Házhoz jön a legfinomabb gyros – Erről a 3 budapesti helyről érdemes rendelni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A gyros az egyik legnépszerűbb utcai étel, a finomságokat kínáló bódék a 90-es években kezdték meghódítani Budapest utcáit.
Persze az elmúlt években a hazai gyrosok nagyon sokat változtak: régebben előszeretettel dobálták tele savanyúsággal a pitákat, ezeknek a magyarosított változatoknak pedig semmi közük nem volt az eredeti, autentikus street foodhoz.
A gyros eredete máig megkérdőjelezhető, sokan úgy vélik, hogy Törökország területéről származik, onnan került görög földre. A gyros elődjének a döner kebabot tartják, amit valószínűleg a perzsa katonák készítettek először, persze még nem ebben a formában.
No, de most nem is az a cél, hogy a gyros eredetét kutassuk, hanem, hogy megtaláljuk azt az éttermet, ahol igazán jó gyros-élményt kap az ember. Ez pedig nem is olyan könnyű feladat: a külföldön kapható gyrosok sokszor sokkal finomabbak, mint amit Budapest utcáin lehet találni, de az is lehet, hogy csak rossz helyen keresgéltünk eddig.
Sajnos a jelenlegi helyzetben az igazi street food élmény elmarad, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a finom falatokról. Gyrost is szállítanak, le is teszteltünk 3 dicsért budapesti éttermet. Szerencsére sokkal jobb volt a kóstolás, mint a múltkori hamburgeres, csak pozitív élményekkel gazdagodtunk.
Hari Kebab
A Hari Kebabról az a hír járja, hogy Budapest legjobb kebabozója, ez az állítás pedig arra sarkallja az embert, hogy megkóstolja, mit kínálnak az István utcában. A választás nem volt könnyű, az étterem nagyon gusztusos finomságokkal büszkélkedik, első körben a Hari Kebab csábításának engedtünk: az igen méretes, házi készítésű pitába hús, lilakáposzta, vöröshagyma, paradicsom, sült hagyma, feta sajt, sült paprika és padlizsán is kerül. A pitát bőségesen telepakolják minden földi jóval, semmit nem sajnálnak ki belőle.
Már a látvány meggyőzi az embert! Nagyon tetszett, hogy nem öntötték tele a pitát, külön csomagolva, kétfajta szószt küldtek hozzá, egy joghurtosat és egy csípőset, ránk van bízva, hogyan adagoljuk. Minden egyes falat a mennyországba repít, az ízek és a textúrák tökéletes harmóniában állnak. Pita helyett tortillába csavarva is kérheted a gyrost.
Leonidas Gyros
Ha igazi, autentikus görög gyros-élményre vágysz, akkor a Leonidast feltétlen ki kell próbálnod! Az étterem egyik különlegessége, hogy a pitákat vaslapon sütik, ettől füstös kérget kapnak, a belsejük viszont kellemesen puha marad. Az illatos pitába bőséggel kerül hús és saláta is, előbbi ízletes és szaftos, a zöldségek pedig ropogósak.
A gyros mellett rengeteg izgalmas saláta várja a hasukat szeretőket, nehéz is kiemelni, melyik a legjobb, de a 3 sajtos saláta és a füstölt sajtos répasaláta kihagyhatatlan!
Fotó: Leonidas Gyros facebook oldal
Kerkyra Gyros
A város legízletesebb autentikus tekercse a Kerkyranál található. Az étterem szerethető hangulatát még nélkülözni kell egy ideig, addig marad a rendelés. A pita, amelybe a finomságok kerülnek, nem zsebes, hanem félbehajtós, ízletes, egyedi fűszerezésű, szaftos hús és zöldségek gazdagítják. Igaz, ha megrendeled, csak gyrostál formájában elérhető, de külön is lehet kérni a megszokottól vastagabb pitát, illetve bőven akadnak más finomságok, amiket érdemes kipróbálni! A nagy kedvencek közé tartozik a görög tzatziki, a répasaláta és a fetával töltött paprika.
Fotó: Gyros Kerkyra Görög Ételbár facebook oldal
Cover: Getty Images / Fotó: Botos Claudia/Sóbors