5 egyszerű és isteni pác az omlós csirkéhez: így nem szárad ki a hús
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
A csirke egyes részeit, különösen a mellét, nagyon könnyű kiszárítani, úgyhogy sütés előtt érdemes valamilyen fűszeres pácba forgatni, hogy szaftos maradjon.
A csirkehús a mai napig közkedveltebb, mint a sertés vagy a marha, mindegy, hogy a szárnyáról, combjáról vagy melléről van szó, hatalmas népszerűségnek örvend. Ha sütőben vagy grillen sütve készül, fontos, hogy megfelelő pácot kapjon a hús, úgy nemcsak sokkal ízletesebb, de szaftosabb is lesz, egész biztosan vajpuha lesz a végeredmény.
Az alábbiakban az 5 kedvenc marinádunkat szedtük egy csokorba, bár mindegyik nedves pác, nagyon változatosak a receptek, van köztük olaj-, de joghurtalapú is. Próbáld ki mindet, meglátod, egészen új szintre emelik a csirke bármely részét, ráadásul mindegyik más-más ízzel ruházza fel a húst.
Az alapok
Az alábbi marinádok 1 kiló húshoz elegendőek, legyen az mell, comb vagy szárny, rád van bízva, mivel dolgozol. Van köztük csípős, édes-savanyú és zöldfűszeres pác is, mindegyiket érdemes kipróbálni.
A technika mindig ugyanaz: a választott pácot öntsd simítózáras zacskóba, tedd bele a húst, dolgozd össze a marináddal, majd tedd a hűtőbe minimum 2-3 órára, de akár egy egész éjszakára. Minél tovább áll a pácban, annál finomabb lesz. Másnap grillen és sütőben is megsütheted, a sütési idő a választott hústól függ, a mellnek, illetve a filéknek jóval kevesebb, míg a csontos combnak több időre van szüksége.
A pácok
Mézes-mustáros marinád
A mézes-mustáros szósz igazi klasszikus, salátaöntetként és pácként is tökéletesen működik, az alább olvasható receptet is kipróbálhatod mindkétféleképpen. Ha marinádként használod, a mustár éreztetni fogja magát a végeredményen, mégsem lesz túl erőteljes az íze, a méz tökéletesen kompenzálja. A sóval csak óvatosan, mivel a mustár is tartalmazza az alapfűszert.
Hozzávalók:
- 3 ek. méz
- 3 ek. dijoni mustár
- 3 ek. olívaolaj
- 0,5 tk. só
- 0,5 tk. bors
Görög joghurtos pác
A görög konyha ízeivel és a joghurt krémességével csábít ez a marinád, talán az egyik legízletesebb a válogatásban, ráadásul nem csak csirkehúst pácolhatsz benne, sertéshez is illik, de zöldségekkel is tökéletes. A görög joghurt a fehérjetartalmánál fogva puhítja a húst, ráadásul ha grillezed, nagyon szép kérget képez majd a csirkén. Mivel citromlé és ecet is van a pácban, egy kevés méz is került bele, az ellensúlyozza a hozzávalók savasságát.
Hozzávalók:
- 280 g görög joghurt
- 2 ek. olívaolaj
- 2 citrom leve és héja
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek. vörösborecet
- 2 ek. méz
- 1 ek. oregánó
- ízlés szerint só, bors
Édes-csípős pác
Az édes-sós vonalon maradva, de ázsiai vizekre evezve, mindenképp érdemes kipróbálni az édes-csípős pácot is, egészen új szintre emeli a csirkehúst, nagyon különleges fogás születik majd a legunalmasabb csirkemellből is. A pác alapja édes chiliszósz, ezt készen is beszerezheted, de elkészítheted házilag is, és olyan távol-keleti ízekkel egészül ki, mint a szójaszósz, lime és gyömbér.
Hozzávalók:
- 250 ml édes chiliszósz
- 60 ml szójaszósz
- 60 ml almaborecet
- 3 ek. napraforgóolaj
- 60 ml lime-lé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. reszelt gyömbér
- só, bors ízlés szerint
Olaszos pác
Ha kedveled az olasz konyhát és a zöldfűszereket, ezt a fanyar, de nagyon friss pácot imádni fogod. A savak puhítják, a zöldfűszerek íze pedig átjárja a húst, ha teheted, bazsalikomból és petrezselyemből frisset használj.
Hozzávalók:
- 90 ml olívaolaj
- 1,5 ek. citromlé
- 1,5 ek. almaborecet
- 1,5 ek. víz
- 1.5 tk. olasz fűszerkeverék
- 1.5 tk. chilipehely
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 ek. friss petrezselyem
- 2 ek. friss bazsalikom
Bazsalikomos marinád
Ha szereted a bazsalikompestót, mindenképp próbáld ki ezt a marinádot is. A friss zöldfűszer mellől nem hiányozhat a citrom és a fokhagyma sem. Ahhoz, hogy a citromban található savak lazítsák a hús szerkezetét, az ízek pedig átjárják, legalább 4 órát érdemes a pácban hagyni sütés előtt. Ha van otthon kész bazsalikomos pestód, azt is kipróbálhatod húspácként.
Hozzávalók:
- 40 gramm bazsalikomlevél
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
Bármelyik pácot is készíted el, nem lőhetsz vele mellé, garantáltan imádni fogja a család és a barátok, ezekkel a marinádokkal biztosan te leszel a kerti partik sztárja.
Fotók: Getty Images