Sokkal olcsóbban és jobban jársz, ha magadnak állítod össze a diákcsemegét

diákcsemege cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legjobb nassolnivaló a világon, ráadásul táplálóbb is a többinél - és sokkal olcsóbb, sőt, jobb is lesz, ha magunknak állítjuk össze.

Vannak a boltokban elképesztően megdöbbentő lehúzások, amiket az ember rohanó hétköznapokon észre sem vesz, csak ha néha van ideje lélegzethez jutni és kicsit matekozni vásárlás közben.

Márpedig a matek nem nagy erősségem, de mióta nagycsaládot etetek, néha muszáj megállni és utánaszámolni a dolgoknak. Ilyenkor felháborodom, felhúzom magam és komoly elhatározásokat hozok annak érdekében, hogy ne nézhessenek hülyének. Biztos sokan észrevették már például, hogy a női borotva, azért, mert csini a formája és rózsaszín, sokkal többe kerül, mint a férfi. Pedig ugyanazt tudja. 

Magvak matematikája

Ilyesmi történik a diákcsemegével is: a 200 grammos kiszerelés körülbelül ezer forint körül mozog. Ez a drágább kiadás, az olcsóban csak mazsola és mogyoró van, semmi más. Ebben is zömmel mogyoró és mazsola van, de azért kicsit puccosabb és drágább termék a többinél, ami azt jelenti, hogy akad benne mutatóban egy-egy szem vörös áfonya és mandula, talán 2 darab fél dió is. Most nekiálltam és kiszámoltam, hogyha összerakok saját magam ugyanennyi súlyú diákcsemegét, ami ráadásul sokkal finomabb, többféle elemből áll, laktatóbb és sokkal élvezetesebb még a bolti luxusverzióhoz képest is, akkor sem költök többet egy zacskónyira 550 forintnál. 

Az ideális gyereknasi

A gyereketetés egyik legnagyobb gondja nálunk az intézményben töltött napok utáni rettenetes éhségroham. Ez nemcsak óbégatásban, hanem rosszabb esetben iszonyatos hisztérikus rohamok formájában is kitörhet, amit jobb még csírájában elfojtani. Péksütemény, gyümölcs, kekszek vagy egyéb megszokott módszerek már rég nem működnek, mintha csak éhesebbek lennének tőle szegény gyerekek. A magkeverékek és aszalványok viszont a nassolás érzetét keltik, van bennük cukor, tehát édességnek minősülnek, viszont sok jótékony zsír és ásványi anyag, tápanyag, fehérje, vitamin és rost is jön belőlük, amiben a kekszek és péksütik nem sokat tudnak nyújtani. A diákcsemege ráadásul remek program, ki a tökmagot, ki a szotyit szereti jobban, az egyik a mazsolára, a másik a vörös áfonyára hajt. 

Kedvenc összeállításunk számokban

Egy kétszáz grammos adagot állítottunk össze és átlagárakban számoltunk. Nem kisbolti, hanem szupermarketek árai alapján kalkuláltunk, de ezen még akár tovább is lehet spórolni, ha piacon vesszük, kimérve vagy nagy kiszerelésben rendeljük - ezekkel a megoldásokkal ráadásul még sok-sok műanyag zacskóval is kevesebbet használunk el.

  • 30 gramm vörös áfonya - 120 forint
  • 50 gramm mazsola - 110 forint
  • 20 gramm almacsipsz - 20 forint
  • 40 gramm földimogyoró - 70 forint
  • 20 gramm mandula - 150 forint
  • 20 gramm napraforgómag - 50 forint
  • 20 gramm tökmag - 50 forint

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük