Összefogtak a Kárpát-medencei méhészek: isteni mézeket kóstolhatsz a hétvégén

decelső5
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Advent első hétvégéjén ismét rengeteg program közül választhatunk, lesznek családi események, borkóstolók, fesztiválok, de jótékonykodhatunk is az ünnep jegyében.

Amíg nincsenek mínuszok, fagy és jeges szél, addig érdemes kimozdulni otthonról, főleg, ha ilyen szuper programok közül válogathatunk. Nagyon sok és nagyon izgalmas események lesznek a hétvégén, úgyhogy mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet. 

Borkóstoló az Unicum Házban - Adventi Zwack Open

Budapest, Unicum Ház - november 29.

Ha az idei adventi időszakra az Unicum Házban koccintanánk, ne hagyjuk ki ezt a szuper programot: nem mindennapi környezetben találkozhatunk 12 borásszal, akiknek a választékából közel 50-féle bort kóstolhatunk meg. A finom tételek mellé a Zwack Étteremben vásárolhatunk vacsorafalatokat. A belépő ára tartalmazza a borászok borainak kóstolóját, illetve egy palack Bussay Pincészet Pinot Gris-t, amit búcsúzóul kapunk ajándékba. A kiállító borászatok listájáról és a jegyárakról az esemény honlapján találtok információkat. 

GoVolcanic

Margit-sziget - november 29-december 1.

A GoVolcanic Európa első vulkanikus csúcstalálkozója, minden lesz egy helyen, aminek köze van a vulkánhoz: geológia, a világ vulkanikus borai és ízei. Családosoknak is jó program, a kiállítás teljes ideje alatt interaktív, játékos, tudományos és kézműves foglalkozásokkal várják a gyermekeket. A gasztronómia szerelmeseiről sem feledkeznek meg a szervezők, illetve a vulkanikus borok kóstolója mellett még ásvány- és kőzetkiállítás is lesz. Az eseményt bronzvasárnap rendezik meg a gyönyörű Margit-sziget Holdudvarán. Részletesebben itt írtunk erről a programról.

Jóság Süti Napok

Győr, Széchenyi tér - november 29-30.

A gasztronómiának is lehet ereje és hatalma, a Jóság Süti Napokon megmutathatjuk, hogy ez tényleg így van. Egy tálca süteménnyel, egy palack borral, házi készítésű szörpökkel, lekvárokkal, kézműves termékekkel is segíthetjük a cél elérését. A támogatott a győri Petz Aladár Oktató Kórház Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály. A altatott, lélegeztetett gyermekek mai kornak megfelelő, a mostaninál sokkal korszerűbb, biztonságosabb ellátásához nagy szükség lenne egy Drager Fabius altatógépre, amelynek ára 8.000.000 forint. A cél ez, és tényleg a legkisebb segítség is számít. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Debreceni Bormustra

Debrecen, Déri Múzeum - november 30.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Kelet-Magyarország egyik legszínvonalasabb boros rendezvényét, a Debreceni Bormustrát, amely a Déri Múzeum patinás falai között várja a borrajongókat. Az idei TOP20 seregszemlére az elmúlt évben a Debreceni Borozó magazin tesztjein legjobban szereplő pincészetek kaptak meghívást, hogy itt is megmutathassák a nagyközönségnek legszebb boraikat. Több mint 60-féle bor kerül kóstolásra, de természetesen gasztronómiai sarok is lesz, ahol sok ínycsiklandó finomság várja a vendégeket. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Újbor- és Sajtfesztivál

Corinthia Budapest - november 30.

Az Újbor- és Sajtfesztivált a Corinthia Hotel Budapest Dísztermében rendezik meg, ahol Magyarország legjobb újborait és kézműves sajtjait lehet megkóstolni. A díszvendégek között ott lesz a Mátrai Borászok Egyesülete; a "Magyarország legjobb újbora top" díjjal büszkélkedő borászatok; az a dunaföldvári cukrász, Tóth Norbert, akinek a kézműves terméke nyerte 2019-ben a „Magyarország Tortája” versenyt, és persze azt meg is lehet kóstolni. Szeretettel várja a vendégeket A Kávé Háza 1927, amely jelenleg az egyetlen Magyarországon működő kávéház, melyet a Speciality Coffee Association of Europe által minősített szakmai stáb irányít, de a sort még sokáig lehetne folytatni. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Kárpát-medencei Mézfesztivál

Zalaegerszeg - november 30-december 1.

Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete azzal a céllal hívta életre a Mézfesztivált, hogy felhívja a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára és az egészségre gyakorolt jótékony és gyógyító hatásaira. A Kárpát-medence különböző tájairól érkező méhészek mellett zalai kistermelők és kézművesek is részt vesznek a fesztiválon, így az egyben termelői vásár is. A természetes élelmiszerek sorába tartozó zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek, húskészítmények, gyümölcslevek, borok gazdagítják még a palettát. További részletek az esemény honlapján

Forralt Bor Fesztivál

Tordasi Élménypark - november 30-december 1.

A Forralt Bor Fesztivált rendhagyó helyszínen, a Tordasi Élményparkban és Western Faluban rendezik meg. A fesztiválra a legjobb hazai food truckokat és kézműves sörfőzdéket, illetve borokat hozzák el a szervezők. Hatalmas szmókerekkel, BBQ-val, burgerekkel és igazi amerikai ételekkel várnak mindenkit. A forralt borok mellett lesz whiskybár, pálinkaudvar, kézműves utca. A programok sem átlagosak: aranymosással, korabeli céllövöldével, rodeobikával, korhű jelmezekkel, VR-ral, filmforgatással, lézerharccal, szabadulószobával, interaktív főzőshow-val készülnek. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Mozi - Wine Calling

Francia Intézet - december 5. 

Egy újabb moziélmény a borok szerelmeseinek: borral a kézben, borról szóló dokumentumfilmet tekinthetnek meg a finom nedű kedvelői. A francia dokumentumfilm franciául, magyar felirattal lesz látható: "... Franciaország-szerte, de elsősorban a déli vidékeken találni olyan lelkes „lázadókat”, akik a maguk szája íze szerint készítik a bort: megőrzik természetesnek. És ez a nedű több mint egyszerű biobor: szeretet és meggyőződés érleli, és nem hagyja, hogy besorolják. Nem az alkohol-, hanem a szabadságfoka a legértékesebb tulajdonsága." A vetítés előtt a film minden nézője egy pohár borral készülhet rá az estére. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük