10 isteni cukkinis recept: a vitamindús zöldség sós és édes ételekhez is illik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cukkini egészséges, vitamindús és kalóriaszegény zöldség, amely semleges íze miatt mindenféle ételbe illik, bátran fűszerezheted is, de a süteményekkel is jót tesz.
Nem véletlenül hasonlít az uborkára, a cukkini a tök és az uborka keresztezéséből született. Nagyon és méltán népszerű zöldség: egyrészt annyit ehetsz belőle, amennyit csak szeretnél, hiszen a kalóriatartalma elhanyagolható, másrészt magas víztartalma révén hidratálja is a szervezeted. Vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas, ezért mindenképpen iktasd be az étkezésedbe. Az erőteljes zöld színével hívogató zöldséget az úgynevezett színdiétába is beillesztheted, amelyben a zöld színű zöldségek fogyasztásával a vörösvérsejt termelődését is elősegítheted.
Ha teheted, ne hámozd meg a cukkinit, mert a héja béta-karotint és antioxidánsokat tartalmaz. Sőt, a héjában lutein is van, amely a szemre hat jótékonyan. A cukkinit zsenge állapotában használd fel, a nagyra nőtt példányok fásak lehetnek. Akár hagyományosan főzöl, akár szeretsz új recepteket kipróbálni, a cukkinit szinte mindenben felhasználhatod, rántva, süteménybe keverve vagy akár izgalmas fűszerekkel grillezve is. Korábban már összegyűjtöttünk egy csokorra való cukkinis receptet, ezeket itt találod meg.
Rakott cukkini
A rakottas ételek is tökéletesek cukkinivel, de ezt is lehet kicsit könnyedebben készíteni, például, ha elhagyod a tejszínt belőle. A rakott cukkiniben a sajt épp elég szaftosságot ad, de ha túl zsírosnak találod, akkor készítheted kevésbé magas zsírtartalmúval, például mozzarellával. Lehet főétel, de ha nem bírod hús nélkül, akkor köret is.
Cukkinis omlett
Az önmagában is elegáns omlettet nagyon jól feldobják a különböző zöldségek, most éppen a zöld színek közül válogattunk. A tavasz kedvenceit nyugodtan süsd bele, legyen benne zöldborsó, spárga és természetesen cukkini is. A cukkinis omlettet nagyon gyorsan elkészítheted és biztosan sikered lesz vele.
Sajtos cukkinifasírt
A húsevőket is meg fogja győzni ez a szaftos és puha cukkinifasírt, amelyet a rakott változathoz hasonlóan sok sajttal tehetsz még ízesebbé. A cukkinis keverék zsemlemorzsás bundát kap, így sül ropogósra. A cukkinifasírt készítésénél arra ügyelj, hogy a nedvességet alaposan nyomkodd ki belőle.
Tavaszi zöldséges tészta
Könnyed, mégis laktató, színes tésztát készíthetsz nagyon kevés munkával, amely nem csak a szemedet gyönyörködteti, de energiával is ellát. Tegyél bele minél több idényzöldséget a tavaszi tésztába és krémesítsd parmezán sajttal.
Parmezános cukkinihasáb
Ha unod a sült krumplit vagy egyszerűen csak bővítenéd a ropogtatnivalók listáját, akkor készítsd el ezt a burgonyánál mindenképpen kalóriaszegényebb sült cukkinit, amely a parmezános bundától lesz ropogós. A parmezános cukkinit ne olajban, hanem sütőben süsd, de ne sajnáld róla a fűszereket sem.
Krémsajtos cukkinkrémleves
Levesbe, pláne krémlevesbe is szuper alapanyag a cukkini, de érdemes ízesíteni, az alap tejszín mellé még krémsajtot is keverj hozzá. Könnyed, mégis laktató a krémsajtos cukkinikrémleves, amely után már csak egy kis édességet fogsz kívánni.
Cukkinipalacsinta
A név kicsit megtévesztő, mert igazából ez egy tócsni-féleség, de diétásabb változatban, mert alig kell hozzá olaj. A cukkinipalacsintába feta sajt is kerül, így lesz kellőképpen sós-fűszeres, mégsem dominál majd benne. Kínálhatod salátával vagy mártogatóssal is.
Cukkinis kenyér
Eheted magában, de akár még levesekhez vagy főételekhez is, amelyet a bele reszelt cukkini tesz szaftossá. Maga a cukkinis kenyér pillanatok alatt összeállítható, csupán sütőpor kell hozzá, így keleszteni sem kell. A tésztája görög joghurttól lesz még puhább és omlósabb.
Cukkinis-csokis keksz
A sok sós fogás után jöjjön egy sütemény, méghozzá egy keksz, amelynek szintén jól áll a cukkini. A csokiskeksz-rajongók figyeljenek, mert kedvenc édességüket ez a zöldség még szaftosabbá, puhábbá teszi. A cukkinis-csokis kekszhez szuperül illik a fahéj, már az illata is el fog varázsolni, miközben sül.
Cukkinis brownie
Egy újabb csokis kedvenc, amit nemcsak puhábbá, hanem még alakbarátabbá is tesz a cukkini. A tömény csokiíz persze megmarad, a cukkinis brownie-ban ugyanúgy fog érződni, csak sokkal szaftosabb lesz a süti. A cukormennyiséggel is tudsz játszani, ha nem akarod olyan édesre készíteni. Amiatt pedig ne aggódj, hogy zöldségíze lesz, a cukkini itt is csak a puhaságért felel.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors