Fedezz fel három csodaszép borhotelt novemberben: finom italok, pompás vidék

borhotel
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vegyük nyakunkba a borvidékeket novemberben, és fedezzünk fel néhányat az ország legszebb borhoteleiből.

A novemberi változékony időjárás egyaránt engedi, hogy jól felöltözve, sapkában-sálban kiránduljon az ember a természetben, de ilyenkor szívesen húzódik be egy hangulatos szállodai térbe, a forró szaunába, és persze kóstol meg finom borokat.

Az országban számos szállás közül válogathatsz, olyanokból is, amelyek szorosan kötődnek az adott borvidékhez, és amelyekhez közel vannak a meglátogatni kívánt pincészetek. De csak néhány van, ami igazán magas színvonalú vendéglátással várja a vendégeket, és egyben egy-egy borászat vezeti. Ezekből ajánlunk most hármat, és persze egy-egy boros tippet is, amit nem érdemes kihagyni, ha ott jársz.

Crocus Gere Bor Hotel – Resort & Wine Spa – Villány

A Gere család négycsillagos villányi szállodájában a vendégek megtapasztalhatják, hogy minden a borokról szól. A dekorációban megjelenő elemek, a hangulatos borbár, a vinoterápiás kezelések a wellnessrészlegen vagy az, hogy az étteremben is a borhoz találja ki a séf az ételeket, és nem fordítva.

Fotó: Kőrösi Tamás

A hotel szőlő- és boralapokon nyugvó vinoterápiás wellnessközpontja komplex élményt nyújt, legyen szó egyéni vagy páros borfürdőről, a szőlőmagolajos és szőlőmagőrleménnyel történő arc- és testkezelésekről vagy a Gere Andrea Skin Care Grapelove kozmetikumokkal végzett kezelésekről. A gasztro- és wellnessélmények mellett természetesen számos boros programmal is készülnek az érdeklődőknek: pincetúrával, különböző borsorokkal, szezononként változó tematikus kóstolóval és borvacsorákkal.

+ 1 boros tipp: vannak tételek, amelyeket szinte csak itt, helyben lehet kóstolni. Az egyik ilyen különlegesség a spanyol szőlőfajta, a tempranillo, amelynek most a 2020-as évjáratát kínálják.

Kristinus Vinotel – Kéthely

A Dél-Balatonon található, modern kialakítású hotel a Kristinus Borbirtokhoz tartozik. Mivel elsősorban a borkészítést tartják a legfontosabb tevékenységüknek, így ne a klasszikus hotelszolgáltatásokat várd tőlük. Azonban számíthatsz például szezonális termelői és bioalapanyagokból készített reggelire, vagy akár kérhetsz piknikkosarat a kirándulásodhoz, és a környék legjobb éttermének, a Lokal 47-nek a szezonális fogásait is élvezheted.

kristinus.png

Ne hagyd ki a pincelátogatást, a természetközeli szemlélettel készült borok és a birtok saját biofarmjának felfedezését se. Igazán izgalmas élmény a helyszíni Vinocino moziban filmeket nézni, és nem utolsósorban kutyabarát szállás is, így kedvencedet sem kell otthon hagynod.

+ 1 boros tipp: natúr borokat készítenek, amelyek világszerte nagy rajongótáborral rendelkeznek, így ne hagyd ki például a Liquid Sunshine nevű, amforában érlelt narancsbort.

Takler Kúria – Szekszárd

A Szekszárdtól néhány kilométerre található decsi szőlőhegyen 1927-ben épült ősi sárközi tanya a Takler család tulajdonába került, majd fokozatosan újították, építették és bővítették a helyet, mígnem 2015 tavaszán megnyitották a Takler Kúriát. Az épületből pazar kilátás nyílik az előttük elterülő Sárköz színpompás vidékére.

takler.png

A rusztikusság és a hagyományőrzés áthatja a falakat, legyen szó az 1892-ben épült Fecsketanyáról, amelyet eredeti stílusában tájházként építettek újjá, a szobáknak egyedi hangulatot adó, évek óta gyűjtögetett öreg ágyvégekről vagy a lenyűgöző, hatalmas terű pincéről és az ott található régi szőlészeti, borászati eszközök tárlatáról. A Kúria wellnessrészleggel is rendelkezik, és Primarius éttermükben hagyományos, magyar alapokra épülő, nem túlgondolt, ugyanakkor kellően kreatív és házias ételeket kínálnak.

+ 1 boros tipp: mindenképpen kóstold meg a borvidék három kiemelt borát, a Szekszárd Palackba töltött szekszárdi bikavért, a kékfrankost és a kadarkát.

Cover: Getty Images, belső fotók: Kőrösi Tamás, Kristinus és Takler Kúria Facebook-oldala

Ezt is szeretjük