Hűtő vagy spájz? Ezért nem mindegy, hol tárolod az élelmiszereket

kamra cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor a bevásárlásból hazaérünk, a legelső lépés a vásárolt ételek megfelelő helyre való elpakolása, mert nincs annál rosszabb, ha valami a helytelen tárolás miatt romlik meg.

A legegyszerűbb megoldásnak - főleg nyáron - az tűnik, hogy amit lehet, a hűtőben tárolunk, hogy biztosan ne romoljon meg. Pedig sok élelmiszer teljesen jól érzi magát a kamrában. A hűtőszekrényben viszonylag sok mindent tárolhatunk, de vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hideg környezet. 

A tejtermékeknél egyértelmű a helyzet, de például a vaj esetében megoszlanak a vélemények, mert a pasztörizálás miatt semmi bajuk nem lesz szobahőmérsékleten. Ettől függetlenül, aki nem szereti, ha túl puha, akkor tartsa hűtőben és csak a használat előtt fél órával vegye ki.

Mit hol tároljunk?

Kávé - kamra

A kávét tároljuk szobahőmérsékleten, jól zárható dobozban, a hűtőben esetleg olyan ételekkel keveredhet, amelyeknek átveheti a szagát. Mindenképpen fontos, hogy hűvös, fénytől védett helyen tartsuk, nedvességtől távol. Figyeljünk arra, hogy egyes termékeket a gyártó utasítására hűtőszekrényben kell tartani, de ezek a kivételek. 

Vaj - kamra

Ahogy fentebb említettem, meglepően hangozhat, de ha nincs túl nagy meleg, akkor a vajat nem kell hűtőben tárolni. Ennek az az oka, hogy a vajat pasztőrözött tejszínből készítik, így nem szaporodnak el benne a baktériumok és az eltarthatósága is megnő. 

tejtermékek belső

Sajt - hűtőszekrény

A sajtot mindig tartsuk hűtőszekrényben. A sajtnak magas a fehérjetartalma, amely a baktériumok táptalaja lehet. Minél lágyabb a sajt, annál gyorsabban romlik, ha szobahőmérsékleten tartjuk. A nagyon kemény sajtokat felbontás előtt tarthatjuk a hűvös kamrában, de felbontás után rögtön tegyük hűtőszekrénybe. 

Tojás - hűtőszekrény

Annak ellenére, hogy a tojás helyes tárolásáról is megoszlanak a vélemények, tartsuk inkább hűtőszekrényben. Ez csökkenti a szalmonellafertőzés kockázatát; valamint a frissessége is megmarad. 

Kenyér - kamra

Általános tévhit, hogyha a kenyeret hűtőszekrényben tároljuk, akkor nem penészedik vagy szárad meg. Az az igazság, hogy a hűtőszekrényben a klíma pont ezeket a romlási folyamatokat segíti elő. 

Lekvár - hűtőszekrény

A lekvárt felbontás után tároljuk a hűtőben, mert így megelőzhető, hogy megpenészedjen. Felbontás előtt természetesen tarthatjuk szobahőmérsékleten is. 

lekvár belső

Salátaöntet és majonéz - hűtőszekrény

A salátaöntetet és a majonézt általában magas fehérjetartalmú összetevőkből, friss tojásból és tejszínből készítik, így gyorsan megromolhatnak. Ha hűtőszekrényben tartjuk, lassítja a baktériumok elszaporodását. Ennek ellenére felbontás után minél hamarabb fogyasszuk el. A ketchupot is érdemes inkább a hűtőszekrényben tárolni. 

Friss fűszernövények - kamra

Az olyan friss fűszernövényeket, mint például a bazsalikom, ne tegyük hűtőszekrénybe. A hűtő hőmérsékletén ezeknek a növényeknek a levelei nyálkásakká válhatnak és elszíneződhetnek. A leveleket nedves ruhába csavarva, lezárt dobozban tároljuk, így frissek maradnak. Vannak olyan fűszernövények, amelyeknek a szobahőmérséklet tesz jót, így mindig olvassuk el a csomagoláson található utasítást. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük