9 tárgy a konyhában, ami a bacik melegágya: elég gyakran takarítod őket?

ktcov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A konyha az egyik legforgalmasabb helyiség azoknál a családoknál, akiknél mindennap megy a sütés, főzés. Ahol pedig mozgás van, ott piszok is terem.

A konyha számtalan rejtett zugot, tárgyat rejt, amelyeken rengeteg bacilus verhet tanyát, ha nem figyelsz oda a tisztán tartásukra, betegségeket is elkaphatsz.

Képzeld csak el, épp húst klopfolsz, majd valami hirtelen eszedbe jut és a koszos kezeddel kinyitod a hűtőt, amit nem törölsz le, aztán más is hozzáér. Ártalmatlannak tűnő mozzanat, csakhogy a hűtőn található baktérium így máshova is átkerül.

ktct4

Még a legtisztábban tartott konyhában is lehetnek veszélyes tárgyak, például a konyharuha is okozhat fertőzést, ha nem cseréled gyakran, de a kávéfőzővel és vízforralóval is vigyázni kell, kívül-belül tisztán kell tartani őket. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

Mosogatótálca és lefolyó

Mennyi minden kerül a mosogatóba, csak gondolj bele! Itt végzi a koszos evőeszköz, tányérok és poharak, ha pedig épp üres, de főzéshez készülsz, akkor zöldségeket vagy nyers húst öblítesz át benne. Idekerül az ételmaradék, zsír, főzőlé is, amelyek a lefolyóba is bejuthatnak, dugulást okozhatnak, de könnyedén elszaporodhatnak az emberre veszélyes baktériumok is. A leghigiénikusabb megoldás, ha minden este mosogatás után a mosogatótálcát is elmosod, a lefolyóba pedig lefolyótisztítót vagy szódabikarbónás forró vizet öntesz.

ktct1

Mosogatószivacs

Az ételmaradékok és az állandó nedvesség miatt a mosogatószivacs a bacik kedvenc helye. Egyes tanulmányok azt is alátámasztják, hogy a mosogatószivacs sokkal piszkosabb, mint mondjuk a wc kagylója. Használat után érdemes alaposan kimosni, gyakran cserélni. Soha ne a mosogatószivaccsal takarítsd a gáztűzhelyet vagy a konyhai felületeket. A házi kedvencek tálkáját is külön szivaccsal mosogasd.

ktct2

Vágódeszka

A fából készült tárgyak rései közé könnyedén bejutnak a kórokozók, tanácsos műanyagra cserélni ezeket a konyhai eszközöket. Ha mégis ragaszkodsz a fából készült deszkához, minden használat után alaposan mosd el és többet tarts belőle kéznél: legyen egy olyan, amin csak húst vágsz, míg legyen legalább egy zöldség- és kenyérszeleteléshez.

ktct3

Fakanál

A fent említett okok miatt érdemes a fát műanyagra cserélni, ha azonban mégis a fából készült keverőalkalmatosság a kedvenced, cseréld gyakran, minden ételnél mást használj! Legyen olyan, ami húsos ételeknél pörög a kezed alatt és egy olyan, ami csak zöldséges fogásoknál kerül elő.

fct

Konyharuha

Konyharuhából is érdemes többet tartani, szortírozd őket. Amit kifejezetten sütemények letakarásánál, piskóták feltekerésénél használsz, azokba sose töröld bele a kezedet! Mivel sütés és főzés során az ember gyakran kezet mos, legyen egy olyan konyhai rongy, amit csak kéztörlésre használsz. Gyakran dobd a szennyesbe, mivel nedves lesz a használattól, csak úgy vonzza a baktériumokat, úgyhogy magas hőfokon ajánlott mosni.

kct

Hűtő

Az egyik legfontosabb konyhai gép, amelyben az élelmiszereket tároljuk. Szagok, foltok, penész keletkezhet a belső és a külső részén is. Érdemes hetente áttörölni kívülről, de a belső polcokat is frissítsd fel. Évente egyszer vagy kétszer le kell engedni a hűtőt, ilyenkor jöhet a nagytakarítás, a fagyasztóhoz is hozzá lehet férni és rendbe tenni. A takarítás mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres vízzel történjen, ha azonban a természetes megoldásokat kedveled, használj szódabikarbónát és citromot.

hct

Gáztűzhely

Aki rendszeresen főz, tisztában van vele, hogy minden főzés után érdemes letakarítani. Egyrészről így higiénikus és szép lesz a gáztűzhely, másrészről nem szárad rá a kifutott tej, zsiradék, amit, ha otthagysz, rásül a főzőlapra, sokkal nehezebb lesz az eltávolítása.

gtct1

Mikró

Az ételek megmelegítésének leggyorsabb megoldása, bár vannak olyanok is, akik főzésre használják a masinát. Bárhogy is legyen, nagyon gyorsan koszolódik, miközben az étel melegszik benne, legyen az főzelék vagy pörkölt, kicsapódhat, nyomot hagyva a mikró belsején. Nem érdemes halogatni a takarítást, se nem gusztusos, se nem higiénikus, ha zsírtól ragadó gépben melegíti fel az ember a vacsoráját. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon