Tartós és csodaszép az élethű cukorvirág: évekig díszítheti az otthonod a kedvenc növényed

cukorvirágcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nem csak a szezonban szeretnél gyönyörködni a kedvenc virágodban, dekoráld az otthonodat élethű cukorvirágokkal, Kanyári Eszternek köszönhetően a tulipáncsokor télen sem csak álom.

Kanyári Eszter, a Sugarcraft megálmodója 2 éve kezdett el cukorvirágokkal foglalkozni, a különleges hobbi szenvedéllyé, majd hivatássá vált. A virágokat ehető cukormasszából készíti, és nem véletlenül annyira élethűek: Eszter botanikai tökéletességre törekszik a munkái során, sokáig tanulmányozza a növényeket, mielőtt megalkotja őket, addig kísérletezik, míg az eredeti növény hiteles másolatát nem adja vissza cukorból.

Az élethű kivitelezésnek köszönhetően nem csak cukrászati célokra használhatók, dekorációként is tökéletesen működnek a cukorvirágok, tartós és gyönyörű alternatívái lehetnek a kedvenc növényeidnek, emlékbe is elteheted őket, díszítheted velük az otthonodat vagy meglepheted a szeretteidet.

Eszter amellett, hogy rendezvényekre, esküvőkre készít cukorvirágokat - ennek nagy előnye, hogy minden szezonban elérhető mindenféle növény -, egyéni megrendelésre is dolgozik. Ha érdekel, meddig tart egy cukorvirág elkészítése, meddig áll el az ehető dekoráció és honnan jött az ötlet, olvasd el az alábbi interjút. Ha pedig megnéznéd Eszter további csodaszép munkáit, az Instagramját is érdemes végigpörgetned.

cukorvirág3

Fotó: Galgóczi-Németh Kristóf

- Honnan jött a cukorvirágok ötlete?

- Először 2013-ban találkoztam a cukorvirágokkal, amikor az esküvőnket szerveztük és külföldi oldalakon böngésztem inspirációkat keresve. Nagyon tetszettek és meg is próbáltam volna magam elkészíteni a saját tortánk cukorvirágos díszítését, de akkoriban nem találtam Magyarországon olyan tanfolyamot, ahol hasonló stílusú virágokat készíthettem volna. 

Később, mikor már itthon voltam a kislányommal GYES-en, az egyik közösségi oldalon talált meg egy cukorvirágos workshop-hirdetés, amelyre el is mentem: kipróbáltam a cukorvirág-készítés folyamatát és akkora szerelem lett, hogy pár nappal később meg is rendeltem az első eszközeimet, alapanyagaimat és lelkes kísérletezésbe kezdtem. 1 évvel később pedig úgy döntöttem, hogy komolyabban is foglalkozni kezdek a cukorvirág-készítéssel.

cukorvirág2

Fotó: Csókási Edit

- A virágok teljesen élethűek, mennyi időbe telik egy-egy csokor elkészítése?

- Virágtípustól függ, mennyi időt vesz igénybe az elkészítésük és kidolgozásuk, de azt mondanám, hogy órák. A formázást követően időt kell hagyni a száradásra, aztán festés, színezés és összeállítás - ezek időigényes folyamatok. Szeretek foglalkozni a részletekkel is, így élethűbb lesz a végeredmény.

- Meddig tartható el egy ilyen csodaszép cukorvirág?

- Ha megfelelő körülmények között tároljuk - nem túl napos vagy éppen nedves, párás helyen -, akkor évekig megőrzik a formájukat és színüket. Mivel törékenyek, ezért ajánlott olyan helyen tartani a cukorvirágokat, ahol keveset mozgatjuk őket és biztonságban díszíthetik az otthonunkat.

cukorvirág

Fotó: Csókási Edit

- Mi volt az eddigi legextrémebb megrendelésed?

- Túl extrémnek mondható megrendelésem eddig nem volt - a szezonalitás miatt mondanám különlegesnek egy karácsonyi megbízásomat, amikor búzavirágcsokrot kértek tőlem. Nagyon szeretem a nem megszokott, egyéni elképzeléseket vagy éppen ritka virágokat, növényeket készíteni, ezeknek mindig örülök!

- Személy szerint neked mi a kedvenc virágod?

- Nagyon szeretem a vadrózsát: ez a vadvirág, ritkán jelenik meg tortadíszként vagy lakásdekorációként, pedig egy szép, klasszikus formájú és színezetű virág, amely helyet kaphatna sokféle stílusú rendezvényen, lakásban.

cukorvirág5

Fotó: Galgóczi-Németh Kristóf

- Egyéni megrendelőknek is készítesz virágot?

- Persze! A jelenlegi helyzetben most főleg egyéni megrendeléseim vannak - személyes alkalmakra (születésnap, köszöntések stb.) és esküvőkre is készítek virágokat egyéni megrendelőknek. Bár most kisebbé váltak az esküvők és az esküvői torták is, így már 1-2 szépen kidolgozott, élethű virág is különleges kiegészítővé válik, ráadásul emlékbe is eltehető. 

Cover: Galgóczi-Németh Kristóf

Ezt is szeretjük