![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Chips és alaplé zöldséghéjból: így hasznosítsd újra az élelmiszer-hulladékot
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy hónapon át tartó kampánnyal készül, egész májusban, a Felelős Gasztrohős a háztartásokban keletkező töménytelen mennyiségű élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére - a probléma ugyanis nagyon súlyos hatással van a környezetünkre.
Az esemény helyszínéül szolgáló KIOSK Budapest maga is fenntartható vendéglátóhely minősítéssel rendelkezik, nem véletlenül, Hlatky-Schlichter Hubert, az étterem tulajdonosa szerint a civilizáció soha nem látott pusztítást végez a bolygón.
Filozófiája szerint érdemes és megéri bátornak lenni, szokatlan és extrémebb megoldásokat találni. A KIOSK-ban szinte semmit nem dobnak ki, a citrom héjából szirupot készítenek, a zöldségek héjából alaplevet. Ez már csak azért is gazdaságos, mert a szemétszállítás is egyszerűbb.
Szabó Eszter, a #zerofoodwaste kampányt szervező Felelős Gasztrohős kommunikációs vezetője figyelmeztetett, hogy az Európai Unióban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint 1680 Titanic súlya együttvéve.
![kenyerke kiosk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29090/290908/29090895_7f01ac92fd69d029045d0f2fddf2c817_wm.jpg)
A kampányukkal szeretnék felhívni a figyelmet a problémára és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket. Az is figyelemre méltó adat, hogy globálisan az élelmiszerek egyharmada kerül a kukába, pedig ennek a felével már megetethetnénk az éhezőket.
Elképesztő mennyiségű háztartási szemét - a klímaváltozásért is felel
A Magyarországon termelődő 1,8 tonna élelmiszer-hulladéknak 49 százaléka, vagyis majdnem a fele a háztartásokban keletkezik. Egy év alatt 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer forintot spórolhatnánk. Nem csak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese.
![gomba kiosk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29089/290898/29089887_7c685b47460296e0c37b0ea43ccf8f47_wm.jpg)
A probléma nem egyedi, globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik - gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.
A kampány arca Döbrösi Laura színésznő, aki maga is sokáig kidobta a zöldségek, gyümölcsök maradékát. Az Aranyélet szereplője elmondta, hogy amekkora tiszteletet érez a zöldségek, gyümölcsök iránt, az nem volt összeegyeztethető azzal, hogy ezeket az ételeket a kukába dobta, amivel mellesleg a környezetet is nagymértékben szennyezte.
![dobrosi laura](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29088/290883/29088349_659680ebc5a422f8889cd28bf3d49d73_wm.jpg)
Finom falatok környezettudatosan
A KIOSK Budapest által kínált falatokban betekintést nyerhettünk, hogy lehet felhasználni a szezonális zöldségek minden részét- szárát, héját. Az étteremben igyekeznek olyan beszállítóktól vásárolni, akik maguk is felelősen gondolkoznak, akár bio, akár normál kertészettel foglalkoznak.
A sárgarépa, az alma héja, a karalábé levele valakinek már hulladéknak minősül, de mi csoportokba szedjük, és alapleveket készítünk belőle. A salátákba a növények leveleit tudjuk hasznosítani, a héjakat megsütjük chipsnek - mondta el Orosz Gábor, a KIOSK Budapest executive chefje.
Szinte mindent 100 százalékig fel lehet használni, például a vöröshagyma héját színezőanyagnak, a brokkoli szárát, amit általában mindenki kidob, meg lehet pucolni, felszeletelni és krémet készíteni belőle. Ami mégis megmarad, azt egy komposztálóban tovább tudjuk adni a környezetnek. Ez gazdasági szempontból is jó, hiszen annál több marad a zsebünkben, és a pénzt vissza tudjuk forgatni.
![salika kiosk](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290928/29092819_a7711754e61a04b9864acd64a31df33b_wm.jpg)
Zerofoodwaste éttermek
A tetemes mennyiségű élelmiszer kidobásának csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz.
A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi- vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors, Rátkai Márk/Femina