4 szuper borászat a Balatontól távol - Kisebbet és nagyobbat is mutatunk

miaboros5
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Azoknak, akik megvannak egy-egy hétvégét strandolás nélkül, adunk pár tippet, ahol jó borok, elhivatott borászok, csodás dűlők, látnivalók és programok várják.

Ha nyár, akkor Balaton, és nem is vitatnánk a magyar tenger népszerűségét ebben az évszakban, hiszen valóban páratlan élményekben lehet része annak, aki ide látogat. Azonban néha érezhetjük úgy, hogy már ki lehetne tenni a megtelt táblát, és amúgy is szívesen kalandoznánk hazánk más borrégióiban is. 

Csetvei Pince – Mór

Csetvei Krisztina Tokajban és Szabadkán, ottani pincészeteknél tanult borászkodni, majd 2011-től már a Móri borvidéken végre a saját területein kamatoztathatta a tudását. A Móri borvidék népszerűsítése és megismertetése áll a tervei középpontjában, ez az, amit a hozzá látogatóknak meg szeretne mutatni. Lelkes híve az ezerjónak, amiből többféle stílusban (tartályos, hordós, amforás) készít bort, hogy minél több arcát fedezhessük fel ennek a Mórhoz erősen kötődő fajtának. De a portfóliójában fehérek, rozék és vörösek között is válogathatunk, ráadásul somlói területekkel is rendelkezik, így arról a borvidékről is kóstolhatunk nála.

miaboros
Fotó: Molnár Levente

Kriszti sosem áll meg, mindig kitalál valami újdonságot: sört EzerYo! néven, a pezsgői még a pincében pihennek, a már nem használt borosüvegekből gyönyörű ékszereket készíttet, koncerteket szervez a kertben és az elsők között volt, aki online kóstolókat tartott a karantén idején. Figyeljük az eseményeit, amihez csatlakozhatunk, vagy jelentkezzünk be hozzá és ismerjük meg jobban a Móri borvidéket.

TR Művek – Tokaj

Fiatal pincészet, fiatal és lelkes tulajdonosokkal. A 2012-ban alapított Tállya Radicals borászat, akik nevükhöz méltóan már csak abban is formabontóak, hogy noha a területük teljes egészében a tállyai Palota-dűlőben található, de ha meg szeretnénk őket látogatni, akkor mégis Mádra kell indulnunk. Hiszen végül ott találták meg azt a helyet, ahol a boraikat készíthetik, és egy csodás hangulatú kertet, ahol akár a fűben ülve, akár a szőlőindákkal befuttatott teraszon lehet kóstolni, helyi sajtot enni vagy éppen bográcsozni.

Az ökológiai szemléletben hisznek, évek óta nem használnak vegyszereket, és nemsokára már a hivatalos ökotanúsítvány birtokában lesznek. Letisztult portfólióval rendelkeznek, Dry és Sweet nevű boruk mellett (amelyekből több évjáratot is kóstolhatunk) a szamorodnit és – ha még maradt belőle – a pét-natot se hagyjuk ki. Érdemes elmenni dűlőtúrára, a páratlan kilátással rendelkező Palota sok Facebook- és Instagram-fotó irigyelt helyszíne. A srácok gyakran tartanak helyi borász-barátaikkal együtt eseményeket, amikor örömmel látják közösen vendégül a betérő érdeklődőket.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma

A Pannonhalmi Főapátság komoly történelmi múlttal rendelkezik. Az alapító bencés szerzetesek mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. A II. világháború után állami tulajdonba kerülő pincészet 2000-ben született újjá, amikor a főapátság és az MKB Bank Zrt. közös együttműködéséből felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet.

Ha feléjük vesszük az irányt, készüljünk egy egész napos programra, hiszen a borászat meglátogatása, pinceséta és kóstoló mellett még bőven van látnivaló a komplexumban. Elég csak magára az apátságra gondolni, ami kihagyhatatlan történelmi és kulturális örökségünk a bazilikával, a könyvtárral és a kerengővel együtt, de az arborétum, a gyógynövénykert és a Lombkorona Tanösvény is ellát minket kellemes feladatokkal. A Viator étterem és a Pausa kávéház pedig a gasztronómiai élményekről gondoskodik. Az apátsági borokkal szakszerű vezetésen ismerkedhetünk meg, de ki is ülhetünk a kóstolóteraszra, ahonnan csodás látvány mellett élvezhetjük a jobbnál jobb borokat.

Sauska – Villány

Villány mindig is kedvelt célpontja volt a borra szomjazó utazóknak. A pincesor és az a tény, hogy az ott található helyeket egymás után, kényelmesen sétálva meg lehet látogatni, mindig sok embert vonz. A két borvidéken is szőlőterületekkel rendelkező Sauska pincészet villányi központját 2006-ban nyitotta Sauska Krisztián és felesége, Andrea.

Míg Tokajban értelemszerűen a fehér fajtákból készítenek bort, itt a vörös fajtaborok és házasítások dominálnak, rozé és siller található még a portfólióban. Aki vörösborrajongó, az mindenképpen látogasson el hozzájuk. A település szélén megépült, de kényelmes sétával elérhető modern birtokközpontban nem csak különböző kóstolósorok közül lehet válogatni, de pincetúrán nézhetjük meg, hogyan is zajlanak a hétköznapok náluk. A borok mellett a gasztronómiára is nagy hangsúlyt fektetnek. A Sauska48 nevű étterem Bicsár Attila vezetésével rövid idő alatt számos elismerést vívott ki magának. A friss, szezonális, környékbeli termékeket is felhasználó konyha fontos részét képezik a pincészet borai, ráadásul egész évben nyitva tartanak.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük