A 10 legfinomabb epres recept - Minden süteményt feldob az édes gyümölcs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Eperből nem lehet eleget venni és eleget enni, a késő tavasz és kora nyár legédesebb gyümölcse a legtöbb ember nagy kedvence magában és süteményben is.
Az eperszezon sajnos nem túl hosszú, így érdemes kihasználni és akár mindennap vásárolni a bogyós gyümölcsből. Ilyenkor már biztosan hazai eperhez jutsz, amely nemcsak szabad földön termett, hanem az ára is kedvezőbb. Egyre több helyen úgynevezett szedd magad mozgalom is létezik, így annyit és olyan szemeket választhatsz, amennyit és amilyet szeretnél. Az eper szezonja nagyjából egybeesik a rebarbaráéval, amellyel nemcsak színben illenek össze, hanem az ízvilágukban is.
Az eper frissen, szinte azonnal fogyasztva a legfinomabb és persze a legegészségesebb, de édességekbe is teheted, sőt, mennyei süteményeket is készíthetsz belőle. Ha nincs sok időd, akkor ezt az eperhabot próbáld ki, amely nem csak gyerekkori emlékeket fog felidézni, de tényleg csak minimális munkát kell belefektetned.
Az epernél néhány dologra nagyon ügyelj, mindig egészséges és piros szemeket vásárolj (a zöld és a sárgás nem fog továbbérni tároláskor), és minél hamarabb használd fel, edd meg vagy süss belőle finomakat.
Epres pite
Ebben a pitében szinte csak az eper dominál, pürésített formában és egészben, az omlós tészta csak a keretet adja hozzá. Az epres pitében az eper egyik fele keményítőtől és természetes pektintől lesz krémes, de mégsem zselés állagú, a gyümölcs másik felét meg csak rá kell pakolnod a tésztára.
Epres vajkrém
Az olyan alaprecept, mint a vajkrém, nagyon hasznos, mert akár piskótákhoz, akár muffinokhoz fel tudod használni, feldobja és izgalmasabbá teszi ezeket a süteményeket. Mindössze három hozzávaló kell ehhez az epres vajkrémhez, de ha adsz hozzá egy kis habtejszínt is, akkor kevésbé lesz tömény a vajas íz.
Fraiser torta
A francia vaníliakrémes-epres tortának már a neve is elegáns, kicsit ugyan macerás az elkészítése, de a végeredmény kárpótolni fog. A Fraiser torta alapja egy könnyű piskóta, amelybe édes vaníliakrém és rengeteg eper kerül. Születésnapra vagy egyéb jeles alkalomra érdemes elkészíteni.
Eperkrémes brownie
A brownie a világ egyik legegyszerűbben összeállítható édessége, amit nem lehet nem szeretni, hiszen ki ne imádná a csokis édességeket? Ezt az eperkrémes brownie-t sem bonyolult elkészíteni, az alapra vajas eperkrém kerül, a két íz pedig tökéletes harmóniában áll egymással.
Epres tiramisu
Ez az édesség nem a klasszikus recept eperrel dúsítva, hanem egy kávé nélkül, eperszósszal készült változat. Az epres tiramisu kicsit könnyedebb, mint a hagyományos verzió, ezért a melegben talán jobban is esik, mint a kávés. A mascarpone és az eper tökéletesen működik együtt, az eperszószba mártott babapiskótáktól is szuper gyümölcsös lesz ez a süti.
Epres Charlotte-torta
Az epres tiramisuhoz hasonlóan ez az édesség is sütés nélkül készül, amivel egyrészt a meleg időben jobban jársz, másrészt hamarabb az asztalon lesz a desszert. Az eredeti recept már 200 éves, annak még száraz kenyér volt az alapja, de ma már piskótából vagy babapiskótából is készülhet. A babapiskótás Charlotte-torta a friss epertől és a könnyű krémtől lesz isteni.
Eperkrémes kuglóf
Ebben az egyszerűen elkészíthető kuglóftésztában eper és krémsajt van, utóbbitól extrán puha lesz. A kuglóf nagyon mutatós édesség, pedig az elkészítése pofonegyszerű, így akár hetente érdemes nekiállni, mert számtalan változata létezik. A tésztája a muffinhoz hasonlóan bármivel feldobható, most epertől lett izgalmasabb. Az eperkrémes kuglófot szezonban érdemes többször elkészíteni.
Epres morzsasütemény
A morzsasütemény nagyon jó találmány, mert bármilyen gyümölccsel működik és pillanatok alatt készen van. Talán a barackos és az almás a legfinomabb és persze ez az epres morzsasüti, amelyben egészen édes lekvárrá sül a gyümölcs. A tésztája a zabpehelytől lesz roppanós, amely nem csak állagban, de ízben is illik a puha eperhez.
Csokoládétorta eperrel
Ne a hagyományos csokikrémes tortára gondolj ennél a receptnél, itt a csoki a piskótába kerül, a krém pedig hófehér lesz, amelybe epret is tehetsz, de ha nem szeretnél, akkora a díszítéshez használd fel a gyümölcsöket. A csokitorta eperrel tényleg egyszerű recept, csak szépen meg kell kenni a rétegek közt a piskótát, majd sok-sok eperrel díszíteni, hiszen az édes gyümölcs és a csoki nagyon jól illenek egymáshoz.
Túrókrémtorta eperrel
Tejföltől és mascarponétól lesz krémes ez a túrótorta, a krém két szelet írós piskóta közé kerül: pontosabban a túrós réteg a domináns, a tészta csak összetartja. A krém zselatinlappal készül, úgy lesz szeletelhető, de mégsem gumis állagú. A cukor mennyiségét érdemes kikísérletezni, van, akinek az édesebb, van, akinek a kevésbé édes verzió jön be. A túrókrémtorta tetejére tegyél jó sok epret is.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors