![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Bűbájos Hétvége, csodálatos borok - Tarcalon április végén a boroké a főszerep
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tokaj-Hegyalja legdélebbi településén, Tarcalon immár negyedik alkalommal rendezik meg április utolsó hétvégéjén a pezsgő hangulatú Bűbájos Hétvégét.
Április 26-28. között egy tavaszi hétvégére nyitott pincékkel, különleges mesterkurzussal, a közösségi Tarcal Bor harmadik évjáratának ünnepélyes bemutatójával, koncertekkel, előadásokkal, boros-piknikes vezetett dűlőtúrával, gasztronómiai kavalkáddal és megannyi izgalmas programmal várnak mindenkit. Az idei vendég borvidék Toszkána lesz.
A történetírás tanúsága szerint Könyves Kálmán király 1100-ban éppen Tarcalon jelentette ki és foglalta törvénybe: „A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék.” A boszorkányok létezését természetesen a rendezvény szervezői is tagadják, viszont úgy vélik, néha jól jön egy kis bűbáj és hétköznapi varázslat ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyük az életünket. A Bűbájos Hétvégét sem véletlenül tartják éppen a május elsejéhez legközelebbi hétvégén, hiszen bizonyos hiedelmek szerint ekkor volt a „boszorkányszombat”, de a májusfaállítás régi hagyománya is ehhez az időszakhoz köthető.
Az immár hagyományossá vált rendezvényen mind a száraz, mind az édes borok, a furmint és a hárslevelű rajongói is megtalálják majd kedvencüket. Szemezgessünk most a tarcali pincészetek boraiból, hogy mindenki felkészülten menjen a Bűbájos Hétvégére.
![tarcal](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290871/29087153_20d17b7ca5403793a5aa209c60c446b1_wm.jpg)
Tarcal Bor 2017
Egyre népszerűbbek a helyi vagy régiós összefogásból származó borok, a Tarcal Bor az itteni borászatok közös, településszintű tétele. A kezdeményezésben részt vevő pincészetek saját maguk készítik el a furmintokat és a hárslevelűket, majd közösen házasítják azokat. A 2017-es borban sárga húsú gyümölcsöket, fűszereket, mandarint érezni. A korty kerek, a kis maradék cukor kedvességet visz a borba, nemcsak magában jó inni, de sokféle étel mellé lehet jó kísérő.
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, „Zomborka” Furmint 2016
Kastélyszálló, étterem, borászat és kápolna. Már önmagában sok mindent kínál a Degenfeld Szőlőbirtok, amit máig a család irányít. A borok készítése során figyelnek a természetre, a hagyományok tisztelete mellett a modern technológiát úgy alkalmazzák, hogy abból a lehető legjobb borok szülessenek. A Zomborka kifejező illatában fehér húsú barackot, trópusi sárga húsú gyümölcsöt érezni, mellettük feltűnik a propolisz, érett citrus és ásványosság. A kerekség, a fűszeresség és a feszes savak rendkívül jó gasztroborrá teszik.
![tarcal2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290871/29087157_02eb24ce0b58aef9521634e7e081bb49_wm.jpg)
Majoros Birtok, Basic Instincts 2011
Elsőként a bor nevén akad meg a szemünk, de azt nem Sharon Stone, hanem Majoros László készítette. A helyi születésű borász nagy rajongója és fáradhatatlan nagykövete a furmint fajtájának, emellett elkötelezett a folyamatos tanulás, kísérletezés mellett. Ez a bor is egy ilyen kísérletezésből született, négy hónap héjon erjesztés után 48 hónap hordós érlelést kapott. A fehér húsú gyümölcsök, hordófűszerek mellett a zöld tea és a gyógynövények dominálnak. A cseresség velejárója az elkészítésnek, de nem zavaró, inkább újabb réteget pakol a borra, a gazdag íz és a feszes szerkezet még ennyi évesen is tartja.
Myrtus Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016
A családi pincészet több generáció óta foglalkozik borokkal, 2008-ban vették át a tarcali birtokot, központjában a Vigyorgó-dűlővel. Jelenleg két és fél hektárnyi területük van, és legfőbb céljuk, hogy boraikkal a tarcali területek eleganciáját mutassák meg. Ha már a tokaji aszú lényege az elegancia maga. A friss gyümölcsök, a barack és a trópusi aromák mellett a citrusosság, a vanília és a méz dominálnak. Fiatal aszú, sok élénkséggel, szép lezárása lehet egy tarcali látogatásnak is.
A részletes programról és árakról a Bűbájos Hétvége honlapján találtok információkat.
Fotók: Lighthouse Project, Bűbájos Hétvége Facebook-oldal