Főszerepben a chili: mutatjuk az 5 legtüzesebb receptet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A chili ma már olyan, mintha csak a frissen őrölt borsról beszélgetnénk, hiszen olyannyira hétköznapi fűszerré vált. Ezúttal az 5 kedvenc chilis receptünket mutatjuk be.
A chilivel lehet finoman és kevésbé finoman bánni, rengeteg fajtája létezik, és a frissen termesztettől egészen a szárított, majd a porított változatig bármelyikkel találkozhatsz a boltok polcain. Most olyan recepteket mutatunk, amelyek az egészen lágyan chilis változattól az ütősebb ízekig képviseltetik magukat.
Hogyha az is érdekel, hogy miként tudod eltávolítani a kezedről az összes kapszaicint, arról itt olvashatsz részletesebben.
Fűszeres, chilis sült tök
Ez a recept egy gyorsan elkészíthető és abszolút laktató fogás. Akár köretként, akár főételként is fogyasztható magában, de húsok mellé is szuper ötlet. Ráadásul a sütőtökön kívül csupán só, fokhagyma, chilipaprika és rozmaring kell hozzá, néhány evőkanál olívaolajjal meglocsolva.
Omlós chilis csirkemell
Ezt az egyszerűen elkészíthető csirkés ételt is a chili dobja fel, ráadásul többféle formában is belekerül: a frisstől a szárított chilin át egészen a chiliszószig variálhatod, de természetesen mindegyik opcionális. A csípős ízeket pedig a gyömbér és a fokhagyma fokozza még jobban. Köretként rizst, salátát, de akár sült krumplit is kínálhatsz mellé, mindegyik illik hozzá.
Chili con carne
Természetesen egy feledhetetlen chili con carnét sem hagyhatunk ki a válogatásunkból. Ezt az igazi mexikói ételt a darált hús, a kaliforniai paprika, a vöröshagyma, a vörösbab és persze a chili teszik igazán autentikussá. Az elkészítése nem egy pillanat műve, az ízélmény azonban minden belefektetett energiát megér. Kenyérrel vagy tortillával is eheted, ráadásul másnap is kifogástalan.
Cheddar sajttal töltött chilipaprika
A chilipaprika töltött változata sem maradhat el, hiszen nemcsak fűszerként, hanem teljes egészében fogyasztva is egyre népszerűbb. Persze nem mindegy, hogy milyen fajtát töltesz meg, hiszen ha csak nem akarod a vendégvárós falatokkal kórházba juttatni a látogatóidat, úgy érdemes egy enyhébb változatot választani ehhez a fogáshoz. Tippként a poblano és a jalapeño paprikákat ajánljuk! És mi mással is tölthetnéd meg, ha nem cheddar sajttal, amely karakteres íze abszolút illik ehhez a fogáshoz.
Édes chiliszósz
A végére egy igazi különlegességet hagytunk. Igaz, hogy a chiliszósz önmagában nem egy főétel, ugyanakkor rengeteg fogáshoz használhatod, és a legjobb ugyebár mindig az, ami házilag készül. Az édes chiliszószhoz is kell thai vagy bird’s eye chili, ami azért elég csípős, de mivel kristálycukrot és piros kaliforniai paprikát is adsz a főzethez, így tökéletes egyensúlyba kerülnek az ízek. Az elkészítése pedig csupán 10 percet vesz igénybe, és máris fogyaszthatod öntetként, mártogatósként, vagy ahogyan csak éppen jólesik.
Fotó forrása: Getty Images