.” Az orosz töltött finomság ránézésre teljesen olyan, mint a mi töltött káposztánk, mégis más. A darált hús mellé reszelt sárgarépa és petrezselyem kerül, majd a betöltött káposztákra kerülhet paradicsomlé vagy alaplé. Természetesen orosz földön is többféle recept szerint készítik. Gyakori, hogy a betöltött csomagok sütőben, zsírral vagy paradicsomszósszal leöntve pirulnak, majd tejföllel kínálják. Érdekes, hogy nemcsak hússal, hanem zöldségekkel is előszeretettel töltik, sőt még túróval is.

A világ töltött káposztái ct3

Lengyel töltött káposzta

A lengyel változat kétféle darált húsból készül, sertésből és marhából, rizs helyett pedig árpa kerülhet a hús mellé. A töltelékben zeller is helyet kap, a paradicsomos főzőlébe pedig kapor kerül. Az edénybe sorakoztatott káposztacsomagok tetején erdeigomba-keverék is helyet kaphat.  

A világ töltött káposztái ct1

Koreai töltött káposzta

A párolással vagy főzéssel előkészített leveleket hússal, gombával vagy zöldségekkel töltik meg, de káposzta- vagy kelkáposztalevelekkel is szokás gazdagítani. A csomagok ízesítésénél a szezámolaj, chili és fokhagyma dominál. Ez a fajta töltött káposzta vegetáriánusok számára különösen ajánlott: válogasd kedvedre a zöldségeket, hagymát, paprikát, gombát, sárgarépát, majd olajon pirítsd le őket, közben ízlés szerint fűszerezd. Ezekhez a zöldségekhez kimchit is lehet adni, vagy tofut, majd darabosan vagy pépesítve leforrázott levelekbe tölteni. A csomagokat serpenyőben pirítsd meg, vagy paradicsomos lében főzd meg.

Polish stuffed cabbage ct6

Azerbajdzsáni töltött káposzta

Az azerbajdzsáni töltött káposzta szintén hasonlít a magyar változathoz. Ők sertés helyett bárányból készítik, rizzsel és olyan különleges fűszerekkel bolondítva, mint az ánizs és fahéj. A betöltött csomagokat paradicsomos lében főzik készre, vagy kevés vízzel felöntve, a rétegek közé pedig apróra kockázott paradicsom kerül.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon