Egy sütemény is lehet műalkotás: ezek a piték nem csak finomak, gyönyörűek is egyben

pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szeretsz süteményeket dekorálni, süss pitét, a tetejére számtalan módon tudod rátenni a tésztát: egészben, mintásan, csíkozva, rácsosan vagy - ahogyan Lauren Ko csinálja - geometriai mintákkal díszítve.

Lauren Ko, Seattle-ben élő hobbicukrász imád sütni és rajong a művészetekért is. Másfél évvel ezelőtt támadt az az ötlete, hogy a két szenvedélyét ötvözi: a süteményei valóban művészi alkotások. A piték Lauren kreativitásáról és tehetségéről is tanúbizonyságot tesznek. 

Vannak, akik ösztönösen tudnak sütni és főzni - Lauren is közéjük tartozik, ugyanis még csak 3 éve kezdett el a sütéssel foglalkozni. Nem használ recepteket, folyamatosan improvizál, amikor a piték ízét és külalakját találja ki. Állandóan olyan színkombinációkon és geometriai formákon töri a fejét, amelyeket különböző gyümölcsökből és pitetésztából meg lehetne valósítani. Általában olyan alapanyagokat használ, amelyek éppen szezonálisak vagy megtalálhatóak a hűtőjében, ezért legtöbbször csak a véletlenen múlik, hogy éppen milyen pite kerül ki a kezei közül.

Laurennek már több mint 400.000 követője van Instagramon. Ha végiggörgeted a galériáját, olyan érzésed lehet, mintha egy kortárs művészeti kiállításon lennél, egytől egyig szemkápráztatóak a süteményei (és egészen biztosan isteni finomak is). Mindenképpen nézd meg az Instagram-fiókját is, de meg is mutatunk most párat a - bátran nevezhetjük így - műalkotásai közül.

A legszebb piték

1.  Ezt a mintát például egy nyilvános mosdó inspirálta. A pite maga gyömbéres, barackos, szilvás, a minta pedig céklából és vajas pitetésztából készült. 

2. Ezek a tökéletes formára vágott gyümölcsszeletek olyanok, mint a cserépdarabok, és mivel jó színesek, nagyon szépen kiegészítik a fekete pitetésztát.

3. Ez a csodapite az ősz színeit jeleníti meg. Belül kardamomos-körtés töltelék van, a teteje pedig hajszálvékonyra vágott gyümölcsszeletekkel van díszítve.

4. Ennek a karfiollal és retekkel töltött sós pitének a tetején színátmenetes megoldással helyezkednek el a retekszeletek. Lenyűgöző. 

 5. Nem csak kívül, belül is extra: fügekaktuszos, lime-os curd az alapja, amely mangószeletekkel van díszítve.

 6. A tökéletes kivirombuszok áfonyás alapon pihennek. Kell ennél több?

7.  Alma, karamell, cékla, áfonya - ez mind megtalálható ebben a pitében. Bele se merek gondolni, mennyi idő lehetett ezt a mintát elkészíteni.

8. Földi szedres töltelék, sárkánygyümölcsös pitetészta, a korona ékköve pedig a cseresznye.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon