"A dédapám József főherceg főcukrásza volt" – Interjú Menyhárt Attila világdöntős csokoládémesterrel

snack cover ok
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Elsőként jutott ki magyar cukrász a World Chocolate Masters világbajnokságra, Menyhárt Attila csokoládés alkotásai októberben versenyezhetnek az első helyért.

A február 9-én megrendezett regionális fordulóban Menyhárt Attila a Közép-Európa Csokoládémestere címet hozta el, és ezzel első magyarként indul a 2022. októberi World Chocolate Masters világversenyen, amelyet Párizsban rendeznek meg. Bár még az ottani tematikáról nem árultak el részleteket, a felkészülés már áprilisban megkezdődik Barcelonában, a WCM Bootcampen.

A „holnap” (#TMRW _TASTES _LOOKS _FEELS _LIKE) tematikára épülő versenyen fontos szerepet kapott a művészet, a tudomány, a technológia és a dizájn. A versenyzők többféle nézetből mutatták be a csokoládét és ezen keresztül a legmodernebb cukrásztechnikákat. Attilának egy desszertet (french pâtisserie-t), egy 100 százalékig növényi alapú snacket, egy bonbont és egy maximum 5 kg súlyú csokoládészobrot kellett egyedül elkészítenie mindössze 8,5 óra leforgása alatt.

menyhárt

Menyhárt Attila, a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrászának stílusa francia alapokon nyugszik, és már korábban is számos elismerést kapott munkájáért. 2019 januárjában a desszertek Michelin Guide-jának tartott angol nyelvű So Good évkönyvben, 2020-ban a spanyol nyelvű, nagy múltú Dulcypas magazinban szerepelt legújabb desszertkollekciójával. A perfekcionizmusáról híres cukrász elkötelezett a kiváló eredményt garantáló, magas minőségű és megbízható alapanyagok iránt, melyeket ezúttal is vitt magával a versenyre. A Debic tejszínét például a növényi snacken kívül minden alkotásához felhasználta. A desszertekben Attila kedvelt alapanyagain kívül olyan hungarikumok is helyet kaptak, mint a tihanyi levendula, a szegedi fűszerpaprika vagy az őrségi tökmag. Aki nem csak gyönyörködni szeretne Attila alkotásaiban, hamarosan meg is kóstolhatja őket.

taste belső

Friss napi desszert (fagyasztás nélküli technikával készítve) /tihanyi levendula – sárgabarack – Piemonte-i mogyoró – tejcsokoládé cremeux/

 Mikor döntötte el, hogy cukrász lesz?

– Már kisgyerekként is erre a pályára készültem, hiszen a felmenőimnek köszönhetően, mondhatom, hogy a véremben van a szakma. A nagyapám is cukrászként dolgozott, a legnagyobb inspirációt pedig dédnagyapám jelentette, aki egyszerre volt József főherceg főszakácsa és főcukrásza. Az általános iskola elvégzése után cukrászdába mentem nyári munkára, majd vendéglátóipari vonalon is folytattam tovább a tanulmányaimat, de 14 évesen már végérvényesen eldöntöttem, hogy cukrász leszek. Az iskolát követően, 1999-ben szálltam fel az első óceánjáró hajóra, ahol 6 éven keresztül francia, olasz, német és ázsiai cukrászséfekkel együtt dolgozva ismerkedtem meg a nemzetközi cukrászattal.

 Mit jelent Önnek és a magyar cukrászszakmának, hogy kijutott a világdöntőbe?

– 30 év kemény munkáját tudtam sikerre váltani a csapatom és a szponzoraim segítségével ezen a versenyen. Azzal, hogy bekerültem a világverseny döntőjébe, nemcsak személyesen kapok elismerést és nagyobb nemzetközi figyelmet, de az egész magyar cukrász szakma is felkerült a radarra. Nem titkolt célom, hogy felrázzam, megmozgassam a gasztronómia mellett egyelőre mellékszerepet játszó hazai cukrászatot.

bonbon

Csokoládé bonbon maximum 12 g tömeggel, legalább kétféle textúrával, E-számos összetevők nélkül /tökmag gianduja – ribizli – kakukkfű – tejcsokoládé/

 Lehet-e tudni már arról, hogy a világdöntőben mivel fogja elkápráztatni a zsűrit?

– Egyelőre még nincs meg a döntő versenykiírása, jelenleg is folynak a nemzeti és regionális selejtezők. Ha ezeknek vége, akkor hirdetik ki a versenykiírást. Ami viszont biztos, hogy először lesz magyar versenyző a döntőben, és hogy Párizsba is győzni megyek.

 Vannak-e olyan bevált alapanyagok, amiket mindig használ, mint a Debic tejszínje?

– A Debic magyarországi márkanagykövete vagyok, és a cég többi termékét is előszeretettel használom. Ezenkívül vannak bevált francia gyümölcspüréim és kiváló csokoládém is, amivel dolgozom.

snack belső

Street food desszert, 100%-ban növényi összetevőkből készült /málna – sült kápia paprika – vegán étcsokoládé cremeux – sablé tészta/

 Mik szokták a legnagyobb nehézséget jelenteni egy verseny során?

– Mindenképpen fel kell készülni a váratlan helyzetekre. A mostani versenyen például elromlott a sokkoló (gyorsfagyasztó – a szerk.), és a csokoládészobor összeállításakor is eltört az egyik elem. Szerencsére ezeket az elemeket előre elkészítjük, ráadásul mindegyikből többet is, így ha valamelyikkel történik valami, akkor egyszerűen tudjuk azt pótolni.

 Szokta kóstolni menet közben azt, amit készít, vagy olyan rutinnal dolgozik, hogy erre nincs szükség?

– A kóstolás nagyon fontos a felkészülési szakasz során, de a versenyen már csak a zsűri kóstol. Mivel előre kikísérletezett és megtervezett módon, kimért alapanyagokból állítom össze a desszerteket, pontosan tudom, hogy milyen ízélmény fog megszületni a végén. A verseny előtt többször elpróbáljuk a desszerteket. Körülbelül 15-20 alkalommal készítünk el és kóstolunk végig mindent, szakértő séfek, cukrászok bevonásával. Minden kóstolási és véleményezési kör után finomhangoljuk a receptúrát, így alakul ki a desszertek végső íze és formája.

csokiszobor

Csokoládé artisztika, szobor (5 kg-ot nem meghaladó össztömegben)

 A zsűri nagyra értékelte, hogy tisztán dolgozik. Hogyan kell ezt elképzelni, mi történik a konyhában?

– A verseny előtt nemcsak az alapanyagokat mérem ki, de minden munkafázist pontosan megtervezek, és a versenyen egy előre ütemezett, többször elpróbált forgatókönyv szerint készítem el a desszerteket. Ahogyan az alapanyagok terén, a szervezésben is a tökéletesre törekszem. Fontos, hogy a pult, ahol dolgozom, makulátlanul tiszta és rendezett legyen, csak az legyen előttem, amivel épp foglalkozom.

 A közhiedelem szerint a cukrászok édesszájúak. Ez igaz? Édesszájúnak tartja magát?

– Nagyon édesszájú vagyok, és sok kedvencem van, ezért desszertek terén nehéz önmérsékletet gyakorolni. Olyan klasszikusokra, mint a somlói galuska, a tiramisu vagy a tradicionális olasz kalács, a panettone, soha nem mondanék nemet. Utóbbival egyébként én is kísérletezem, dolgozom rajta, hogy tökéletesre fejlesszem a receptet.

Fotók: Fekete Antonio / Designfood

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon