![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
9 tárgy a konyhában, ami a bacik melegágya: elég gyakran takarítod őket?
![ktcov](https://kep.index.hu/1/0/3768/37685/376850/37685009_2876041_c2a1c97832b661283ba80889926658ed_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A konyha az egyik legforgalmasabb helyiség azoknál a családoknál, akiknél mindennap megy a sütés, főzés. Ahol pedig mozgás van, ott piszok is terem.
A konyha számtalan rejtett zugot, tárgyat rejt, amelyeken rengeteg bacilus verhet tanyát, ha nem figyelsz oda a tisztán tartásukra, betegségeket is elkaphatsz.
Képzeld csak el, épp húst klopfolsz, majd valami hirtelen eszedbe jut és a koszos kezeddel kinyitod a hűtőt, amit nem törölsz le, aztán más is hozzáér. Ártalmatlannak tűnő mozzanat, csakhogy a hűtőn található baktérium így máshova is átkerül.
![ktct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37685/376850/37685003_5f8ed8374d3419e74003c968ef7f211f_wm.jpg)
Még a legtisztábban tartott konyhában is lehetnek veszélyes tárgyak, például a konyharuha is okozhat fertőzést, ha nem cseréled gyakran, de a kávéfőzővel és vízforralóval is vigyázni kell, kívül-belül tisztán kell tartani őket. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!
Mosogatótálca és lefolyó
Mennyi minden kerül a mosogatóba, csak gondolj bele! Itt végzi a koszos evőeszköz, tányérok és poharak, ha pedig épp üres, de főzéshez készülsz, akkor zöldségeket vagy nyers húst öblítesz át benne. Idekerül az ételmaradék, zsír, főzőlé is, amelyek a lefolyóba is bejuthatnak, dugulást okozhatnak, de könnyedén elszaporodhatnak az emberre veszélyes baktériumok is. A leghigiénikusabb megoldás, ha minden este mosogatás után a mosogatótálcát is elmosod, a lefolyóba pedig lefolyótisztítót vagy szódabikarbónás forró vizet öntesz.
![ktct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684809_656a963d154be2b4c1168fc2515cfdd4_wm.jpg)
Mosogatószivacs
Az ételmaradékok és az állandó nedvesség miatt a mosogatószivacs a bacik kedvenc helye. Egyes tanulmányok azt is alátámasztják, hogy a mosogatószivacs sokkal piszkosabb, mint mondjuk a wc kagylója. Használat után érdemes alaposan kimosni, gyakran cserélni. Soha ne a mosogatószivaccsal takarítsd a gáztűzhelyet vagy a konyhai felületeket. A házi kedvencek tálkáját is külön szivaccsal mosogasd.
![ktct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684817_8fd775fb2b1f0f38ae4cae547b0d8305_wm.jpg)
Vágódeszka
A fából készült tárgyak rései közé könnyedén bejutnak a kórokozók, tanácsos műanyagra cserélni ezeket a konyhai eszközöket. Ha mégis ragaszkodsz a fából készült deszkához, minden használat után alaposan mosd el és többet tarts belőle kéznél: legyen egy olyan, amin csak húst vágsz, míg legyen legalább egy zöldség- és kenyérszeleteléshez.
![ktct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684835_eb9d49a247b8a15a04e45c44f1d7f7ea_wm.jpg)
Fakanál
A fent említett okok miatt érdemes a fát műanyagra cserélni, ha azonban mégis a fából készült keverőalkalmatosság a kedvenced, cseréld gyakran, minden ételnél mást használj! Legyen olyan, ami húsos ételeknél pörög a kezed alatt és egy olyan, ami csak zöldséges fogásoknál kerül elő.
![fct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684841_70fa8c3b547bd8b22ea5b8b9329e07fd_wm.jpg)
Konyharuha
Konyharuhából is érdemes többet tartani, szortírozd őket. Amit kifejezetten sütemények letakarásánál, piskóták feltekerésénél használsz, azokba sose töröld bele a kezedet! Mivel sütés és főzés során az ember gyakran kezet mos, legyen egy olyan konyhai rongy, amit csak kéztörlésre használsz. Gyakran dobd a szennyesbe, mivel nedves lesz a használattól, csak úgy vonzza a baktériumokat, úgyhogy magas hőfokon ajánlott mosni.
![kct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684847_8741212a6ef82b44e25046ddf7874141_wm.jpg)
Hűtő
Az egyik legfontosabb konyhai gép, amelyben az élelmiszereket tároljuk. Szagok, foltok, penész keletkezhet a belső és a külső részén is. Érdemes hetente áttörölni kívülről, de a belső polcokat is frissítsd fel. Évente egyszer vagy kétszer le kell engedni a hűtőt, ilyenkor jöhet a nagytakarítás, a fagyasztóhoz is hozzá lehet férni és rendbe tenni. A takarítás mosogatószeres vagy fertőtlenítőszeres vízzel történjen, ha azonban a természetes megoldásokat kedveled, használj szódabikarbónát és citromot.
![hct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684865_707a2d1e22a3d002310db22a49a16773_wm.jpg)
Gáztűzhely
Aki rendszeresen főz, tisztában van vele, hogy minden főzés után érdemes letakarítani. Egyrészről így higiénikus és szép lesz a gáztűzhely, másrészről nem szárad rá a kifutott tej, zsiradék, amit, ha otthagysz, rásül a főzőlapra, sokkal nehezebb lesz az eltávolítása.
![gtct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3768/37684/376848/37684867_e195c732abaeef93b40fe0dfd8af2ee0_wm.jpg)
Mikró
Az ételek megmelegítésének leggyorsabb megoldása, bár vannak olyanok is, akik főzésre használják a masinát. Bárhogy is legyen, nagyon gyorsan koszolódik, miközben az étel melegszik benne, legyen az főzelék vagy pörkölt, kicsapódhat, nyomot hagyva a mikró belsején. Nem érdemes halogatni a takarítást, se nem gusztusos, se nem higiénikus, ha zsírtól ragadó gépben melegíti fel az ember a vacsoráját.
Fotók: Getty Images