Így süss édesburgonyát egészben: 5 perc vele a tényleges munka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édesburgonya sütése sosem volt még ennyire egyszerű: pár perc munkával krémesre sült és édes zöldséget készíthetsz, amit rengeteg recepthez felhasználhatsz.
Az egészben sült édesburgonya elkészítése pofonegyszerű, mindössze néhány apróságot kell betartanod, és akár fél órát is spórolhatsz vele. A hámozással és darabolással töltött idő helyett ugyanis összedobhatod a menü többi elemét, hiszen a munka oroszlánrészét a sütő végzi helyetted.
Ha nálad is abszolút kedvencek az édeskrumplis receptek, akkor ez a cikk neked szól: lépésről lépésre megtanulhatod, hogyan süsd egészben ezt a fantasztikus zöldséget. Azért érdemes a sütést választanod a főzés helyett, mert ezáltal sokkal édesebb marad, ráadásul a textúrája is krémesebb lesz, amely fontos szempont, ha krémlevest, pürét, esetleg turmixot vagy smoothie-t készítenél belőle.
Fontos a megfelelő előkészítés
Sütés előtt fontos előkészíteni a zöldséget: alaposan mosd meg, majd egy konyharuhával vagy papírtörlővel dörzsöld szárazra, főként, ha a héját is meg tervezed enni. Ebben az esetben kevés olívaolajat, sót és borsot is szórhatsz a zöldségre, így ízletesebb és ropogósabb lesz a héja. Ezt követően villával szurkáld meg néhányszor. Ez a lépés elősegíti a felesleges nedvesség távozását, a kihagyásával pedig azt is kockáztatod, hogy az édesburgonyák felrobbannak a sütőben.
A titok a fóliában rejlik
Vágj akkora alufólia darabokat, amekkorákba kényelmesen be tudod tekerni a krumplikat. Helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180-200 fokra előmelegített sütőben süsd őket 45-60 percig (a zöldség méretétől függően).
Édesburgonya-sütéshez a legoptimálisabb hőmérséklet 180 és 200 Celsius-fok között van: ez eléggé forró ahhoz, hogy 1 óra alatt puhára süljön, közben pedig ne égjen meg. Ezen az intervallumon belül szabadon váltogathatod a hőfokot.
Mielőtt kiveszed a burgonyákat a sütőből, győződj meg arról, hogy biztosan megpuhultak: ehhez szúrj egy villát a zöldség legvastagabb részébe, és ha könnyedén átsiklik rajta, akkor elkészült.
Az is rendben van, ha nem használsz fóliát
Egész édesburgonyát fólia nélkül is süthetsz (és ezzel a környezetbarátabb módszert választod). Ebben az esetben is a fenti leírás szerint készítsd elő a krumplit, és szurkáld meg villával, vagy ejts a héján több bemetszést. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és tedd 180-200 fokos sütőbe. A fóliás módszerhez képest azonban kissé hosszabb sütési időre számíts: ahhoz, hogy biztosan megpuhuljon, legalább egy óráig kell sütnöd.
Ezzel a módszerrel akár előre is dolgozhatsz, hiszen a megsült édesburgonya hűtőben 4-5 napig is eláll. Így a zsúfoltabb hétköznapokon mindössze újra kell melegítened, és máris készítheted a kedvenc édesburgonyás fogásodat.
Fotók: Getty Images