![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hűtő vagy spájz? Ezért nem mindegy, hol tárolod az élelmiszereket
![kamra cover](https://kep.index.hu/1/0/3389/33891/338918/33891825_2595347_33c1a11bbedda0ed3cb8e276c61501eb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amikor a bevásárlásból hazaérünk, a legelső lépés a vásárolt ételek megfelelő helyre való elpakolása, mert nincs annál rosszabb, ha valami a helytelen tárolás miatt romlik meg.
A legegyszerűbb megoldásnak - főleg nyáron - az tűnik, hogy amit lehet, a hűtőben tárolunk, hogy biztosan ne romoljon meg. Pedig sok élelmiszer teljesen jól érzi magát a kamrában. A hűtőszekrényben viszonylag sok mindent tárolhatunk, de vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hideg környezet.
A tejtermékeknél egyértelmű a helyzet, de például a vaj esetében megoszlanak a vélemények, mert a pasztörizálás miatt semmi bajuk nem lesz szobahőmérsékleten. Ettől függetlenül, aki nem szereti, ha túl puha, akkor tartsa hűtőben és csak a használat előtt fél órával vegye ki.
Mit hol tároljunk?
Kávé - kamra
A kávét tároljuk szobahőmérsékleten, jól zárható dobozban, a hűtőben esetleg olyan ételekkel keveredhet, amelyeknek átveheti a szagát. Mindenképpen fontos, hogy hűvös, fénytől védett helyen tartsuk, nedvességtől távol. Figyeljünk arra, hogy egyes termékeket a gyártó utasítására hűtőszekrényben kell tartani, de ezek a kivételek.
Vaj - kamra
Ahogy fentebb említettem, meglepően hangozhat, de ha nincs túl nagy meleg, akkor a vajat nem kell hűtőben tárolni. Ennek az az oka, hogy a vajat pasztőrözött tejszínből készítik, így nem szaporodnak el benne a baktériumok és az eltarthatósága is megnő.
Sajt - hűtőszekrény
A sajtot mindig tartsuk hűtőszekrényben. A sajtnak magas a fehérjetartalma, amely a baktériumok táptalaja lehet. Minél lágyabb a sajt, annál gyorsabban romlik, ha szobahőmérsékleten tartjuk. A nagyon kemény sajtokat felbontás előtt tarthatjuk a hűvös kamrában, de felbontás után rögtön tegyük hűtőszekrénybe.
Tojás - hűtőszekrény
Annak ellenére, hogy a tojás helyes tárolásáról is megoszlanak a vélemények, tartsuk inkább hűtőszekrényben. Ez csökkenti a szalmonellafertőzés kockázatát; valamint a frissessége is megmarad.
Kenyér - kamra
Általános tévhit, hogyha a kenyeret hűtőszekrényben tároljuk, akkor nem penészedik vagy szárad meg. Az az igazság, hogy a hűtőszekrényben a klíma pont ezeket a romlási folyamatokat segíti elő.
Lekvár - hűtőszekrény
A lekvárt felbontás után tároljuk a hűtőben, mert így megelőzhető, hogy megpenészedjen. Felbontás előtt természetesen tarthatjuk szobahőmérsékleten is.
![lekvár belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3389/33891/338919/33891907_ac079166145cc0c9d2b5ed813905b5ad_wm.jpg)
Salátaöntet és majonéz - hűtőszekrény
A salátaöntetet és a majonézt általában magas fehérjetartalmú összetevőkből, friss tojásból és tejszínből készítik, így gyorsan megromolhatnak. Ha hűtőszekrényben tartjuk, lassítja a baktériumok elszaporodását. Ennek ellenére felbontás után minél hamarabb fogyasszuk el. A ketchupot is érdemes inkább a hűtőszekrényben tárolni.
Friss fűszernövények - kamra
Az olyan friss fűszernövényeket, mint például a bazsalikom, ne tegyük hűtőszekrénybe. A hűtő hőmérsékletén ezeknek a növényeknek a levelei nyálkásakká válhatnak és elszíneződhetnek. A leveleket nedves ruhába csavarva, lezárt dobozban tároljuk, így frissek maradnak. Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek a szobahőmérséklet tesz jót, így mindig olvassuk el a csomagoláson található utasítást.
Fotó: Getty Images